Vero las: Caryn Walker – Zeg dat het je spijt, papa

We zagen dat bij Just Publishers het boek ‘Zeg dat het je spijt, papa’ zou uitkomen. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging, waren we verkocht. Dit is een echt ‘Koukleum-boek’. Dus we hebben niet lang na hoeven te denken en de uitgever een mailtje gestuurd. We ontvingen dit boek dan ook vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier willen we Just Publishers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Dit is het waargebeurde verhaal van een vader die zijn eigen dochtertje gruwelijk misbruikte, en hoe zij voor zichzelf en voor haar overleden zusje vocht voor gerechtigheid. Dertig jaar nadat de verschrikkingen begonnen, staat Caryn Walker eindelijk in de rechtszaal eindelijk tegenover haar vader. Hij wordt beschuldigd van vierentwintig aanklachten.

Caryn vertelt over het vreselijke misbruik waarvan zij als kind slachtoffer was en over het ellendige leven van haar zusje. Niemand heeft haar ooit excuses aangeboden voor alle pijn die ze had, en wat de zusjes is misdaan.

In dit boek dat Caryn Walker opdraagt aan haar overleden zus Jenny, geeft ze weer wat de beide meisjes hebben doorstaan. Door zich uit te spreken slaagt ze erin de geesten uit haar verleden te laten rusten. Uiteindelijk beseft Caryn dat zij degene is die sterk is: zij is de overlever.

De cover

Op de cover zien we twee jonge meisjes die verlegen in de camera kijken. Op de achtergrond zien we een man in de deuropening staan. Ik stel me voor dat dit de vader van de meisjes is. De cover zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel en ik zou dit boek opgepakt hebben om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Caryn Walker is een vrouw uit het Verenigd Koninkrijk. Haar jeugd bestond uit verwaarlozing en misbruik. In 2011, op 40 jarige leeftijd, heeft zij haar vader voor de rechtbank gedaagd. Hij werd veroordeeld tot 16 jaar gevangenis straf. Zij schreef haar verhaal op in het boek ‘Zeg dat het je spijt, papa’. Dit verhaal schreef ze met behulp van ghostwriter Linda Watson Brown. Haar boek stond al na twee weken in de Sunday Times bestsellerslijst. Haar boek is vertaald in het Frans, Zweeds, Duits en Nederlands.

Mijn mening

Dit soort boeken zijn echt boeken die goed passen bij Koukleum. Wij lezen erg graag non-fictie boeken die toch een heftig onderwerp hebben en die voor sommige mensen wellicht te heftig zijn. Dit boek schrijft Caryn Walker ook echt ter ere van haar zusje Jenny en je merkt ook dat ze in het boek sommige stukken echt naar Jenny schrijft. Dit vond ik erg mooi om te lezen. Ook zijn er enkele stukken cursief gedrukt. Dat zijn stukken uit dossiers van de maatschappelijk werkers. Toen ik deze stukken las, vroeg ik me regelmatig af hoe het kon zijn dat ze überhaupt nog kinderen bij deze ouders lieten wonen. Want uit ongeveer ieder verslag blijkt wel dat het geen liefdevol gezin was.

Echter, wat ik vooral het ergste vond, het gaat in de verslagen vooral over mevrouw Yeo, de moeder van Caryn en Jenny, terwijl meneer Yeo wellicht nog erger was dan de moeder en zorgde dat hij niet thuis was als maatschappelijk werk langs kwam.

Wat ik soms wel lastig vond in het boek, was dat het verhaal een beetje in de tijd sprong. Hierdoor moest ik echt de aandacht goed erbij houden om het verhaal te kunnen volgen. Caryn was verschillende momenten een beetje warrig in het vertellen. Echter dit is ook vrij logisch door het heftige onderwerp en ik denk dat dit boek ook therapeutisch gewerkt heeft voor Caryn. Zoals ze zelf ook aan het einde van dit boek aan Jenny schrijft dat alles helderder werd door het op te schrijven.

Ik merkte wel dat ik het gevoel had dat Caryn haar emoties niet echt toegelaten heeft tijdens het schrijven, want ik voelde niet echt de emoties die je wel zou verwachten bij zo’n heftig onderwerp.

Ik vond het erg mooi dat Caryn met dit boek ook Jenny wil eren en vooral wilt laten weten dat Jenny een naam had en iedereen dit moet weten. Dit boek zou veelvuldig gelezen moeten worden door mensen die bij maatschappelijk werk of bij de kinderbescherming werken.

Gegevens van dit boek:
Titel: Zeg dat het je spijt, papa
Auteur: Caryn Walker met Linda Watson-Brown
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 256
ISBN paperback: 9789089758439
Prijs paperback: € 19,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge