Vero las: Dani van Doorn – Vreugde na verdriet

Een hele tijd terug ontving ik ‘Vreugde na verdriet’ geschreven door Dani van Doorn meegestuurd met het boek ‘Een sprong in het diepe‘ van Tamara Haagmans. Doordat ik erg veel recensieboeken had liggen, bleef dit boek een tijdje liggen, maar nu heb ik het gelezen. Ik wil uitgeverij Ellessy bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De vijfendertigjarige Leon wil graag in contact komen met zijn dochter Leony, die zeven jaar geleden is voortgekomen uit een onenightstand.
Uit schaamte over zijn langdurige desinteresse, maar ook uit nieuwsgierigheid naar Leony, probeert hij een bezoekregeling te treffen met haar moeder Jeanette. Jeanette stemt met tegenzin toe, want hoelang zal die interesse van Leon duren? Ze wil haar dochter besparen wat haarzelf als
kind is overkomen en maakt het hem niet gemakkelijk. Leon met zijn charme en vrolijkheid kunnen ze missen als kiespijn. Of toch niet?
Roman over verzoening en verlaat verdriet, dat veroorzaakt wordt door een onverwerkt verlies in de kindertijd. Daarnaast is er ook ruimte voor humor en romantiek.

Cover

Op de cover zie je een zomers tafereel aan het strand. Ik stel me voor dat dit Jeanette en Leony zijn. Ik had het leuker gevonden als hier een man, vrouw en een meisje gevonden was. Aangezien het toch om Leon en Leony gaat en er een scene is waar Leon, Jeanette en Leony aan de zee lopen.

Auteur

Dani van Doorn woont in Eindhoven. Ze schrijft jeugdboeken en tijdschriftverhalen voor volwassenen. Ook geeft ze kunst uit met haar eigen uitgeverijtje. Ze is graag creatief bezig, maar schrijven is haar passie! Geld of geluk is haar feelgood-romandebuut.

Het verhaal

De vijfendertigjarige Leon lijkt te genieten van zijn vrijgezellen bestaan. Hij heeft een leuke baan en een leuk appartement. Toch mist hij iets in zijn leven. Zeven jaar geleden is Leony geboren, zijn dochter die is ontstaan uit een onenightstand. Hij heeft nooit omgekeken naar haar. Nu wil hij graag contact met haar, vooral uit nieuwsgierigheid naar haar, maar ook omdat hij zich schaamt dat hij zolang niet naar haar omgekeken heeft. Hij probeert een bezoekregeling te treffen, maar Jeanette, de moeder van Leony, ziet dit niet zitten en stemt met tegenzin toe. Ze vraagt zich af hoe lang Leon het volhoudt en interesse toont in zijn dochter. Ze heeft zelf veel verdriet om haar vader gehad in haar jeugd en wil dit haar dochter besparen en maakt het Leon daarom extra moeilijk. Maar Leon zet door. Jeanette en Leony hebben Leon niet nodig… Of toch wel?

Mijn mening

Dit boek is een hele tijd blijven liggen, want ik was een beetje bang dat dit een zoetsappig verhaal was. Maar gelukkig dat was niet het geval. Je leert Leon kennen en hij besluit op een dag dat hij contact met zijn dochter wil. Ik kan me voorstellen dat Jeanette daar niet happig op is, als na zeven jaar opeens een man op de stoep staat, zegt dat hij de vader van je kind is en ook opeens tijd van je kind opeist, maar die kans zit er natuurlijk altijd in als je een kind op de wereld zet.

Jeanette blijft in het begin erg dwars liggen en dat vind ik ook wel goed omschreven door Dani van Doorn. Er wordt al vrij snel duidelijk dat er bij Jeanette meer speelt dan alleen de onvrede dat Leon opeens op de stoep staat en zijn rol als vader opeist. Je merkt dat er veel verdriet van vroeger zit.

Ondanks dat Jeanette zo stekelig reageert blijft Leon de hoffelijkheid zelf, soms tot in het ongeloofwaardige voor mij. Ik had soms echt het gevoel dat deze man nog geboren moest worden die echt alles lijdt wat er gezegd en gedaan wordt. Maar wie weet bestaan ze echt. Ik zou er knettergek van worden in ieder geval. En ik merkte dat ik me hier ook een beetje aan stoorde in het boek.

Wat verder een beetje raar op mij overkwam is dat in het eerste deel van het boek Leony de hoofdrol speelt en naar mijn gevoel de belangrijkste persoon in het boek is. Echter dan gebeuren er enkele dingen bij Jeanette en vervolgens verdwijnt Leony grotendeels van van het podium. Dat vind ik wel jammer, want ik denk dat Leony toch de verbindende factor is tussen Leon en Jeanette. Ook wordt er niet echt uitgeweid over de momenten dat Leon samen met Leony alleen is naar het paardrijden. Terwijl het alleen zijn met Leon wel een rol speelde in het verhaal. Maar ik denk dat dit is, omdat dit, op dat moment van het verhaal niet meer zo’n grote rol speelde.

Het is zeker geen standaard roman. En er worden door Dani van Doorn zonder problemen enkele beladen onderwerpen aangesneden die je niet snel in een roman verwacht, zoals verlaat verdriet, de gevolgen van een onenightstand, geboorte van een kind, opvoeden als alleenstaande ouder, en het missen van een deel van de jeugd als je als ouder een deel van de opvoeding mist. Dit zijn onderwerpen die je niet zo snel terug ziet in een roman en hierdoor komt het boek toch uniek op mij over.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Vreugde na verdriet
Auteur: Dani van Doorn
Uitgever: Ellessy
Aantal pagina’s paperback: 309
Aantal pagina’s groot letterboek: 436
ISBN paperback: 9789086603626
ISBN groot letterboek: 9789036434713
Prijs paperback: € 19,50
Prijs groot letterboek: € 27,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.


One thought on “Vero las: Dani van Doorn – Vreugde na verdriet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge