Vero las: Diney Costeloe – Familie op de vlucht

Nadat ik ‘De verloren kinderen‘ en ‘Het meisje zonder naam‘ geschreven door Diney Costeloe gelezen had, wist ik dat ik nieuwe boeken van haar hand ook zou willen lezen. Dus toen ik een persmail kreeg over het boek ‘Familie op de vlucht’ reageerde ik ook meteen en korte tijd later kreeg ik antwoord terug dat ik het boek zou ontvangen om te recenseren. Hier wil ik uitgeverij De Fontein dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Duitsland, 1937. Naarmate de nazi’s het land verder in hun greep krijgen, wordt Joden het leven steeds moeilijker gemaakt. Er komen wetten die hen verbieden op bepaalde plekken te komen, niet-Joden in dienst te nemen, en bepaalde beroepen uit te oefenen. Ruth en Kurt moeten toekijken hoe hun vier kinderen, Laura, Inge en de tweeling Peter en Hans, getreiterd en vernederd worden.

Als Kurt wordt opgepakt en hun winkel in brand wordt gestoken, ziet Ruth geen andere mogelijkheid dan met de kinderen aan de hand te vluchten. Maar waar kunnen ze heen, waar zijn ze nog veilig? Wat volgt is een wanhopige zwerftocht door een land waarin helden en verraders er precies hetzelfde uitzien…

Cover

Op de cover zien we vier kinderen door een verwoeste stad lopen. Wat ik in deze cover een beetje jammer vind, is dat duidelijk te zien is dat de vier kinderen in de foto van de verwoeste stad geplaatst zijn. De cover past wel qua stijl bij de andere twee boeken van Diney Costeloe en alleen daarom zou het boek me al opgevallen zijn in de boekhandel en zou ik het zeker opgepakt hebben.

De auteur

Diney Costeloe groeide op met boeken omdat haar vader uitgever was in Londen. Met ‘De verloren kinderen’ brak ze internationaal door: ze heeft inmiddels wereldwijd meer dan een half miljoen boeken verkocht. Na ‘Het meisje zonder naam’ is ‘Familie op de vlucht’ haar derde boek dat in het Nederlands verschijnt.

Het verhaal

Ruth en Kurt hebben een winkel en samen met hun vier kinderen Laura, Inge en de tweeling Peter en Hans worden ze op een nacht uit hun bed gehaald. Aangezien zij Joods zijn worden ze op een nacht ruw uit hun slaap gehaald als nazi’s op zoek zijn naar Joden en hun woning binnen vallen. Kurt wordt mee genomen en hun winkel wordt in brand gestoken. Ruth ziet geen andere uitweg dan met haar kinderen te vluchten. Maar waarheen? Waar zijn ze nog veilig en wie is te vertrouwen? Ze gaan eerst naar de broer van Ruth maar ook daar blijkt het niet veilig te zijn. Als ze vervolgens naar de moeder van Ruth gaan, blijkt al snel dat ze weer op de vlucht moeten slaan. Ze gaan naar het dan nog veilige Oostenrijk, waar de zus van Ruth woont. Maar blijft Oostenrijk veilig? En zullen ze Kurt ook weer zien?

Mijn mening

In ‘Familie op de vlucht’ krijgt Diney Costeloe het wederom voor elkaar om een gevoelig verhaal te schrijven. Door de beeldende schrijfstijl waan je je bijna in het Duitsland in de jaren 30-40.
Costeloe heeft het voor elkaar gekregen dat ik het gevoel had, dat ik mee moest vluchten met de familie Friedman. De wanhoop die Ruth aan de ene kant voelt, maar ook de moed die ze iedere keer weer heeft om iedere keer weer verder te gaan voor haar kinderen. De angst die ze voelt, omdat ze niet weet wie haar vrienden zijn en wie haar vijanden heeft Costeloe erg goed weten over te brengen. Echter ook de hulp uit onverwachte hoek weet ze duidelijk over te brengen. Het boek heeft mij duidelijk weten te raken. En ook hier merkte je dat net als bij de vluchtelingen in de huidige oorlogen dat ze zich nergens meer welkom voelen en bang zijn om ook maar iets verkeerd te doen.

Wat ik wel erg jammer vond, is dat het einde naar mijn gevoel wat erg abrupt afgesloten werd. De vlucht van de kinderen wordt erg goed omschreven, maar wat er daarna nog met Ruth gebeurd en haar moeder krijg je in twee zinnen te lezen. Dit had wat mij betreft iets uitgebreider beschreven mogen worden, waardoor het verhaal dan beter afgerond zou voelen en ik niet het gevoel zou hebben dat hier geen ruimte meer was maar om losse eindjes te voorkomen die afgeraffeld werd. Dit is een beetje zonde. Maar dit boek laat duidelijk zien dat de joden in de tweede wereldoorlog nergens echt veilig waren. En als ze dachten dat ze veilig waren dit altijd maar voor korte duur was. Dit boek geeft duidelijk weer dat deze geschiedenis zich niet meer mag herhalen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Familie op de vlucht
Auteur: Diney Costeloe
Uitgever: Uitgeverij De Fontein
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s E-book: 283
ISBN paperback: 9789026148071
ISBN E-book: 9789026148088
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge