Vero las: Donald Nolet – Hoek

Ik zag dat bij uitgeverij Cargo het boek ‘Hoek’ geschreven door Donald Nolet uit zou komen. Nadat ik gelezen had, waar het boek over ging, was ik nieuwsgierig geworden en na een kort mailtje naar de uitgever ontving ik het boek na verschijning in de brievenbus. Hier wil ik uitgeverij Cargo hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Alexander ‘Hoek’ Holman leidt een dubbelleven. Hij is een levende legende in de kickbokswereld; als begenadigd trainer heeft hij vele vechters naar de top geleid. Tegelijkertijd is Holman sinds jaar en dag een belangrijke schakel in de criminele organisatie van André Krook, een van de laatste godfathers van de Amsterdamse onderwereld.

Holman en Krook zijn bloedgabbers, een verbond dat gesmeed werd in een ver verleden. Die hechte vriendschap komt onder druk te staan als een jonge Syrische vluchteling de boksschool binnenloopt. De jongen is het grootste talent dat hij ooit onder zijn hoede heeft gehad, maar de razendsnelle opmars van zijn nieuwe protegé plaatst ook Holman in het felle licht van de schijnwerpers. Het zorgvuldig bewaarde evenwicht tussen zijn twee levens wankelt. En de gevolgen zijn dodelijk.

Cover

De cover is donker. In de schaduw zien we een man met een hoodie in de bokshouding staan. Doordat hij in de schaduw staat zie je zijn gezicht niet goed. Ik stel me voor dat dit ‘Hoek’ is. In turquoise staat er in grote letters de titel ‘Hoek’ op de cover. De titel valt goed op de verder vrij donkere cover. Ik ben normaal niet zo snel geïnteresseerd in vechtsporten en ik denk dat mij de cover in de winkel niet echt opgevallen zou zijn.

Auteur

Donald Nolet (1975) won met zijn debuutthriller ‘Versleuteld’ in 2014 meteen de Gouden strop en de Schaduwprijs voor beste thrillerdebuut. In 2016 verscheen ‘Handschrift van de duivel’, waarmee hij op de shortlist van de Gouden strop stond. Donald Nolet woont in Alkmaar en werkt als copywriter in de reclamewereld.

Het verhaal

Alexander Holman, ook bekend als ‘Hoek’ heeft een eigen kickboksschool. Hij is wereldberoemd als trainer, en heeft al vele vechters naar de top gebracht. Naast zijn werk als trainer is hij al sinds jaren een belangrijk deel van de criminele organisatie van André Krook. Een van de godfathers van de Amsterdamse onderwereld.

Hoek en Krook kennen elkaar al van kleins af aan. Hoek heeft het gevoel dat hij in het krijt staat bij Krook, maar daarnaast hebben ze ook een hechte vriendschap. Die vriendschap komt onder druk te staan als er dingen in het leven van Hoek gebeuren en er een jonge Syrische vluchteling bij Hoek aan klopt voor training. Deze vluchteling is het grootste talent wat Hoek ooit gezien heeft, en zorgt dat hij snel in de schijnwerpers komt te staan. Maar dit zorgt ook dat Hoek in de belangstelling komt te staan. Dit brengt zijn zorgvuldig uitgewogen evenwicht tussen deze twee werelden in gevaar. Met dodelijke gevolgen…

Mijn mening

Ik moet eerlijk bekennen dat dit het eerste boek is dat ik van Nolet lees en dat ik zijn naam ook nog niet kende als schrijver zijnde, ondanks dat ik toch al heel wat jaartjes lees en de boekenwereld een beetje volg, heb ik dit ergens heel erg gemist. Dus voor mij was Nolet een hele nieuwe schrijver. En nieuwe schrijvers leren kennen is altijd leuk.
Het verhaal sprak me heel erg aan, ondanks dat ik absoluut niks met kickboksen of welke vechtsport dan ook, heb. Maar daarom des te meer met boeken die over de onderwereld gaan. Dus ik was wel benieuwd naar deze combinatie.

Tijdens het lezen merk je al snel dat er eigenlijk twee verhaallijnen in het boek zijn. Aan de ene kant de verhaallijn in de kickbokswereld en aan de andere kant de onderwereld van Krook waar Hoek ook een belangrijke rol speelt. Beide verhalen hebben eigenlijk niks met elkaar te maken, als in beide verhalen niet dezelfde hoofdrolspeler was. Op een bepaald moment beginnen deze twee werelden met elkaar te conflicteren. Echter dan ben je al bijna aan het einde van het boek. Want op dat moment heb je eigenlijk pas het idee dat er qua spanning iets gebeurd en dat je een thriller aan het lezen bent… En toch… Heb ik me geen moment verveeld met dit boek. Het boek hield me aan zich gekluisterd, terwijl ik, zoals gezegd, niks met kickboksen heb. Ik wilde toch weten hoe het met Ali Ayob verder zou gaan. Of hij zou winnen. Ali werd echt als een interessant persoon neergezet en ik leefde echt met hem mee en gunde hem de overwinning.

Wat Nolet erg goed heeft gedaan was de ontknoping. Deze had ik niet aan zien komen. Ik had dit echt niet verwacht en was dan ook positief verrast hierdoor.

Ondanks dat het verhaal nergens echt razend spannend was, en ik het wellicht eerder een spannende roman zou noemen. Heb ik van begin tot eind genoten van dit boek en smaakt de schrijfstijl van Nolet zeker naar meer boeken van deze schrijver.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Hoek
Auteur: Donald Nolet
Uitgever: Cargo
Aantal pagina’s paperback: 336
Aantal pagina’s E-book: 336
ISBN paperback: 9789403147406
ISBN E-book: 9789403155302
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge