Vero las: Diney Costeloe – Twee moedige vrouwen

Toen ik zag dat van Diney Costeloe weer een nieuw boek vertaald was, werd ik meteen enthousiast. Ik kan haar schrijfstijl erg waarderen en zij schrijft op een manier die mij altijd aan het boek gekluisterd houdt. Nadat wij de korte inhoud van het boek in de catalogus gelezen hadden, wisten we dat dit weer een boek voor mij was. Dus na een mailtje naar de uitgever ontvingen wij het boek na verschijning in onze digitale brievenbus. Hier willen we uitgeverij De Fontein hartelijk voor bedanken.

Informatie die online te lezen is over dit boek: Frankrijk, Tweede Wereldoorlog. De Engelse Adelaide, die zich voordoet als Française, en haar tante proberen zo veel mogelijk mensen te redden. Maar dat is gevaarlijk
werk…

Engeland, 1937. Als Adelaide ontdekt dat de man die haar heeft opgevoed niet haar vader is, staat haar leven op zijn kop. Ze gaat op zoek naar haar andere familie en komt uit bij de zus van haar vader, die moeder-overste is van een klooster in Frankrijk. Adelaide reist naar haar toe op zoek naar antwoorden, en er groeit al snel een band tussen haarzelf en haar tante.

Frankrijk, 1941. Midden in de Tweede Wereldoorlog gaat Adelaide terug naar Frankrijk – nu als spion. Met de hulp van haar tante en enkele van de andere nonnen probeert ze zo veel mogelijk mensen te redden van de Duitsers. Maar dat is gevaarlijk werk, en niet iedereen is te vertrouwen…

De cover

De cover is in dezelfde stijl als de andere boeken van Diney Costeloe, alleen daarom zou het boek me al opgevallen zijn. Op de cover staat een zwart-wit afbeelding van een weiland met op de achtergrond een dorp of stadje. Op de voorgrond staan vier personen. Twee jongens, een jonge vrouw en een non. Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben.

De auteur

Diney Costeloe groeide op met boeken omdat haar vader uitgever was in Londen. Met ‘De verloren kinderen’ brak ze internationaal door: ze heeft inmiddels wereldwijd meer dan een half miljoen boeken verkocht. Na ‘Het meisje zonder naam’, ‘Familie op de vlucht’ en ‘De verloren vader’ is ‘Twee moedige vrouwen’ haar vijfde boek dat in het Nederlands verschijnt.

Het verhaal

Adelaide krijgt op haar eenentwintigste verjaardag een brief van een notaris. Dit stelt haar leven op de kop. De man die ze altijd als haar vader gezien heeft, blijkt niet haar biologische vader te zijn. Ze gaat op onderzoek uit. De zus van haar biologische vader blijkt in Frankrijk te leven en is moeder-overste in een klooster. Ze besluit naar Frankrijk af te reizen om haar ‘nieuwe’ tante te ontmoeten en antwoorden op vragen te krijgen. Ze bouwen al snel een band op.

Dan breekt de oorlog uit en Adelaide wil ook iets betekenen in de oorlog. Ze krijgt een opleiding en in 1941 gaat ze terug naar Frankrijk, maar nu als spion. Ze probeert zoveel mogelijk mensen te helpen vluchten voor de Duitsers. Dit doet ze samen met haar tante en enkele andere nonnen. Dit is gevaarlijk werk. En niet iedereen blijkt te vertrouwen…

Boektrailer

Mijn mening

Twee moedige vrouwen is een los te lezen vervolg op ‘De verloren vader’. Ik moet eerlijk bekennen dat ‘De verloren vader’ mijn aandacht niet vast wist te houden en die heb ik destijds ook aan de kant gelegd om op een later tijdstip nog eens opnieuw te lezen. Dus de link die gelegd wordt tussen de boeken kan ik niet beamen. Echter kan ik wel zeggen dat ‘Twee moedige vrouwen’ heel goed losstaand te lezen is. Het is een verhaal, waar bij je de kennis van het boek ‘De verloren vader’ niet nodig hebt. Hier was ik wel blij om, want ik kwam er pas later achter dat Sarah al eerder een rol in ‘De verloren vader’ gespeeld had.

Maar nu naar het boek ‘Twee moedige vrouwen’. Het boek begint met het verhaal van Adelaide op de dag dat ze 21 wordt. Ze krijgt dan een brief van een notaris waardoor haar leven op de kop komt te staan. Je merkt tijdens het lezen meteen dat er veel liefde is voor haar oma, grand-mère. Adelaide spreekt met haar grand-mère altijd Frans en dit geeft haar enkele voordelen in de oorlog.

Costeloe weet ook nu weer een realistisch verhaal neer te zetten. Door de beeldende schrijfstijl waan je je tijdens het lezen ook echt in de gebieden die Costeloe omschrijft in haar boek. Dit zorgt ervoor dat je nog meer meeleeft met het verhaal. Ik merkte tijdens het lezen dat ik echt soms op het puntje van mijn stoel zat omdat ik bang was dat het mis zou gaan en de Duitsers het zouden ontdekken.

De titel van het boek is ‘Twee moedige vrouwen’, echter denk ik dat in dit boek meer moedige vrouwen voorbij komen en ik wellicht sommige personages nog moediger vond, dan de twee die met de titel bedoeld worden.

Het boek laat wel duidelijk de gruweldaden van de Duitsers in de oorlog zien, hoe ze in het bezette gebied op rooftocht gingen, namen wat ze wilden, mishandelingen die ‘zomaar’ uitgevoerd werden en invallen die te pas en onpas uitgevoerd werden. Als je eenmaal op de radar van de bezetters zat, kwam je hier ook niet meer vanaf. Wel was duidelijk tijdens het lezen dat er ook bij de bezetters personen waren die het niet op die manier wilden aanpakken. Dat lees je eigenlijk in alle oorlogsverhalen dat niet alle bezetters slecht waren. Er zijn ook bezetters die niks tegen de joden hadden en de bevolking op een fatsoenlijke manier behandelde.

Het boek was weer een plezier om te lezen, vooral om te lezen wat het verzet toch allemaal voor elkaar kreeg. Het boek was voor mijn gevoel ook veel te snel uit en ik kijk dan ook weer uit naar een volgend boek van Diney Costeloe.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Twee-moedige-vrouwen

Gegevens van dit boek:
Titel: Twee moedige vrouwen
Auteur: Diney Costeloe
Uitgever: De Fontein
Vertaald door: Lia Belt
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s e-book: 315
Verteller luisterboek: Tanneke Hartzuiker
Duur luisterboek: 12:29:37
ISBN paperback: 9789026152245
ISBN e-book: 9789026152252
ISBN luisterboek: 9789026153006
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 6,49
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge