Vero las: Bettie Elias – Het tuinfeest

Ik zag in de folder van Houtekiet het boek ‘Het tuinfeest’ staan. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging was ik enthousiast. Het verhaal sprak me aan. Ik mocht het boek van de uitgever recenseren en het boek viel dan ook al vrij vlot op de deurmat. Hier wil ik uitgeverij Houtekiet dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Voor haar veertigste verjaardag organiseert Cleo een tuinfeest dat perfect moet zijn. Alles zit mee. Het is een zwoele zomeravond en de champagne vloeit rijkelijk. Haar vrienden vermaken zich opperbest met de andere gasten. Tot Laura, de dochter van Tessa en Thomas, spoorloos blijkt. Wanneer het meisje de volgende ochtend dood wordt aangetroffen, wijst alles op een ongeluk.
De vriendengroep zoekt steun bij elkaar. Maar Tessa stelt zich steeds meer vragen over de dood van haar kind. Haar zoektocht zet de vriendschap onder hoogspanning. Wat gebeurde er werkelijk tijdens die fatale nacht? En kun je je vrienden ooit echt kennen?

Cover

Op de cover zien we een jong meisje in het gras liggen. Ze heeft een dode blik in de ogen. Ik stel me voor dat dit Laura is. Ik vind de cover erg goed bij het verhaal passen en zou deze ook opgepakt hebben in de boekhandel omdat deze cover me het gevoel geeft dat er iets met dit meisje gebeurd is.

Auteur

Bettie Elias schreef meer dan dertig jeugdboeken en werd daarvoor meermaals bekroond. Met deze eerste thriller toont zij opnieuw haar talent voor sterke observaties en levensechte karakters. 

Trailer

Het verhaal

Cleo organiseert een tuinfeest voor haar veertigste verjaardag. Als Cleo iets organiseert moet dit perfect zijn. Alles zit mee. De champagne vloeit rijkelijk en het is een zwoele avond. De gasten vermaken zich opperbest. Maar dan blijkt Laura, de dochter van Tessa en Thomas, spoorloos te zijn. Als zij de volgende ochtend dood wordt aangetroffen, wijst alles op een ongeluk.
De vriendengroep zoekt steun bij elkaar, maar Tessa begint steeds meer te twijfelen over de dood van haar kind. Haar zoektocht zet de vriendschappen onder druk. Wat is er werkelijk gebeurd in die fatale nacht? En hoe goed ken je je vrienden nu echt?

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar ‘Het tuinfeest’ van Bettie Elias. ‘Het tuinfeest’ is het eerste boek voor volwassenen van Bettie Elias, en ik kende haar dan ook nog niet als schrijfster. En ik vind het altijd leuk om nieuwe schrijvers te leren kennen.
Het boek begint als het tuinfeest al geweest is en Laura al dood is. Je merkt al meteen dat de verhoudingen gespannen zijn, maar weet niet meteen wat er aan de hand is. De hoofdpersonen kwamen op mij niet erg sympathiek over, en ik had het gevoel dat ze er allemaal geheimen op na hielden.
Het boek bleef naar mijn gevoel lange tijd wat oppervlakkig en allerlei randproblemen hadden langere tijd de overhand zonder dat de focus echt op de dood van Laura kwam.
Naar mijn gevoel gingen de vrienden op sommige momenten onnatuurlijk met elkaar om. Zonder te willen spoileren, maar als één vriend zich opeens heel afstandelijk gedraagt na zo’n afschuwelijk ‘ongeluk’, dan ga je denk ik toch nadenken? Zeker als je al twijfelt of het echt een ongeval is. Dit duurde naar mijn gevoel iets te lang en kwam hierdoor niet meer heel geloofwaardig over.
Ik vermoed als de focus meer op het leven van Laura en de zoektocht naar de dader gelegen had, in plaats van op het leven van één persoon uit de vriendengroep, zou het verhaal naar mijn idee spannender geweest zijn, en had ik me misschien iets minder geërgerd aan de houding van verschillende personages. Maar aan de andere kant, als een boek een emotie op roept, in dit geval ergernis over de personages in het boek, is dat natuurlijk ook goed, al is het niet de fijnste emotie.
De ontknoping was voor mij wel nog een verrassing en dit had ik absoluut niet aan zien komen. Dit vond ik goed uitgedacht door Elias.

Al met al was het een boek die zeker emoties op roept, al zijn het niet de fijnste emoties. Maar ik had het fijner gevonden als de focus iets meer op het leven en de dood van Laura gelegen had en minder op het onzekere leven van bepaalde hoofdpersonen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het tuinfeest
Auteur: Bettie Elias
Uitgever: Houtekiet
Aantal pagina’s paperback: 344
Aantal pagina’s E-book: 211
ISBN paperback: 9789089247582
ISBN E-book: 9789089247599
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge