Vero las: Cathy Glass – Waar is mama?

Nadat ik eerder het boek ‘Mama, ik mis je‘ geschreven door Cathy Glass gelezen had en hiervan onder de indruk was, wist ik dat ik een nieuw boek ook erg graag zou willen lezen. Dus toen ik zag dat ‘Waar is mama? bij Boekerij uit zou komen, hoefde ik niet lang te twijfelen. Na een mailtje naar de utigeverij kreeg ik het boek al vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier wil ik uitgeverij Boekerij hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Dit is het persoonlijke en waargebeurde verhaal van Melody, die op achtjarige leeftijd wordt weggehaald bij haar alleenstaande drugsverslaafde moeder. Melody is kwaad dat ze niet thuis kan blijven wonen en in het pleeggezin van Cathy moet blijven, maar ze lijkt zich ook wel erg veel zorgen te maken om haar moeder – veel meer dan Cathy ooit heeft gezien.

Amanda, Melody’s moeder, is ook boos en haalt tijdens hun afspraken een paar keer flink uit naar Cathy. Iets wat Cathy al eerder heeft meegemaakt met andere ouders, dus dat baart haar niet direct zorgen. Maar wanneer ze de verloren en kwetsbare blik op Amanda’s gezicht ziet, begint Cathy net zo bezorgd te worden als Melody. En wanneer Amanda een afspraak mist, wordt er aangenomen dat ze het gewoon vergeten is, maar niets is minder waar…

De cover

De cover past perfect bij de andere boeken van Cathy Glass. Ook deze zijn licht van kleur met prominent een jong kind op de cover. Ik stel me voor dat dit Melody is. Wat bij de kinderen die op de covers staan bij deze boeken, opvalt is dat ze stuk voor stuk een eenzame indruk op me maken. Hierdoor word ik ook getriggerd om naar dit boek te kijken en de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Cathy Glass is al meer dan vijfentwintig jaar pleegouder en heeft in die tijd meer dan honderd kinderen onder haar hoede gehad. Ze is moeder van drie tieners, onder wie een geadopteerde dochter. Wereldwijd werden van Glass’ boeken meer dan drie miljoen exemplaren verkocht. Ze schrijft onder pseudoniem.

Mijn mening

Cathy is al enkele jaren pleegmoeder en heeft zelf een zoon Adrian en 2 dochters (Paula en Lucy). Lucy heeft ze enkele jaren geleden geadopteerd nadat Lucy bij haar als pleegkind was. Het boek begint op het moment dat ze een telefoontje krijgt voor een kind wat in een pleeggezin opgenomen moet worden. Het is de achtjarige Melody. Melody is verwaarloosd en haar moeder Amanda gebruikt drugs en is alcoholverslaafd. Melody is ontzettend bezorgd om haar moeder. Nu zijn verwaarloosde kinderen dat meestal wel, maar bij Melody valt het op dat zij wel heel erg bezorgd is. En dit blijkt niet zonder rede te zijn.

Melody mag haar moeder drie maal per week in het omgangshuis ontmoeten en als lezer merk je al snel dat er iets aan de hand is met Amanda. Dit heeft Cathy Glass treffend weten te omschrijven. Ze heeft hierin niet alleen haar eigen gevoelens hierover goed weten te omschrijven, maar ook de gevoelens die bij Melody komen kijken omschrijft ze treffend. Hierdoor leef je als lezer heel erg mee met zowel Cathy als Melody. Want je hebt als lezer meteen een gevoel dat dit een dubbel gevecht moet zijn. Aan de ene kant kun je je voorstellen dat Melody niet meer naar moeder wil, maar aan de andere kant blijft een kind heel lang trouw aan haar eigen moeder.

De hoofdstukken zijn van gemiddelde lengte, doordat Glass zo toegankelijk schrijft, vlieg je door de hoofdstukken. Ik merkte dat ik echt moeite had om het boek weg te leggen en ik steeds verder wilde lezen omdat ik wilde weten hoe het met Amanda ging en of Melody haar plekje kon vinden.

Dit boek is, net als haar andere boeken weer een boek wat je van begin tot het einde in zijn greep houdt en wat je pas met een zucht aan de kant kunt leggen als je de laatste pagina gelezen hebt. Omdat je dan pas echt weet hoe het met Melody gaat en ondanks dat niet alles goed afloopt kun je dan toch opgelucht ademhalen, want door het lezen van dit verhaal lees je hoe veerkrachtig Melody is en door haar veerkracht merk je dat ze iedere teleurstelling weer redelijk snel te boven komt en dat ze definitieve besluiten goed kan aanvaarden. Ik denk dat hier ook veel te danken is aan de manier waarop Cathy met haar pleegkinderen om gaat en ze ondersteunt. Ik denk dat de Britse pleegzorg in de handen mag klappen met een pleegmoeder als Glass.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Waar-is-mama

Gegevens van dit boek:
Titel: Waar is mama?
Auteur: Cathy Glass
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 237
ISBN paperback: 9789022589069
ISBN e-book: 9789402314397
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge