Vero las: BA Paris – Het dilemma

Ik zag dat bij Ambo Anthos een nieuw boek uit zou komen van BA Paris. Deze keer geen thriller, maar een roman. Na dat ik gelezen had waar het boek over ging, was mijn nieuwsgierigheid gewekt en heb ik contact opgenomen met Ambo Anthos. Zij stuurden mij vlak na verschijning een recensie-exemplaar toe. Hier wil ik Ambo Anthos natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Livia geeft een groot feest ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag. Ze droomt er al van sinds haar bescheiden bruiloft, jaren geleden. Iedereen die ze liefheeft zal op het feest aanwezig zijn, behalve dochter Marnie, die in het buitenland studeert. Stiekem is Livia opgelucht dat Marnie niet kan komen. Ze moet haar echtgenoot Adam iets vertellen over hun dochter, maar wacht totdat het feest voorbij is om hun geluk niet te verstoren.

Adam wil dat alles perfect is voor Livia en heeft vliegtickets voor Marnie gekocht, zodat ze als verassing kan zijn op het feest. Dan krijgt hij vreselijk nieuws. Hij moet het eigenlijk aan Livia vertellen, want hoe kan het feest nu doorgaan? Maar Livia ziet er zo gelukkig uit en de gasten kunnen ieder moment komen…

De cover

De cover is wit, met onderaan links een bloem van de roos, zonder blaadjes. De blaadjes liggen verspreid over de cover. Onderaan staat de quote: ‘Hoever zou jij gaan om je lief nog een paar gelukkige uren te laten beleven?’ Deze quote maakt mij nieuwsgierig naar het verhaal. Wat is er gebeurd? Hoezo nog een paar gelukkige uren? Door de quote zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

BA Paris is van Frans-Ierse afkomst. Ze groeide op in Engeland en verhuisde naar Frankrijk, waar ze met haar man een talenschool opzette. Momenteel woont ze weer in Engeland. Eerder schreef ze de bestsellers Achter gesloten deuren, gebroken en Breng me terug. Met Het dilemma slaat ze een nieuwe richting in.

Het verhaal

Livia droomt er al jaren van dat ze een groot feest houdt als ze veertig wordt. Ze nadert de veertig, dus dat feest zal er hoe dan ook komen. Ze wil dat iedereen die ze liefheeft op het feest aanwezig is. Dochter Marnie, is echter niet aanwezig, ze studeert in het buitenland. Ze kan met geen mogelijkheid komen, maar Livia is daar niet echt rouwig om. Ze moet haar man Adam nog iets vertellen over hun dochter Marnie, maar wil dit pas na het feest doen, om hun geluk op deze dag niet te verstoren.

Adam wil Livia verrassen en heeft daarom vliegtickets gekocht voor Marnie, zodat ze als verassing op het feest aanwezig kan zijn. Maar dan krijgt Adam vreselijk nieuws. Hij zou dit eigenlijk meteen aan Livia moeten vertellen, maar hoe? Hoe kan dit feest nu doorgaan? Livia ziet er zo gelukkig uit en de gasten kunnen ieder moment binnen vallen… Hij denkt dat Livia daarom zo gelukkig is…..

Mijn mening

Ik heb eerder van BA Paris haar boek ‘Achter gesloten deuren’ met veel plezier gelezen. Ik was dus erg benieuwd of ze met deze roman de lat voor zichzelf weer zo hoog gelegd heeft. En dat kan ik beamen. Ze heeft een sublieme roman geschreven.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit Adam en Livia. Aan het begin van ieder hoofdstuk wordt aangegeven of Adam of Livia aan het woord is. Hierdoor krijg je een goed beeld van de problemen waar beiden mee worstelen. Vooral met de geheimen van Livia blijf je als lezer ook lang in het ongewisse en zet je lange tijd vraagtekens hoe ze bij het idee komt, maar gaandeweg het verhaal weet ze dit heel goed duidelijk te maken waardoor wat dat betreft ook de puzzelstukjes op hun plek vallen. Dit zorgt er o.a. voor dat je aan het boek gekluisterd blijft en het geheim zelf ook wilt ontrafelen, en je komt er alleen maar achter door verder te lezen. Je wordt dus echt het verhaal ingezogen. En hierdoor is het nagenoeg onmogelijk om het boek weg te leggen. Soms moest ik dit toch doen, er moet soms toch iets gegeten worden en aan het huishouden gedaan worden. Maar zodra je het boek weer oppakt, je de eerste zin gelezen hebt, zit je meteen weer in het verhaal. Dit is echt een kwaliteit van Paris, die niet veel schrijvers haar na doen.

Paris heeft ook een beeldende schrijfstijl, waardoor ik me de tuin waar het feest gehouden werd levendig kon voorstellen en soms het gevoel had alsof ik één van de gasten was die aanwezig was en van een afstandje zag hoe de spanning bij beide hoofdpersonen steeds verder opliep.

En uiteindelijk draait het verhaal inderdaad om de zin die op de cover staat… ‘Hoever zou jij gaan om je lief nog een paar gelukkige uren te laten beleven?’ Wanneer is het egoïstisch en wanneer denk je in het belang van je partner. Het blijkt dat deze scheiding best dun is…

Het is duidelijk dat Paris niet alleen thrillers kan schrijven, maar ook romans, al is hier naar mijn gevoel ook gedurende het hele verhaal een bepaalde spanning aanwezig die er zeker voor zorgt dat je verder wilt lezen. Paris is een auteur van formaat die de lat iedere keer weer wat hoger legt voor zichzelf, maar toch iedere keer weer aan die lat voldoet.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het Dilemma
Auteur: BA Paris
Uitgever: Ambo Anthos
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s e-book: 275
ISBN paperback: 9789026351204
ISBN e-book: 9789026351211
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

One thought on “Vero las: BA Paris – Het dilemma

  1. Dit is het eerste boek van BA Paris wat me kon boeien, ik heb het in net geen 1 ruk uitgelezen (moest echt slapen). De titel dekt echt de boel een het boek is heel boeiend geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge