Vero las: Daniel Cole – Marionet

Nadat ik ‘Ragdoll‘ gelezen had, wist ik dat ik het volgende deel ook moest lezen. Dus meteen nadat ‘Marionet’ uit kwam, heb ik het boek ook aangeschaft. Maar hij is een hele tijd ongelezen in mijn kast blijven staan. Eigenlijk erg, want ik had heel erg genoten van ‘Ragdoll’. Nu vond ik het toch echt tijd worden en heb ik ‘Marionet’ dan toch uit de kast gehaald.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Rechercheur Emily Baxter krijgt te maken met een nieuwe zaak die haar akelig bekend voorkomt: een lichaam dat in dezelfde onmogelijke houding is opgehangen aan draden als bij de Ragdoll-moorden. Dit keer ligt het lichaam echter aan de andere kant van de wereld, en met het woord LOKAAS in de borst gekerfd.
Terwijl de media-aandacht steeds groter wordt, moet Baxter helpen bij een andere moordzaak. En dan treft ze eenzelfde soort moord aan: nu staat het woord POPPEN op de borst. Voor wie is het lokaas bedoeld, en wie zijn de poppen? Maar nog belangrijker, wie heeft de touwtjes in handen?

Cover

De cover is groen met midden op de cover een aantal grove steken die met een blauwe draad zijn genaaid. De draad loopt door de ‘A’ van Marionet. Onder de titel staan drie quotes. De zijkant is, net als de versie van Ragdoll die ik heb, zo gemaakt dat je de draad ziet waarmee het boek gebonden is. Deze is bij Marionet blauw, zoals de kleur draad op de cover. Alleen daarom vind ik deze cover al geweldig. Niet alledaags en valt zo lekker op.

Auteur

De Britse Daniel Cole (1983) werkte als ambulancebroeder. Ragdoll maakte van Cole een overnight success story. De rechten werden aan meer dan 30 landen verkocht en het boek wordt verfilmd voor tv. Het vervolg, Marionet, werd vol enthousiasme ontvangen.

Het verhaal

Rechercheur Emily Baxter wordt gedwongen om samen te werken met de FBI en de CIA. Er worden moorden gepleegd aan beide kanten van de oceaan. En er is iets vreemds aan de hand. De moorden lijken in verband te staan met de beruchte Ragdoll-moorden. De doden die gevonden worden hebben allemaal ‘LOKAAS’ of ‘POP’ in hun borst gekerfd. Het blijft lange tijd onduidelijk wat dit betekent en voor wie is het lokaas bedoeld? En nog belangrijker, wie heeft de touwtjes in handen?

Mijn mening

Ik had hoge verwachtingen van Marionet. Daniel Cole had mij met Ragdoll aangenaam verrast dus ik hoopte dat hij deze lijn in Marionet door zou zetten.

Het boek begint met een mysterieuze proloog die meteen duidelijk maakt dat Cole op dezelfde voet verder gaat als in Ragdoll.

Na deze proloog word je vijf weken terug in de tijd gegooid en word het verhaal bijna geheel chronologisch verteld. Wat meteen opvalt is dat de ene gruwelijke moord de andere in snel tempo opvolgt en hierdoor zit er een heerlijke vaart in het verhaal. Wat ik hierdoor wel merkte was dat ik het verhaal soms een beetje chaotisch vond, echter dit paste bij het gevoel van het boek. De chaos is ook aanwezig in het verhaal hierdoor komt dit chaotische gevoel ook goed binnen. Door de beeldende manier van schrijven waan je je ook werkelijk op de vele plaatsen delict en in de chaotische situaties waarin Emily zich bevond.

Ook lukt het Cole om humor in het verhaal te brengen. Door de onbeholpen en rake opmerkingen van Emily moest ik regelmatig glimlachen en dit vind ik knap gedaan bij een verhaal waarbij zoveel tegelijkertijd gebeurt.

Het is wel een boek waarbij je de aandacht moet houden. Anders ben je al snel een stuk verhaal kwijt. Dit komt vooral doordat er zoveel gebeurt in een kort tijdsbestek. Echter door de schrijfwijze van Cole is het aan de andere kant dan ook weer erg moeilijk om afgeleid te worden. Zijn schrijfwijze houd je aan het verhaal gekluisterd.

Ik kon dan ook pas stoppen met lezen toen het boek uit was. En kijk dan ook verlangend uit naar het vervolg. Het voordeel is… Doordat ik best lang gewacht heb om Marionet te lezen hoef ik nu niet lang meer te wachten, want ‘De Wolven’ verschijnt al op 31 mei en is onder andere al te reserveren bij Bol.com.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Daniel-Cole-Marionet

Gegevens van dit boek:
Titel: Marionet
Auteur: Daniel Cole
Uitgever: LS Amsterdam
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s paperback midprice: 400
Aantal pagina’s dwarsligger: 709
ISBN paperback: 9789024576005
ISBN paperback midprice: 9789021023199
ISBN dwarsligger: 9789049806859
ISBN E-book: 9789024576012
Prijs paperback: € 19,99
Prijs paperback midprice: € 12,50
Prijs dwarsligger: € 13,99
Prijs E-book: € 6,49

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge