Vero las: Denise Mina – Alibi

Ik zag dat bij Ambo Anthos het boek ‘Alibi’ geschreven door Denise Mina uit kwam. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging, was ik helemaal nieuwsgierig geworden en heb ik de uitgever een berichtje gestuurd. Ik kreeg al snel een bericht terug dat ik het boek mocht recenseren. Wij ontvingen het boek dan ook vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier wil ik Ambo Anthos hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van het boek: Het is een ochtend als elke andere voor Anna McDonald: gymtassen inpakken en boterhammen smeren. Tot haar beste vriendin voor de deur staat en tegelijkertijd haar man de trap afkomt met een koffer in zijn hand. Ze vertrekken samen en nemen de kinderen mee. Anna blijft in shock achter. Met haar saaie maar veilige leven aan diggelen, zoekt ze afleiding in een truecrimepodcast over een vermoord gezin op een gezonken jacht. Tot haar verbijstering ontdekt ze dat ze een van de genoemde slachtoffers uit een vorig leven kent. Ze is ervan overtuigd te weten wat er is gebeurd en gaat op zoek naar de waarheid. Ze beseft echter niet dat daarmee alles waarvoor ze zo hard gewerkt heeft als een kaartenhuis in elkaar zal storten.

De cover

De titel ‘Alibi’ staat net onder het wateroppervlak. Het ziet uit alsof de letters net in het water gevallen zijn. Er zit beweging van het water rond de letters. Helemaal bovenaan de cover zie je nog een klein stukje van de zon. Dus de cover geeft me het gevoel alsof ik ergens in een warm gedeelte op zee onder water ben. Onder de titel staat de quote: ‘Een gezonken jacht, een moord aan boord en een onopgelost mysterie’. Door de manier hoe de cover opgebouwd is heb ik het idee als of ik richting de gezonken jacht ga. De cover vind ik erg interessant en zou mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Denise Mina studeerde rechten aan de universiteit van Glasgow. Ze heeft meerdere thrillers geschreven, die zonder uitzondering lovend ontvangen werden. In 2014 werd ze opgenomen in de Crime Writers Association Hall of Fame. Alibi is haar recentste thriller, en werd door The Times verkozen tot boek van het jaar.

Het verhaal

Anna McDonald is, zoals iedere ochtend, gymtassen aan het inpakken en boterhammen aan het smeren als er op de deur geklopt wordt. Tot haar verbazing staat haar beste vriendin aan de deur. Op dat moment komt ook haar man de trap af met een koffer in de hand. Beiden vertrekken samen en nemen de kinderen mee. Ze laten Anna verbijsterd achter. Als dan even later ook nog Fin Cohen aan de deur staat, vraagt ze zich af wat ze met hem moet. Ze besluit de podcast die ze aan het luisteren was verder te luisteren. Dan hoort ze een bekende naam en staat versteld. Ze besluit de boel de boel te laten en stapt in de auto om op onderzoek te gaan. Maar dan komt ze ook de demonen uit haar verleden tegen en zal ze haar zorgvuldig gekozen leventje helemaal zien instorten.

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar dit boek, omdat de setting op mijn redelijk origineel overkwam en ik dus benieuwd was hoe Mina dit uitgewerkt had. Het boek begint met een proloog waar eigenlijk verteld wordt dat het beter is om te liegen in het leven in plaats van de waarheid te vertellen. Dat zorgt bij mij al voor de vraag: “Waarom is het beter om te liegen?” Hierna ga je naar het eigenlijke verhaal en kom je regelmatig schuingedrukte stukken tegen. Deze schuingedrukte stukken zijn de podcasts verteld door Trina Keaney. Deze podcasts waren voor mij lange tijd raadselachtig. Ik wist wel dat Anna deze aan het luisteren was, maar de echte meerwaarde aan het verhaal miste ik een beetje. En ik merkte dat ik het begin van het boek best moeilijk te lezen vond. Ik was erg snel afgeleid en was een beetje teleurgesteld over het verhaal.
Maar gelukkig draait dit halverwege het boek helemaal. Anna heeft de podcast afgeluisterd en deze podcast komt dan ook niet meer terug in het verhaal. En dat vind ik persoonlijk een verademing. Vanaf dat moment leest het boek als een trein. Anna gaat uitzoeken wat er werkelijk gebeurd is met diegene die in de podcast voorkomen en dat zorgt voor een roadtrip langs haar vroegere leven. Hierdoor kom je als lezer er ook achter wat er daadwerkelijk met haar gebeurd is en waarom ze van naam veranderd is.

Ze reist samen met Fin Cohen. Fin is ex-muzikant, de ex van haar beste vriendin, heeft een eetprobleem en heeft geen geld. Anna is Fin liever kwijt dan rijk, maar aan de andere kant heeft ze ook medelijden met hem en hij blijkt toch ook van onschatbare waarde te zijn. Hij besluit zelf een podcast over het onderzoeken van de podcast te maken en dit zorgt voor enorm veel luisteraars. Hierdoor krijgen ook de mensen die het niet moeten horen de podcast te horen. Met gevaar voor hun eigen leven blijven ze onderzoeken. Ondertussen vechten de mensen ook voor gerechtigheid voor Anna. Waardoor Mina meteen een belangrijke boodschap afgeeft. Ook al zijn er bekenden bij betrokken. Ook dan kan een onbekende gelijk hebben en is het niet diegene die geld heeft perse diegene die gelijk heeft. Maar dit wordt wel vaak snel de doofpot in geduwd omdat de ander hier toch niet tegen op kan. Maar uiteindelijk komt dit toch uit. Gelukkig.

Het boek is eenvoudig geschreven en er zijn nergens moeilijke woorden gebruikt. Wat mij wel opviel was dat de hoofdstukken soms wat aan de lange kant waren. Hierdoor was ik minder snel geneigd om bij minder tijd nog snel een hoofdstuk te lezen, want dan was ik bang dat ik het hoofdstuk niet af zou kunnen lezen en dat vind ik persoonlijk toch altijd prettig bij het lezen.

Ik heb ondanks de eerste helft van het boek, erg genoten van ‘Alibi’. Dit was voor mij de eerste kennismaking met Denise Mina, maar ik kan haar schrijfstijl erg waarderen en zal haar zeker in de gaten gaan houden.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Alibi
Auteur: Denise Mina
Uitgever: Ambo Anthos
Vertaald door: Saskia Peterzon-Kotte
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s e-book: 322
ISBN paperback: 9789026351020
ISBN e-book: 9789026351037
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge