Vero las: Darline Degheldere – De vijfde kamer *Blogtour*

Bij de boeken van Hamley Books kunnen wij altijd van te voren aangeven bij welke boeken we graag mee wilden doen aan een blogtour rondom het betreffende boek. Nadat we gelezen hadden waar het boek ‘De vijfde kamer’ over ging was onze interesse gewekt en hebben we ons al snel opgegeven. Nog voor verschijning werd het blogtour pakket hier dan ook afgeleverd door de bezorger. Hier willen wij Hamley Books hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Vier koppels genieten van hun jaarlijkse studiereünie in een vakantiewoning. Tot een van hen dood wordt aangetroffen in zijn kamer.

Claire en haar tweelingzus Margot zijn ervan overtuigd dat er kwaad opzet in het spel is. Zonder het uit te spreken verdenken ze elkaar, tot ze ontdekken dat er een derde in het spel zit.

De cover

Op de cover staat een bruin leren weekendtas. Hij staat op de grond voor een deur. Voor de rest is de cover aan de lichte kant. Dit doet me niet meteen aan een thriller denken. De cover komt redelijk vrolijk op mij over.

De auteur

Darline Degheldere (1963) werkt in de financiële sector. Haar debuut werd genomineerd voor de Fintro Prijs Spannend Boek, jaargang 2019. Ook haar tweede boek ‘De vijfde kamer’ werd genomineerd voor de Fintro Prijs Spannend Boek, jaargang 2020. Met dit boek debuteert ze nu bij Hamley Books.

Het verhaal

Een aantal vrienden hebben in de studententijd eeuwige vriendschap beloofd en sindsdien doen ze regelmatig dingen samen, waaronder hun jaarlijkse studiereünie, waarbij ze een midweek weggaan. Normaal gesproken kozen ze voor een eenvoudig huisje, maar omdat ze nu een jubileum hebben, besluiten ze het groter aan te pakken. De vakantiewoning die ze huren heeft ook voor het eerst een vijfde slaapkamer. Toevallig ligt deze vijfde slaapkamer beneden en wordt bestempeld als roes uitslaapkamer.
Als echter op de laatste dag een van hun dood aangetroffen wordt rijst de vraag of er kwaad opzet in het spel is. En wie is dan de dader? Er blijken meer vijanden te zijn dan gedacht.

Mijn mening

Voor mij was Degheldere een onbekende naam, maar ik ben altijd nieuwsgierig naar, voor mij, nieuwe auteurs, en nadat ik de korte inhoud gelezen had wist ik dat ik dit boek graag zou willen lezen. Dit zou naar mijn gevoel weer een echt psychologisch spelletje worden, waarbij de auteur je regelmatig op het verkeerde been zet. Maar onder het lezen merkte ik dat het toch een ander boek werd. Het was inderdaad een boek met onderhuidse spanning, maar naar mijn gevoel stond niet zo zeer de vraag centraal wie de dader was, maar meer wat het slachtoffer allemaal verborgen had tijdens zijn leven.

Claire en Bram zijn samen met drie bevriende stellen een midweek op vakantie en Bram slaapt de laatste nacht niet in zijn eigen bed maar in de vijfde kamer, die extra was en gereserveerd werd voor diegene die te veel gedronken had en de trap niet meer op kon. Dus niemand maakt zich zorgen. Als Claire uiteindelijk in de kamer gaat kijken blijkt Bram dood te zijn. Er wordt een dokter bij gehaald die al heel makkelijk hartfalen als doodsoorzaak aangeeft. En dit is ook eigenlijk de toon van het boek. Alles gaat heel vlotjes zonder echte problemen die je bij een thriller verwacht. Claire vertrouwt het uiteindelijk niet en gaat op onderzoek uit of er niet toch meer aan de hand was bij de dood van Bram. Waarbij ze iedereen heel makkelijk beschuldigt en net zo makkelijk op deze beschuldigingen terug komt als de beschuldigde aangeeft dat diegene het niet geweest is.

Was het boek dan slecht? Nee absoluut niet. De spanning miste inderdaad iets in het verhaal, echter de schrijfstijl is wel vlot en boeiend en Degheldere zorgt er wel voor dat er toch steeds enkele eindjes open blijven waar je als lezer nieuwsgierig naar blijft en verder blijft lezen. Het verhaal heeft de nadruk ook vooral gelegd op de beslommeringen van Claire en hierdoor heeft het verhaal naar mijn gevoel soms meer weg van een roman. En dat is iets wat ik tegenwoordig wel vaker terug zie komen in thrillers. De echte spanning in een boek mist, maar het verhaal hangt een beetje tussen thriller en roman in. Een soort romantische thriller. Wellicht wordt het tijd voor een nieuw genre in te zetten om dit soort boeken beter aan te duiden en te voorkomen dat de echte diehard thrillerliefhebbers teleurgesteld worden.

De personages zijn wel goed genoeg uitgewerkt en hierdoor merk je al snel dat Claire niet voor speurder in de wieg gelegd is, maar gelukkig krijgt ze hiervoor hulp van de bejaarde Albert. En deze wordt als een echte speurneus neergezet en die kan haar dus ook goed op weg helpen. Doordat Degheldere de personages wel goed genoeg en geloofwaardig weet neer te zetten, zal ik bij een volgend boek het zeker weer aandurven om een boek van haar hand te lezen. En nu ik weet dat de thriller niet bol staat van de spanning zal mijn verwachting hierover bij een volgend boek ook anders zijn.

Blogtour

Bij de boeken van Hamley book doen we eigenlijk altijd mee aan de blogtours rondom de nieuw verschenen boeken. Dit is bij ‘De vijfde kamer’ natuurlijk ook het geval. Er zijn naast onze recensie ook nog een heel aantal andere bloggers die aandacht aan dit boek gegeven hebben. Ga zeker ook eens een kijkje nemen op de website van deze bloggers.

Gegevens van dit boek:
Titel: De vijfde kamer
Auteur: Darline Degheldere
Uitgever: Hamley Books
Aantal pagina’s paperback: 235
Aantal pagina’s e-book: 210
ISBN paperback: 9789463967624
ISBN e-book: 9789463967730
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 10,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow. De vijfde kamer is ook te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge