Vero las: Eddy de Wind – Eindstation Auschwitz

In de catalogus van uitgeverij Meulenhoff zag ik het boek ‘Eindstation Auschwitz’ geschreven door Eddy de Wind staan. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging, wist ik dat ik dit boek wilde lezen. Na een mailtje naar de uitgever kreeg ik het boek na verschijning in de brievenbus. Hier willen we uitgeverij Meulenhoff hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In 1942 meldde de Joodse arts Eddy de Wind zich vrijwillig aan als arts om in Westerbork te werken, in de veronderstelling dat hierdoor zijn moeder uit het kamp zou worden vrijgelaten. Bij aankomst bleek zijn moeder echter al op transport gezet naar Auschwitz. In Westerbork ontmoette De Wind de achttienjarige verpleegster Friedel. Ze werden verliefd en trouwden in het kamp. Samen werden ze in september 1943 naar Auschwitz gedeporteerd. Eddy belandde in barak 9, waar hij werd tewerkgesteld als Pfleger van Poolse gevangenen. Friedel in barak 10, waar de medische experimenten werden uitgevoerd. Pas na de oorlog, die ze beiden op miraculeuze wijze overleefden zonder dat van elkaar te weten, vonden ze elkaar terug in Nederland.

In Eindstation Auschwitz doet Eddy de Wind verslag van de verschrikkingen in het kamp en analyseert en observeert hij het gedrag – zowel goed als kwaad – waar mensen toe in staat zijn. Hij beschrijft Auschwitz zoals nooit eerder is gezien, rechtstreeks vanuit het kamp en met de emotie van dat moment.

De cover

Op de cover zie je de wereldbekende ingang van kamp Auschwitz met de tekst ‘Arbeid macht frei’. Een van de bekende Duitse uitspraken. Doordat deze ingang wereldberoemd is ondertussen, weet je meteen dat het boek over Auschwitz gaat. En omdat ik graag oorlogsverhalen lees, zou ik dit boek hierdoor zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

Trailer

Mijn mening

Boeken over de tweede wereldoorlog trekken meestal mijn aandacht en dit was ook met ‘Eindstation Auschwitz’ zo. Dus ik stond te popelen om dit boek te gaan lezen en was dan ook blij toen dit boek aan de beurt was om gelezen te worden. Wat meteen opvalt bij het boek, is natuurlijk dat het een hardcover is. Dit voelt meteen heel anders aan. Het geeft het boek meteen een luxere uitstraling. Daarnaast vind je in het midden een fotokatern. Dit vind ik zelf altijd erg interessant bij een waargebeurd verhaal. Hierdoor krijg je een echt beeld bij de hoofdpersonages en beginnen ze echt te leven.

In het verhaal leren we de hoofdpersonen kennen op het moment dat ze in kamp Westerbork zijn als arts en verpleger. Wat ik hierbij niet helemaal begreep en waar ik tijdens het lezen redelijk vaak verward door was is dat het boek geschreven is door Eddy de Wind en Eddy is de Joodse arts die zich vrijwillig gemeld heeft in kamp Westerbork en hij ontmoet hier de verpleegster Friedel en ze trouwen in het kamp. Echter tijdens het lezen van het boek wordt er steeds gesproken over Hans. Hans is volgens mij Eddy en dit vind ik erg verwarrend.

Echter de verwarring – Eddy en Hans – doet verder geen afbreuk aan het verhaal want dit verhaal is uniek. Het is het verhaal hoe Eddy dit beleeft heeft in de periode dat hij in Auschwitz zat en dit is ook opgetekend in deze periode. Terwijl andere verhalen meestal achteraf geschreven zijn, geput uit herinneringen van de personen die deze vreselijke kampen overleefd hebben.

Hierdoor wordt het verhaal nergens mooier gemaakt of afgezwakt. Zo lees je bijvoorbeeld ook over het moment dat het niet goed gaat met Friedel en hij vraagt om het leven van Friedel te sparen. Een nagenoeg onmogelijke vraag die zowaar ingewilligd wordt. Doordat dit een ooggetuigenverslag van binnenuit is, wordt het een uniek verhaal.

Ik kon het boek maar met moeite wegleggen en was echt geraakt door het verhaal waardoor ik maar moeilijk los kon komen uit het boek. De ongelofelijke manier waarop ze in het kamp hebben moeten leven raakt me iedere keer wel bij een boek over de tweede wereldoorlog, maar op de een of andere manier wist Eddy de Wind het op zo’n manier te schrijven dat ik het gevoel had dat ik er zelf bij was.

Dit boek is reeds twee maal eerder uitgegeven, maar beide keren was het niet lang verkrijgbaar. In 1946 wordt het uitgegeven, maar is de uitgeverij vrij snel er na failliet en daardoor was het boek niet meer verkrijgbaar. In 1980 brengt Eddy de Wind het boek opnieuw uit en blijkt de uitgeverij in zwaar weer te komen en haalt de uitgeverij het boek uit de handel. Maar de Wind heeft zich altijd gerealiseerd dat dit verhaal naar buiten gebracht moet worden en daarom is het extra mooi dat het nu, 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz, over de hele wereld wordt tentoongesteld en het boek wereldwijd wordt uitgegeven. Want één ding is duidelijk… Het is een boek wat gelezen moet worden.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Eindstation-Auschwitz

Gegevens van dit boek:
Titel: Eindstation Auschwitz
Auteur: Eddy de Wind
Uitgever: Meulenhoff
Aantal pagina’s hardcover: 224
Duur luisterboek: 05:44:09
ISBN hardcover: 9789029093606
ISBN e-book: 9789402314083
ISBN luisterboek: 9789052861708
Prijs hardcover: € 19,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

One thought on “Vero las: Eddy de Wind – Eindstation Auschwitz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge