Vero las: Catherine Steadman – Mr. Nobody

In de catalogus van Karakter uitgevers zag ik dat er een nieuw boek zou verschijnen van Catherine Steadman. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging, was ik enthousiast en heb ik een mailtje gestuurd naar de uitgever. Wij ontvingen het boek dan ook vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier willen we Karakter uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op een Engels strand wordt een man gevonden: half bewusteloos, geen papieren en niet in staat om te praten. Iedereen toont belangstelling. De ziekenhuismedewerkers voelen zich op onverklaarbare wijze tot hem aangetrokken, de internationale medische experts staan voor een raadsel en de landelijke pers noemt hem Mr. Nobody. Allemaal zijn ze op zoek naar antwoorden. Wie is deze man? En wat is er met hem gebeurd?

Sommige herinneringen kunnen echter beter verborgen blijven.
Neuropsychiater Dr. Emma Lewis wordt gevraagd de patiënt te beoordelen. Dit is haar grote kans: deze zaak kan haar wereldwijde bekendheid opleveren. Maar daar schuilt ook het gevaar. Veertien jaar geleden verliet Emma het dorp waar ze opgroeide en sindsdien heeft ze er alles aan gedaan om elk spoor van haar verleden uit te wissen.
Hoe meer tijd ze met haar patiënt doorbrengt, des te meer alarmbellen er afgaan in haar hoofd. Ze is doodsbang dat hij nét dat ene weet wat niemand anders te weten mag komen.

De cover

De cover past perfect bij het verhaal vind ik. Een persoon zie je in de verte over het strand lopen. Het lijkt alsof de persoon uit het water gelopen komt. De lucht komt dreigend over. De kleuren zijn fascinerend en hierdoor wordt mijn aandacht naar de cover getrokken. Ik word nieuwsgierig en hierdoor zou het boek me opgevallen zijn in de boekhandel en zou ik het ook opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Catherine Steadman komt uit Londen en is actrice. Ze speelde onder andere in de populaire serie Downtown Abbey. Eerder verscheen haar debuut ‘De duik’ dat zeer positief is ontvangen.

Het verhaal

In Norfolk wordt op het strand een man gevonden. Hij weet niet meer wie hij is. Hij is half bewusteloos, heeft geen papieren op zak en kan niet meer praten. Dit is voor artsen een interessante kwestie. De ziekenhuismedewerkers voelen zich ontzettend tot deze onbekende man aangetrokken, maar de internationale medische experts staan voor een groot vraagstuk en de pers smult natuurlijk van zo’n nieuwtje en heeft de onbekende man Mr. Nobody gedoopt. Iedereen wilt antwoorden, want wie is deze mysterieuze man. En wat is er met hem gebeurd?

Dr. Emma Lewis, neuropsychiater, wordt gevraagd om deze man te onderzoeken. Op deze kans wacht ze al jaren. Dit zou haar kans tot doorbraak zijn. Hierdoor zou ze meteen wereldberoemd kunnen worden. Maar dit is ook meteen het probleem. Veertien jaar geleden heeft ze het dorpje waar ze destijds woonde acuut verlaten, zonder ook maar iets mee te nemen. Zij en de rest van haar gezin ontving een nieuwe identiteit. Ze moet er alles aan doen dat haar ware identiteit verborgen blijft.

Maar hoe meer tijd ze doorbrengt met de onbekende man, des te meer gevaar levert dit op voor haar eigen identiteit. Alle alarmbellen gaan af, maar kan ze zomaar stoppen? Dit zou haar doorbraak kunnen zijn en wat weet deze onbekende over haar verleden? Weet hij ook de dingen die niet bekend zijn?

Mijn mening

Het verhaal begint meteen spannend. Met een autorit waarbij ik me afvraag wie er aan het stuur zit en waar ze naar toe op weg zijn. Dit laatste wordt pas bijna aan het einde van het boek duidelijk. Na deze eerste proloog kom je in rustiger vaarwater. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit ‘de man’ en door ‘Dokter Emma Lewis’. Deze perspectief wisselingen zijn soms erg verwarrend en ik moest soms echt weer even terug kijken waar ik ook al weer was in het verhaal. Gelukkig wordt dat iets beter als je wat verder in het verhaal vordert. Het verhaal bevat erg veel medische termen en hier uit blijkt dat Catherine Steadman haar research grondig op orde heeft, echter maakt dit het lezen er niet fijner op. Soms wordt dit naar mijn gevoel iets te ver uitgespit waardoor de vaart uit het verhaal gehaald wordt. En ik had hierdoor soms wat moeite om verder te lezen. Ik was vrij snel geneigd om het boek aan de kant te leggen.

Ik vond de hoofdpersonages niet erg sympathiek en ik had bij Mr. Nobody al vrij snel het gevoel dat er iets niet klopte. Ik kon echter niet precies mijn vinger er op leggen wat er niet klopte. Dit kwam pas redelijk aan het einde van het verhaal aan het licht en hierdoor vielen de puzzelstukjes weer op zijn plek.

De spanning is niet echt aanwezig in het boek. Het begint heel goed in de proloog, maar daarna verdwijnt deze spanning weer. Soms lijkt het er op dat er een stukje onderhuidse spanning komt, maar voor dat het goed en wel doorzet, is deze spanning alweer verdwenen en kabbelt het verhaal weer erg rustig verder. Op het eind komt de spanning wel goed uit de verf, maar naar mijn gevoel is dat te laat in het verhaal. Op dat moment zat ik wel aan het verhaal gekluisterd, echter ik had me al zo door het verhaal moeten wurmen dat dit laatste stuk in het boek het verhaal niet meer goed maakte. Het is duidelijk dat Steadman weet waar ze over schrijft, maar naar mijn gevoel heeft ze de verschillende zaken te diep uitgewerkt en ik vond sommige dingen echt te ver gezocht, waardoor het verhaal op mij soms iets te gekunsteld over komt. Door de ontknoping merk je dat Steadman het echt in zich heeft om een spannend verhaal te schrijven. Ik zal een volgend boek van haar zeker oppakken om te kijken hoe haar schrijfsels zich in een volgend boek ontwikkelen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

mr.nobody

Gegevens van dit boek:
Titel: Mr. Nobody
Auteur: Catherine Steadman
Uitgever: Karakter uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 376
Aantal pagina’s e-book: 372
ISBN paperback: 9789045219561
ISBN e-book: 9789045217574
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 8,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge