Vero las: Christian Donlan – Een stap vooruit, een stap terug

Ik zag in de folder van HarperCollins dat het boek ‘Een stap vooruit, een stap terug’ geschreven door Christian Donlan uit zou komen. Nadat ik gelezen had, was mijn interesse gewekt. Ik lees graag non-fictie boeken die over ziekten gaan, en als het dan ook nog over een relatie tussen, zoals in dit geval, vader en dochter gaat dan ben ik helemaal enthousiast. Ik was dan ook erg blij toen het boek op de deurmat viel. Ik wil HarperCollins dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het hartverwarmende verhaal van een jonge vader met MS.
Niet lang nadat zijn dochtertje geboren is, overkomt Christian Donlan iets vreemds. Hij grijpt opeens naast lichtknoppen en deurklinken, heeft tintelende vingers en tenen en voelt elektrische schokken door zijn lichaam trekken. Het blijken de vroege symptomen van multiple sclerose te zijn. Terwijl de wereld van zijn dochter steeds groter wordt, wordt de wereld van Christian juist steeds kleiner.
Deze confronterende parallel vormt de basis voor een fascinerend boek over ouderschap met MS. Donlan schrijft zonder zelfmedelijden en laat zien hoe de vreugde van ouderschap keer op keer de ernst van zijn ziekte overtreft.
Een stap vooruit, een stap terug is een bijzondere combinatie van een verslag van een ziekte en een ontroerend portret van een vader die toekijkt hoe zijn dochter de wereld ontdekt.

Cover

Op de cover zie je een jong meisje met een roze rokje aan op de voeten van iemand staan. Ik stel me voor dat dit Leon en Christian zijn. Ze staan op een glanzende witte vloer. De cover geeft mij het gevoel dat de dochter op haar vader steunt. Zoals het normaal gesproken ook gaat. Echter doordat Christian ziek wordt kan dit niet zomaar. Ik vind dat er erg goed over deze cover nagedacht is. Ik denk dat deze cover me wel was opgevallen in de boekhandel.

Auteur

Christian Donlan is een prijswinnend journalist die eerder voor The Guardian en VICE schreef. Begin 2014, niet lang na de geboorte van zijn dochter, kreeg hij de diagnose multiple sclerose. Sindsdien schrijft hij over zijn ziekte en over zijn opgroeiende dochter. Zijn schrijfstijl is nuchter en vrij van zelfmedelijden.

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar dit boek, en begon dan ook erg enthousiast te lezen. Echter dit enthousiasme werd gaandeweg het lezen helaas minder. Ik miste de interactie tussen vader en dochter. Het verhaal gaat vooral over de vader en de hersenspinsels die hij heeft over de ziekte en dingen van vroeger. Vooral de ziekte van zijn broer zorgt ervoor dat hij zelf erg geïnteresseerd raakt in het brein. Bij zijn eigen ziekte gaat hij erg opzoek naar de gevolgen in zijn brein. Ik had het gevoel dat het verhaal hierdoor erg verdrinkt in deze hersenspinsels en je de relatie vader-dochter maar heel minimaal aan bod komt. Ik had verwacht dat dit boek mij wel zou raken door de emotie die je verwacht tussen een vader die ziek wordt op het moment dat zijn dochter ter wereld komt. Hierdoor verwacht je vooral de achteruit gang van de vader en de stappen vooruit van de dochter te lezen. Echter dit komt naar mijn gevoel te weinig aan bod, waardoor ik op sommige stukken echt moeite had om door het verhaal te komen en het boek me dus ook niet wist te raken. Ik vond een uitspraak van zijn partner Sarah erg passend bij dit verhaal. En dat legt eigenlijk precies de vinger op de zere plek.

‘Helemaal niet,’zei ze, met ogen samengeknepen door de tranen. ‘Je zit er nooit in. Je staat er boven. Je kijkt er vanuit de hoogte op neer. Je verklaart het weg, accepteert het op een of andere idiote manier die niemand begrijpt en demonstreert dat het niets is om je zorgen over te maken, maar dat klopt niet. Het is wel degelijk iets om je zorgen over te maken.’

Deze quote geeft eigenlijk precies mijn gevoel over dit boek weer. Het boek is afstandelijk geschreven als of de hoofdpersoon er vanaf een afstandje naar kijkt in plaats van er zelf midden in te zitten. En dat is zonde. Er had veel meer uit gehaald kunnen worden, naar mijn gevoel, als Christian zijn gevoel meer bloot had gegeven in dit boek.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Een stap vooruit, een stap terug
Auteur: Christian Donlan
Uitgever: HarperCollins
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s E-book: 272
ISBN paperback: 9789402701470
ISBN E-book: 9789402755794
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge