Vero las: Carmen Mola – De zigeunerbruid

Wij zagen in de folder van Xander uitgevers het boek ‘De zigeunerbruid’ staan. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging wisten we het zeker, dit was weer een boek voor ons. Dus we hebben de uitgever gemaild dat we dit boek graag wilden recenseren. Wij ontvingen het boek dan ook vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier willen we Xander uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Susana Macaya verdwijnt na haar vrijgezellenfeest. Haar lichaam wordt twee dagen later gevonden, haar tutu doordrenkt met bloed. Even wordt gedacht dat de aanstaande bruid nog leeft, tot blijkt dat het een made is die uit haar oogkas kruipt…
De even kleurrijke als ervaren inspecteur Elena Blanco ontdekt dat Susana’s zus Lara zeven jaar geleden op dezelfde vreselijke wijze aan haar einde kwam, ook op de vooravond van haar huwelijk. De moordenaar van Lara zit momenteel echter zijn straf uit.
Twee gruwelijk vermoorde bruiden, een veroordeelde dader die mogelijk niet de juiste is en een inspecteur die achtervolgd wordt door een diep persoonlijk trauma. De zigeunerbruid is een macabere, bijzonder scherp en snel geschreven literaire thriller van een van de belangrijkste Spaanse thrillerauteurs van dit moment.

De cover

De cover is rood. Ik stel me voor dat dit de met bloed doordrenkte tutu van de vermoorde Susana is. Hier zitten een aantal grote vliegen op. Deze zitten gedeeltelijk over de titel en de naam van de auteur. Dit maakt mij nieuwsgierig. Het heeft wat lugubers en daar houd ik wel van. Deze cover zou er zeker voor zorgen dat ik de achterflap ging lezen.

De auteur

Achter het pseudoniem Carmen Mola gaan drie bekende Spaanse thrillerauteurs schuil. ‘De zigeunerbruid’ is het eerste deel van een trilogie en is een groot succes in Spanje. Het wordt vertaald in zeven landen.

Het verhaal

Susana gaat trouwen en heeft haar vrijgezellenfeest. Hier komt ze niet van thuis. Twee dagen later wordt haar lichaam gevonden, haar tutu doordrenkt met bloed. Even denken de agenten ter plaatse dat ze nog leeft, tot blijkt dat er een made uit haar oogkas kruipt…

Inspecteur Elena Blanco wordt op de zaak gezet en komt tot de ontdekking dat Susana’s zus Lara zeven jaar geleden op dezelfde wijze vermoord is. Dit gebeurde ook op de vooravond van haar huwelijk. Echter, de moordenaar van Lara zit momenteel zijn straf uit.

Twee vermoorde zussen, die beiden aan de vooravond van hun bruiloft stonden, een veroordeelde dader die mogelijk onschuldig is en een inspecteur die worstelt met een persoonlijk trauma. Kan Elena Blanco de dader achterhalen?

Mijn mening

Dit boek sprak me meteen aan. Door de voorkant, maar ook door de flaptekst was ik razend nieuwsgierig. Ik had echt het gevoel dat dit weer zo’n thriller zou zijn die heerlijk luguber zou zijn. Nu vond ik dat achteraf toch wel heel erg meevallen. De luguber-factor is redelijk mild. Hier had ik meer van verwacht, maar is het boek daardoor tegengevallen? Absoluut niet. Ik heb genoten en ben dan ook superblij dat dit het eerste deel van een trilogie is. Inspecteur Elena Blanco is heerlijk eigenwijs, maar ze durft niet van de regels af te wijken en kijkt hierbij op naar de jonge agent Angel Zàrete, die regels durft te breken als hij hierdoor verder komt in een onderzoek.

De spanning wordt goed opgebouwd en je kunt heerlijk mee puzzelen wie de dader is. Ook zijn de hoofdpersonen goed uitgewerkt en ik bleef nieuwsgierig naar het trauma wat inspecteur Blanco overkomen is. En ik hoop dat dit in een van de andere delen van de trilogie verder uitgewerkt wordt. Het team van het BAC bestaat uit afwisselende personages en hierdoor kreeg je het idee dat dit een team kon zijn zoals ze ook echt bestaan, met hun irritaties en onderlinge onenigheden. Vaak functioneert zo’n team in boeken perfect. En in dit boek merkte je toch dat de teamleden onderling de mindere karaktertrekjes van de ander voor lief nemen.

Ook had ik respect voor het personage van Angel Zàrete. Deze jonge agent krijgt de kans om bij het BAC mee te lopen en ondanks alles blijft hij zijn leermeester verdedigen. Dit is voor mijn gevoel een erg menselijke kant van een agent, waar in dit boek ook ruimte voor is. Dit zie je ook door het trauma waar Blanco mee zit.

Er zitten ook enkele stukken cursief gedrukt in het boek. Dit vertelt het verhaal van een jongen die opgesloten zit in een schuur. Lange tijd blijft onduidelijk wat deze verhaallijn te betekenen heeft, maar op een bepaald moment wordt dit duidelijk en daardoor worden sommige andere dingen ook begrijpelijker. Hierdoor stel ik me zelf soms de vraag… ‘Wat moet er gebeuren om tot een bepaalde daad te komen?’

Het boek blijft tot de laatste pagina spannend en doordat het afgesloten wordt met een cliffhanger, kijk je gewoon uit naar het vervolg.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: De zigeunerbruid
Auteur: Carmen Mola
Serie: Elena Blanco
Uitgever: Xander uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 416
Aantal pagina’s e-book: 416
ISBN paperback: 9789401610926
ISBN e-book: 9789401610919
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge