Vero las: Bernice Berkleef – Bloedsteen

Nadat ik eerder het boek ‘Cody‘ van Bernice Berkleef met veel plezier gelezen had, wist ik dat ik haar nieuwe boek erg graag wilde lezen, dus toen ik haar nieuwe boek aangekondigd zag, heb ik dan ook redelijk snel een email gestuurd naar de uitgever. Ik ontving al snel antwoord terug dat wij het boek bij verschijning zouden ontvangen. Deze viel dan ook al vrij snel op de deurmat. Hier willen we The House of Books hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op een ochtend wordt Ella nietsvermoedend van haar bed gelicht door de politie. Ze wordt verhoord over haar vader, hij zou illegaal goederen van Java naar Nederland hebben gesmokkeld. Als haar vader, die vroeger in een jappenkamp heeft gezeten, in hechtenis overlijdt besluit Ella zelf naar Java af te reizen om in hun familiehuis tot rust te komen. In het huis vindt ze aanwijzingen voor een geheim dat haar vader heeft weten te verbergen. Maar ze is niet de enige die lucht heeft gekregen van de verborgen geschiedenis, want haar verblijf op het eiland neemt een zeer onaangename wending…

De cover

Op de cover is een ring met een diamant eraan te zien. Dit zal een bloedsteen zijn. De titel staat groot op de cover. De cover maakt me nieuwsgierig. Wat heeft de ring voor verhaal te vertellen. Hierdoor zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Bernice Berkleef is freelance journaliste en continu om haar heen op zoek naar dingen die haar intrigeren en inspireren. Haar thrillerdebuut Cody was favoriet bij boekhandelaren en kreeg lovende reacties. Bloedsteen is haar tweede thriller.

Het verhaal

Ella wordt nietsvermoedend van het bed gelicht. Ze wordt langdurig verhoord over haar vader. Hij zou jarenlang illegaal sieraden van Java naar Nederland hebben gesmokkeld. Haar vader heeft vroeger in een jappenkamp gezeten, maar van smokkel van sieraden weet Ella niks af en als haar vader ook nog in hechtenis overlijdt, kan ze hier ook niks meer over vragen. Haar vader heeft alleen nog gezegd dat ze de buurman soms een bezoekje moet brengen. Ella besluit zelf naar Java af te reizen om tot rust te komen in hun familiehuis. Hier vindt ze aanwijzingen dat haar vader inderdaad een geheim had. Maar er weten meer mensen af van dit geheim en deze mensen hebben niet zo’n goede bedoelingen…

Mijn mening

Aangezien ik erg onder de indruk was van ‘Cody‘ wist ik dat ik haar nieuwe boek erg graag wilde lezen. In ‘Bloedsteen’ heeft Berkleef weer voor een heel andere setting gekozen. Ze laat wel het gezin/familie een belangrijke rol spelen. Dat was ook bij Cody het geval en dat vind ik persoonlijk wel een mooi uitgangspunt, aangezien het gezin en familie voor de meeste mensen toch het belangrijkste op de wereld is. Dit merk je ook in Bloedsteen.

Ella raakt alles kwijt. Haar vriend gaat bij haar weg, haar vader sterft, ze kan niet meer aan de slag op haar werk. Dus alle zekerheden vallen weg. Wat doe je dan? Ze kan zich neerleggen bij de situatie, of ze kan zelf op onderzoek gaan en proberen uit te vinden hoe alles in elkaar zit en zo hopelijk iets aan haar situatie doen. Ella besluit inderdaad dit laatste te doen. Ik zou dat zelf denkelijk ook doen, anders geef je je eigenlijk al gewonnen, en vooral als je onschuldig bent, denk ik dat je altijd zult willen blijven vechten om je onschuld te bewijzen.

Doordat Ella besluit om naar Java af te reizen, komt ze eigenlijk pas echt in de problemen. Het boek begint met een proloog die gaat over Benjamin die in Jakarta verblijft in 2003. Hierna maken we een sprong naar 2018 en speelt het verhaal zich in Amsterdam af. Hier leren we Ella en haar vriend kennen. Dit is op het moment dat de politie bij hun binnenvallen en vanaf dat moment staat het leven van Ella totaal op haar kop. Dit heeft Berkleef bijzonder realistisch neer weten te zetten.
Berkleef heeft ook een stukje geschiedenis van Indonesië in het boek verwerkt. Dit is een stukje geschiedenis waar je tegenwoordig niet zo heel veel meer over hoort. Hierdoor is het extra bijzonder dat Berkleef dit toch toelicht. Ze laat ook zien dat dingen die in de oorlog gebeurd zijn, nog door kunnen werken tot het heden. Hier speelt natuurlijk geld of kapitaal een belangrijke rol. Maar niet alleen de geschiedenis van Indonesië komt ook aan bod. Ook bijvoorbeeld onderdrukking van vrouwen, corruptie en mensenhandel komen aan bod. Ondanks dat het zo lijkt alsof er erg veel aan bod komt, is het nergens overdreven en komt het verhaal geloofwaardig over.

Het einde was verrassend en had ik niet zien aankomen. Ik had het heel anders in gedachten. Dit heeft Berkleef bij het boek ‘Cody’ al klaar gespeeld, en dat doet ze nu opnieuw op een geraffineerde manier.

Het verhaal is nergens moeilijk geschreven en Berkleef heeft het voor elkaar gekregen dat het boek nergens inzakt, en hierdoor vlieg je door het boek heen en kun je hem eigenlijk pas weg leggen, nadat je de laatste pagina gelezen hebt. Berkleef is voor mij een van de favoriete thriller auteurs van Nederlandse bodem.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Bloedsteen
Auteur: Bernice Berkleef
Uitgever: The House of Books
Aantal pagina’s paperback: 256
Aantal pagina’s e-book: 256
ISBN paperback: 9789044354928
ISBN e-book: 9789044354935
Prijs paperback: € 17,50
Prijs e-book: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge