Vero las: Charlotte de Monchy – Tegen beter weten in

Ik zag in de catalogus van uitgeverij Boekerij dat er een nieuw boek van Charlotte de Monchy uit zou komen. Nu had ik al veel goede dingen gehoord over haar boeken, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit iets van haar hand gelezen had, maar nadat ik gelezen had waar het boek over ging, wist ik het zeker. Dat boek zou ik wel willen lezen. Ik wil uitgeverij Boekerij dan ook hartelijk bedanken voor het recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Lois werkt voor een kleine, noodlijdende uitgeverij in Amsterdam. Er ligt daar in een la nog een bijna verlopen contract voor een biografie over Marius Delaive, een Nederlandse tienerster uit een beroemde boyband. Die biografie zou de uitgeverij uit de rode cijfers kunnen halen. Helaas woont Marius inmiddels in Canada, waar hij een houtbewerkingsbedrijf is begonnen, en wil hij met rust gelaten worden. Het contract heeft hij destijds getekend onder druk van zijn agent maar nu wil hij er niets meer mee te maken hebben.

Lois wordt door haar werkgever naar Canada gestuurd om zo veel mogelijk informatie van Marius los te krijgen en het boek toch te schrijven. Het is voor haar een mooie kans, aangezien ze droomt van een carrière als schrijfster. Bovendien komt het haar meer dan goed uit om een tijdje naar het buitenland te gaan en zo haar ex te ontlopen. Ze neemt haar intrek in een gemoedelijke B&B en wordt meteen vriendinnen met de sympathieke verhuurder Jill. Jills beste vriend Chris is ook een goede vriend van Marius; dat beschouwt Lois als een veelbelovende start. Maar het blijkt veel moeilijker dan ze ooit had gedacht om door te dringen tot de stugge voormalige popster.

De cover

Op de cover zit iemand aan een meer te vissen en heeft een hart aan de haak geslagen. Op de achtergrond zie je een blokhut aan het water staan. Na het boek gelezen te hebben vind ik de cover echt perfect bij het boek passen. En de cover geeft me echt een vrolijk gevoel. Ik lees de laatste tijd meer feelgood romans en dit is dan ook een cover die me direct zou zijn opgevallen in de boekhandel.

De auteur

Charlotte de Monchy (1979) studeerde Communicatiewetenschap aan de UvA. Ze schrijft vrolijke, sprankelende feelgood-romans. Na haar goed ontvangen debuutroman ‘Zes maanden zonder’ verschenen van haar hand ‘Enkeltje Ierland’ en ‘Eens gegeven’. Ze woont met haar gezin op Bali.

Het verhaal

Lois werkt bij een kleine uitgeverij in Amsterdam. Tien jaar geleden heeft de uitgever een contract getekend met Marius Delaive, op dat moment een bekende Nederlandse tienerster bij een beroemde boyband, voor een biografie. Dit contract verloopt bijna. Marius woont tegenwoordig in Canada en de uitgeverij heeft al twee talentvolle non-fictie auteurs op Marius afgestuurd, maar zonder succes. De uitgeverij heeft dit boek nodig om uit de rode cijfers te komen. Maar Marius leeft tegenwoordig terug getrokken. Hij heeft een houtbewerkingsbedrijf en wil vooral met rust gelaten worden. Destijds heeft hij het contract onder druk van zijn agent getekend.

Aangezien Lois vroeger helemaal fan was van deze boyband wordt zij door haar werkgever naar Canada gestuurd om informatie van Marius te krijgen en hopelijk dat boek toch nog op tijd te kunnen schrijven. Lois stemt er mee in, want ze heeft er altijd van gedroomd om schrijfster te worden. En omdat ze haar ex wilt ontlopen komt het haar wel goed uit dat ze een tijdje naar het buitenland kan. Ze besluit haar intrek te nemen in Jim’s Inn. Dit hotel scoort maar een 1,7 op TripAdvisor, maar ze wilt zich niet meteen bekend maken dus kiest ze bewust voor dit hotel. Hier ontmoet ze al snel de sympathieke verhuurder Jill. Jills beste vriend Chris blijkt ook een goede vriend van Marius te zijn. Dus dit komt voor Lois al goed uit. Maar dan blijkt het toch veel moeilijker te zijn dan dat ze dacht om door te dringen tot deze voormalige popster.

Mijn mening

Dit was voor mij de eerste kennismaking met de schrijfstijl van Charlotte de Monchy. Dat vind ik altijd extra leuk, want dit zorgt voor een extra spanning, hoe bevalt de schrijfstijl en hoe is het verhaal uitgewerkt. Nadat ik begon te lezen merkte ik al snel dat ik de schrijfstijl van De Monchy erg kon waarderen. Ze schrijft in makkelijke leesbare taal. Hierdoor ben je snel geneigd om iedere keer weer een hoofdstuk verder te lezen… En dan ben je al snel weer 100 pagina’s verder.

De personages zijn goed uitgewerkt en wat ik erg fijn vind is dat het toegankelijke personages zijn. De personages zouden stuk voor stuk je vriend(in) of buurman/-vrouw kunnen zijn. En dat is vaak anders bij feelgoodverhalen. Dan zijn het vaak personages die toch iets verder af staan, maar dat is hier niet het geval. Zelfs Marius, de voormalige popster wordt als een heel gangbare persoon neergezet.

Je hebt eigenlijk twee verhaallijnen door het boek heen lopen. Aan de ene kant het verhaal van Lois die naar Canada gaat om het verhaal van Marius op te schrijven en aan de andere kant het verhaal van Jill die het hotel moet zien te runnen. Hierdoor had je ook voldoende afwisseling in het verhaal en werd het boek op geen enkel moment saai.

Wel moest ik in het begin steeds even schakelen tussen Jill en Lois. Ik haalde de namen nog al eens door elkaar. Gaande weg het verhaal werd dit beter en wist ik al snel over wie het ging. Maar op de een of andere manier vind ik de beide namen toch wel iets van elkaar weg hebben. Maar dat is ook het enige kleine minpuntje wat ik kan bedenken. Want ik heb echt genoten van dit boek, en zal Charlotte de Monchy vanaf nu gaan volgen en al haar boeken gaan lezen, want haar schrijfstijl nodigt gewoon uit om gelezen te worden.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Tegen-beter-weten-in

Gegevens van dit boek:
Titel: Tegen beter weten in
Auteur: Charlotte de Monchy
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 336
Aantal pagina’s e-book: 333
Verteller luisterboek: Kristel van Eijk
Duur luisterboek: 7 uur 26 min
ISBN paperback: 9789022589427
ISBN e-book: 9789402314694
ISBN luisterboek: 9789052862392
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 11,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com(paperback en e-book)/ (luisterboek).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge