Vero las: Arjan Alberts – Natan Z.

Ik werd door Xander uitgevers benaderd of ik mee wilde doen aan de blogtour van het boek ‘Natan Z.’ geschreven door Arjan Alberts. Ik had sowieso al aangegeven dat ik interesse in dit boek had, dus een blogtour zag ik zeker wel zitten. Ik wil Xander uitgevers dan ook bedanken voor het recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Acht jonge moeders zijn door een seriemoordenaar om het leven gebracht. Ieder van hen leed aan een ongeneeslijke ziekte. De dader, Natan Z., zit veilig in een tbs-kliniek, maar dreigt door een fout van justitie vroegtijdig vrij te komen. Tijdens het proces doet zijn advocaat Reinier een gruwelijke ontdekking.
Tegelijkertijd speelt de jonge therapeute Suus een levensgevaarlijk spel op de afdeling waar Natan vastzit en werkt Hannah, echtgenote van Reinier en een bekende Nederlandse schrijfster in de Franse Alpen aan haar nieuwe roman… over Natan. Terwijl ze probeert te overleven in het afgelegen Franse landhuis ontrafelt ze mysteries en ontdekt ze wie het op haar heeft voorzien.
Arjan Alberts brengt de lezer in het hart van een tbs-kliniek, een zenuwslopende strafrechtzaak en een meesterlijk spel rondom een seriemoordenaar wiens zieke karakter ondoorgrondelijk lijkt…

Cover

Op de cover zien we een tunneltje waarbij je aan het einde van de tunnel iemand ziet lopen en door de felle lichtinval weet je niet precies of je nu iemand ziet staan of nog iemand op een fiets ziet. Dit geeft het een mysterieus tintje. De cover zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel, want het houdt heel erg mijn aandacht vast. Ik blijf naar het einde van de tunnel turen. Wat ik dan wel jammer vind, is dat ik de link niet helemaal leg met het verhaal. Ik vind het altijd fijn als de cover ook echt naar het verhaal verwijst. Dit vind ik hierbij niet echt het geval.

Auteur

Arjan Alberts (1975) is schrijver en jurist. Hij werkte zeventien jaar voor het ministerie van Veiligheid en justitie. De laatste jaren was hij als coördinerend inspecteur verantwoordelijk voor incidentonderzoek in gevangenissen en tbs-klinieken. Sinds 2017 heeft hij zijn eigen juridisch adviesbureau.

Het verhaal

Natan Z. zit in een tbs-kliniek vanwege de moord op acht moeders van jonge kinderen. De moeders waren stuk voor stuk ongeneeslijk ziek. Natan Z. dreigt door een fout van Justitie vroegtijdig vrij te komen. Zijn advocaat Reinier doet ook zijn best om dit voor elkaar te krijgen. Echter dan doet Reinier een afschuwelijke ontdekking.
Ondertussen heeft Suus, een jonge therapeute alles in het werk gesteld zodat ze op de afdeling van Natan Z. kan werken. Hier neemt ze levensgevaarlijke risico’s.
Ondertussen werkt Hannah, de echtgenote van advocaat Reinier en bekende schrijfster, aan een nieuwe roman. Deze nieuwe roman gaat over Natan. Zodat Hannah ongestoord kan werken, gaat ze naar de vakantiewoning van de ouders van Reinier, in de Franse alpen. In dit afgelegen landhuis doet ze een ontdekking die haar voorstellingsvermogen te boven gaat. Komt iedereen hier ongeschonden uit? En komt Reinier op tijd?

Mijn mening

Ik keek erg naar dit boek uit, dus toen Xander mij benaderde of ik mee wilde doen aan de blogtour was ik meteen enthousiast. Ik ontving dan ook meteen een vooruitleesexemplaar en kon meteen beginnen aan Natan Z. En ik kan meteen zeggen… Mijn voorgevoel was juist. Ik wilde alleen maar verder lezen. Wat een geweldig debuut van Arjan Alberts.

Het verhaal wordt goed opgebouwd. De spanning is continue voelbaar. Je voelt gewoon dat er een hoop dingen niet kloppen, maar je kunt er niet precies de vinger opleggen. Wel merkte ik al vrij snel dat Natan Z. meer vrijheden had dan normaal was. Al vraag ik me af, als je het nieuws soms volgt of dit wel zo vreemd is. En of dit ondertussen niet meer de standaard is. En ik vroeg me dan ook regelmatig af of de dingen die in de tbs-kliniek gebeuren, in het boek, niet ook regelmatig in de werkelijkheid gebeuren. En dat beangstigend best wel. Kijk wat er met Anne Faber gebeurd is.

Maar terug naar het verhaal. In het begin vroeg ik me een beetje af wat de verhaallijn van Hannah te maken had met de tbs-kliniek en het hele gebeuren er omheen, maar deze puzzelstukjes vallen aan het einde erg mooi in elkaar en ik kan me goed voorstellen dat een zieke geest zo denkt. Wat ik erg goed gedaan vind, van Alberts is dat je ook een inkijkje krijgt in de geest van Natan Z. Hierdoor kreeg ik gedeeltelijk begrip voor Natan. Ik kon me in de dader verplaatsen en vond zijn daden te verklaren. Wat, als je er over nadenkt, natuurlijk wel best ziek is, maar ook heerlijk als een schrijver dit voor elkaar krijgt. Wel had ik naar het einde toe wat vraagtekens, echter die deden geen afbreuk aan het verhaal.

Aangezien Natan Z. het debuut is van Arjan Alberts ben ik benieuwd naar zijn volgende boeken, want hij heeft de lat meteen hoog gelegd voor zichzelf. Ik ga hem in ieder geval volgen, want ik wil meer lezen van deze schrijver.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek, lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Blogtour

Zoals hierboven al vermeld doe ik met dit boek mee aan een blogtour. Naast mij doen natuurlijk nog anderen mee. Neem daar zeker ook eens een kijkje om een nog beter idee te krijgen over het boek. De andere deelnemers van de blogtour zijn:

Gegevens van dit boek:
Titel: Natan Z.
Auteur: Arjan Alberts
Uitgever: Xander uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s e-book: 290
ISBN paperback: 9789401610186
ISBN e-book: 9789401610315
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge