Vero las: Anya Niewierra – Het bloemenmeisje

We werden door LS Amsterdam benaderd of we het boek vooruit zouden willen lezen. Aangezien Anya ook aanwezig zal zijn op het ‘Koukleum meets auteurs evenement‘ op 26 januari a.s. was ik meteen enthousiast. Dus we ontvingen het boek nog voor kerstmis in de bus. We willen LS amsterdam dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Nina ontmoet haar tweelingzus voor het eerst op 43-jarige leeftijd. Als die zus vervolgens verdwijnt, komt ze op het spoor dat haar uiteindelijk naar de moordenaar van haar moeder zal brengen.

De 43-jarige Franse kruidenarts Nina Fleurie leidt een teruggetrokken bestaan in de Pyreneeën. Haar afgezonderde leven verandert wanneer zij bezoek krijgt van een Nederlandse vrouw. Deze Théa Wanders blijkt haar tweelingzus, van wie zij als baby werd gescheiden.

Théa had een gelukkige jeugd in Maastricht terwijl Nina tot haar veertiende door haar moeder Mia werd verstopt in de desolate Pyreneeën. Hier schiep de gevoelloze Mia een eigen religie en leerde Nina dat mensen Duivels zijn.

Als haar moeder vervolgens wordt vermoord, wordt de verwilderde Nina gevangen en meegenomen naar de bewoonde wereld, waar ze nooit écht aardt. Pas met de komst van haar tweelingzus voelt Nina zich voor het eerst verbonden met een mens. Maar dan verdwijnt Théa. De wanhopige Nina start een zoektocht die leidt naar het bizarre verleden van haar moeder én haar moeders moordenaar…

De cover

De cover is geel, met de titel in rode letters boven aan de cover. Onderaan staat ook in silhouet een aantal blaadjes van kruiden. Boven de titel staat een korte quote waar het boek over gaat. Dit maakt mij meteen nieuwsgierig. Hierdoor zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel. Zeker ook omdat ik ook erg genoten heb van ‘Het dossier‘, het vorige boek van Anya Niewierra.

De auteur

Anya Niewierra is de schrijfster van de thrillers ‘Vrij uitzicht’ en ‘Het Dossier’. Ze woont, werkt, schildert en schrijft in Zuid-Limburg en in de Pyreneeën. Zowel haar jeugdjaren binnen de serene abdijmuren van Gymnasium Rolduc als het deels wonen in Frans Catalonië hebben Niewierra geïnspireerd tot het schrijven van ‘Het bloemenmeisje’.

Het verhaal

In juni 1988 wordt door toeval een dode vrouw gevonden in de Franse Pyreneeën. Naast haar zit een jong meisje met een bloemenkrans in haar haar. Ze praat in een onbegrijpelijke taal. Omdat dit meisje geen identiteit heeft wordt ze Nina Fleurie (of te wel het bloemenmeisje) gedoopt, omdat ze met een bloemenkrans in haar haar gevonden wordt.
Ze wordt opgenomen en behandeld, waar na Gigi Mendel niet alleen haar pleegmoeder wordt, maar ook haar vriendin en mentor.
Nina wordt kruidenarts en krijgt samen met Giga haar eigen bedrijf Fleurie b.v. Als ze een nieuw filiaal openen komt ze oog in oog te staan met haar evenbeeld, haar tweelingzus Théa. Als dan enkele dagen later blijkt dat Théa verdwenen is, besluit Nina op onderzoek uit te gaan. Hierdoor komt ze van alles over haar moeder en haar eigen verleden te weten.

Mijn mening

Ik heb eerder ‘Het dossier’ van Anya Niewierra gelezen en heb er destijds erg van genoten. Dus ik was erg benieuwd naar dit nieuwe boek van haar. Na kort contact met Anya was zij vooral zenuwachtig, omdat ‘Het bloemenmeisje’ weer een heel ander boek is dan ‘Het dossier’ en ze was bang dat ik teleurgesteld zou worden. Nou ik kan over 1 ding meteen duidelijk zijn. Ik was teleurgesteld toen het boek uit was… 🙂 Want ik vond het echt een top boek. Ik denk dat ik ‘Het bloemenmeisje’ wellicht nog beter vond dan ‘Het dossier’.

Vooraan staat een lijst met personages en een korte beschrijving van de personage. Toen ik dit zag, was ik een beetje huiverig. (Dit schrikt me op de een of andere manier altijd een beetje af.) Maar dit was nergens voor nodig. Ik heb deze lijst even vluchtig doorgelezen. Ik had zoiets als ik hem nodig mocht hebben dan kan ik altijd even kijken, maar deze lijst heb ik geen enkele keer nodig gehad.

Wat tijdens het lezen meteen opvalt is dat de vlotte en beeldende schrijfstijl, die Niewierra al had bij ‘Het dossier’ je ook bij ‘Het bloemenmeisje’ weer terug vindt. Hierdoor kon ik me de verschillende plekken in het verhaal levendige voorstellen. Ik waande me in de Mas in de Franse Pyreneeën en kon me de mooie natuur zo voor de geest halen, gewoon door de beschrijving van de omgeving.

Dit boek is zeker geen standaard thriller en ik denk dat Niewierra zich daar ook duidelijk mee onderscheidt. Hoofdpersonage Nina Fleurie is een kruidenarts die tot haar 14e niet onder de mensen kwam en dus altijd mensenschuw is geweest. Dit is al een gegeven dat je niet zo snel terug ziet in een verhaal. Dit maakt het verhaal alleen al bijzonder, maar ook de zoektocht zorgt voor voldoende spanning, want in deze zoektocht naar Théa gebeurt er genoeg waardoor je aan het boek gekluisterd blijft en steeds verder wilt lezen.

Wat ik sowieso erg leuk vind is dat ondanks dat een groot deel van het verhaal zich in de Franse Pyreneeën afspeelt er ook een heel deel zich in Wolder (bij Maastricht), in de Belgische Ardennen en een grot bij een woning in Maastricht afspeelt. Hierdoor heb ik voor mijn gevoel een extra connectie met het boek, omdat het zich gedeeltelijk hier in de regio afspeelt.

Dit lijkt me ook een boek wat heel goed verfilmd zou kunnen worden. De mooie omgeving, de toch wel heftige onderwerpen (de zoektocht naar de vader, de scheiding van de tweeling, de vreemde kijk van de moeder op de wereld enz) zou een mooie film op leveren, die zeker mijn interesse zou hebben.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het bloemenmeisje
Auteur: Anya Niewierra
Uitgever: LS Amsterdam
Aantal pagina’s paperback: 384
Aantal pagina’s e-book: 383
ISBN paperback: 9789024581689
ISBN e-book: 9789024581696
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge