Vero las: Azad Cudi – Schot in het duister

Ik zag dat bij LS Amsterdam het boek ‘Schot in het duister’ geschreven door Azad Cudi uit zou komen. Aangezien dit boek vertelt over de strijd tegen ISIS was ik erg nieuwsgierig. Dus ik heb de uitgever gemaild of ik hier een recensie-exemplaar van mocht ontvangen. Ik kreeg hier al snel een positieve reactie op en ik ontving het boek dan ook korte tijd na het verschijnen in de brievenbus. Hier wil ik LS Amsterdam hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Schot in het duister van Azad Cudi is het ongelooflijke verhaal van een Koerdische sluipschutter in de strijd tegen ISIS.
Toen in Syrië in 2011 de burgeroorlog begon, besloten Koerdische vrijwilligers voor de vrijheid van hun thuisland te vechten en er een heiligdom van tolerantie en democratie te creëren. ISIS gaf zich niet zomaar gewonnen en verzamelde 10.000 mannen, munitie, tanks en zelfmoordterroristen om de opstand neer te slaan. Maar de Koerden vechten terug. Azad is een van hen en verdedigt met 17 andere sluipschutters de noordelijke stad Kobani negen bloedige maanden lang tegen de belegering van ISIS.
Schot in het duister vertelt het persoonlijke verhaal van Azad over een groep activisten en intellectuelen die hun eigen leger van sluipschutters samenstelde en negen maanden een felle strijd heeft gevoerd van bittere en bloedige straatgevechten. Dit is een uniek verslag van een moderne oorlog en hoe, tegen alle verwachtingen in, een paar duizend mannen en vrouwen het onmogelijke hebben bereikt en hun droom van vrijheid in leven hebben gehouden.

Cover

Op de cover zien we een soldaat eenzaam in een kapot geschoten stad. Ik gok dat dit Kobani is. En dat de soldaat Azad Cudi is. De cover geeft me een gevoel van verlatenheid. De ondertitel luidt ‘Mijn leven als sluipschutter in de strijd tegen ISIS’. Dit gevoel van verlatenheid inclusief de ondertitel zou er in de boekhandel zeker voor gezorgd hebben dat ik het boek opgepakt zou hebben.

Auteur

Azad Cudi woonde in Engeland, werd vrijwilliger in Syrië en streed vervolgens met het vrijwillige Koerdische leger tegen IS. Zijn ervaringen beschrijft hij in Schot in het duister, dat in 2019 is verschenen.

Mijn mening

Natuurlijk heeft iedereen in het nieuws wel gehoord over de oorlog tegen ISIS aanhangers en de aanslagen die hier gepleegd zijn door ISIS. Door de quote ‘Mijn leven als sluipschutter in de strijd tegen ISIS’ op dit boek, wist ik dat ik dit boek wilde lezen.

Dit boek vertelt het verhaal van Azad Cudi. Hij is geboren in Iran, maar als Koerd werd hij en zijn familie eigenlijk altijd onderdrukt. En op een bepaald moment is hij naar Engeland gevlucht omdat hij geen kansen had in Iran.

Wat ik in dit verhaal uniek vind, is dat je normaal wel leest over ISIS maar dat is dan meestal over hoe slecht ISIS met mensen om gaat en hoe ze vrouwen als slaaf en hoer verhandelen onderling. In dit verhaal lees je hoe op de grond gevechten plaats vinden tegen ISIS en hoe deze uitgevochten worden. Door de beschrijving van Azad had ik het gevoel alsof ik zelf in Kobani rond liep en samen met hem en zijn kameraden vocht tegen ISIS.

Azad heeft het ook voor elkaar gekregen om, ernstige situaties ook met humor te beschrijven. Zo werden in de straten meestal lakens gehangen zodat de vijand hun niet zag, op een bepaald moment worden hun mensen toch neergeschoten en ze snappen in eerste instantie niet hoe dit kan. Tot dat blijkt dat ze één gebouw nog niet veroverd hadden. Dit weet hij op zo’n manier te beschrijven dat je toch even moet grinniken ondanks de ernstige situatie.

De combinatie van humor en de unieke inkijk in de grondgevechten tegen ISIS hebben ervoor gezorgd dat ik dit boek met erg veel plezier gelezen heb en dat ik het boek maar met veel moeite weg kon leggen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Schot-in-het-duister

Gegevens van dit boek:
Titel: Schot in het duister
Auteur: Azad Cudi
Uitgever: LS Amsterdam
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s E-book: 217
ISBN paperback: 9789024581740
ISBN E-book: 9789024581771
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge