Vero las: Christoffer Carlsson – Het voorteken

Ik zag in de folder van Cargo uitgevers dat bij hun het boek ‘Het voorteken’ geschreven door Christoffer Carlsson zou verschijnen. Nadat ik gelezen had waar dit boek over ging, was ik nieuwsgierig en wist ik dat ik dit boek wilde lezen. Nadat ik een mailtje gestuurd had naar de uitgever, kreeg ik al snel antwoord terug dat ik het boek zou ontvangen en we hadden het boek dan ook vrij snel na verschijning op de deurmat liggen. Hier willen we uitgeverij Cargo hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op een koude novembernacht in 1994 wordt in het dorpje Marbäck het dode lichaam gevonden van een jonge vrouw. Ze blijkt vermoord te zijn. Een dader wordt snel aangewezen: Edvard Christensson had een relatie met de vrouw en was net als zijn vader berucht om zijn opvliegende karakter. Edvard wordt veroordeeld en de rust keert weer in het dorp. Maar niet voor Edvards
neef Isak, die vreest dat hij net als zijn oom en opa ‘slecht’ is.

Tien jaar later denkt Vidar, die als jonge politieagent meehielp bij het onderzoek en de arrestatie van Edvard, nog vaak terug aan de zaak. En wanneer hij opnieuw met Isak spreekt, die is aangehouden na een diefstal, wordt zijn twijfel over het oude onderzoek steeds groter.

Dan verdwijnt Isak plotseling en gaat Vidar alsnog op zoek naar wat er echt gebeurd is op die koude novembernacht.

De cover

Op de cover staat een man op een rots aan een water. Hij kijkt in de richting van het water. In de verte zie je iets van een eiland in het water. De cover geeft me een verlaten gevoel en dat past op zich wel goed bij het verhaal, maar verder kan ik de cover niet helemaal aan het verhaal linken.

De auteur

Christoffer Carlsson (1986) groeide op aan de westkust van Zweden en geldt als een van de grote thrillertalenten van deze tijd. Hij studeerde criminologie in Stockholm en ontving een Europese onderscheiding als meest beloftevolle jonge criminoloog. Carlsson debuteerde in 2013. Zijn thrillers werden diverse malen onderscheiden door de Swedish Crime Writers’ Academy.

Het verhaal

In november 1994 brandt er een huis af in het kleine plaatsje Marbäck. Tijdens deze brand blijkt er ook een vrouw door een misdrijf om het leven gebracht te zijn. Al snel wordt de gewelddadige vriend Edvard opgepakt als verdachte en veroordeelt. Zijn neefje Isak vreest hierdoor echter, dat hij net als zijn oom en opa ook ‘slecht’ is.

Tien jaar later denkt de politieagent Vidar nog regelmatig terug aan deze zaak en als hij opnieuw in contact komt met Isak, gaat hij op onderzoek uit en speurt hij nogmaals naar wat er allemaal gebeurd is tien jaar geleden. Hierdoor wordt zijn twijfel over het oude onderzoek steeds groter.

Als Isak dan ook nog plotseling verdwijnt besluit Vidar echt op zoek te gaan wat er in die koude novembernacht gebeurd is.

Mijn mening

Nadat ik de korte inhoud gelezen had, had ik verwacht dat ik een spannende thriller zou gaan lezen, waarbij een moord uit 1994 als een rode draad door het verhaal zou lopen. Echter, tijdens het lezen, merkte ik al snel dat er van de spanning niet zo veel te merken was. Ik had eerder het gevoel dat ik een roman aan het lezen was. De schrijfwijze van Carlsson vind ik wel erg mooi. Hij weet de personages en de omgeving zo te omschrijven, dat je echt een voorstelling kunt maken van de omgeving waar het verhaal zich afspeelt. Ondanks dat het verhaal voor mij geen thriller is, werd ik wel op een bepaald moment nieuwsgierig naar hoe Isak zich verder zou ontwikkelen en of er nu werkelijk een verkeerde dader opgepakt was.

Het verhaal is opgedeeld in drie periodes, 1994, 2003 en 2015. En in het gedeelte van 2015 wordt het op een bepaald moment toch nog een beetje spannend. Echter voor mij was dit te laat in het verhaal.

Ik denk dat ik me te veel gefocust heb op het gedeelte thriller. Ik denk, als je van te voren bewust was geweest dat het een roman zou zijn en je je hier voor het lezen ook op ingesteld zou hebben, dan zou mijn recensie er anders uit gezien hebben. Het verhaal is op een mooie manier op geschreven en de personages zijn goed uitgewerkt, maar de spanning, die toch echt bij een thriller hoort, kon ik niet echt terugvinden en dat is zonde.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Het-voorteken

Gegevens van dit boek:
Titel: Het voorteken
Auteur: Christoffer Carlsson
Uitgever: Cargo
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 424
Verteller luisterboek: Jurjen van Loon
Duur luisterboek: 11:43:50
ISBN paperback: 9789403178004
ISBN e-book: 9789403179308
ISBN luisterboek: 9789403191300
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

One thought on “Vero las: Christoffer Carlsson – Het voorteken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge