Vero las: Anna Ellory – De meisjes van Ravensbrück

Aangezien ik vrijwel altijd onder de indruk ben van boeken over de tweede wereldoorlog werd mijn oog meteen naar het boek ‘De meisjes van Ravensbrück’ getrokken toen ik deze in de catalogus zag staan. Nadat ik gelezen had, waar het boek over ging, wist ik het… Dit was weer een boek voor mij. Dus deze opgeschreven en bij de uitgeverij gevraagd of het mogelijk was dat we hier een recensie-exemplaar van konden krijgen. Hier kregen we een positieve reactie op en het boek viel dan ook vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier willen we LS Amsterdam dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van het boek: Berlijn, 1989. Terwijl de muur tussen Oost- en West-Duitsland valt, zorgt Miriam Winter voor haar stervende vader Henryk. Wanneer Miriam een kamptatoeage onder zijn horlogebandje ontdekt, begint haar zoektocht naar Henryks geheime verleden.

Verstopt achter in een kledingkast vindt Miriam in een tas een gevangenenuniform uit het Ravensbrück-vrouwenkamp. In de zoom van de jurk blijken geheime brieven aan haar vader te zitten, die daar al die jaren onontdekt zijn gebleven. Het zijn indringende brieven van een jonge vrouw. Al snel beseft Miriam dat deze vrouw, Frieda, de verloren liefde van haar vader is. Via Frieda’s hartbrekende verhalen over ontberingen, opoffering en uithoudingsvermogen, legt Miriam de puzzelstukjes bijeen van een liefdesverhaal dat al bijna vijftig jaar in haar vaders hart verborgen ligt.

De cover

De cover vind ik erg goed gekozen. Je ziet het gezicht van een jonge vrouw. Dit kan zowel Miriam als Frieda zijn. En onder aan de cover zie je een foto uit de oorlogstijd dat mensen in een kamp aan het werk zijn. Allemaal dragen ze dezelfde kledij. Ook staat er een duidelijke rode veer op de cover. Deze speelt een belangrijke rol in het verhaal en vind ik erg goed gekozen om deze een rol op de cover te geven. Ik denk dat ik vooral door de foto van de mensen in het kamp het boek opgepakt zou hebben in de boekhandel, om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Anna Ellory is een Engelse schrijfster en voormalig verpleegkundige. Ze woont in Bath. De meisjes van Ravensbrück’ is haar debuutroman en verschijnt in tien landen

Het verhaal

Miriam Winter krijgt op een avond een telefoontje dat het niet goed gaat met haar vader en dat hij stervende is. Ze besluit uiteindelijk naar hem toe te gaan en hem deze laatste dagen te begeleiden. Tijdens het verzorgen van haar vader ziet ze onder zijn horloge een kamptatoeage. Dat zorgt voor een zoektocht naar het verleden van haar vader. Als ze dan in de kleerkast ook nog een gevangenenuniform vindt, wordt ze helemaal nieuwsgierig en denkt ze dat haar moeder ook in de oorlog in een kamp gezeten heeft. Echter dan blijken er in dit uniform brieven ingenaaid te zitten. Deze brieven blijken van een onbekende vrouw, Frieda, te zijn en gericht aan haar vader. Frieda blijkt de verloren liefde van haar vader te zijn en Miriam besluit uit te gaan zoeken wat er met Frieda gebeurd is. Maar ze moet ook haar eigen leven op een rijtje proberen te krijgen…

Mijn mening

Ik lees erg graag boeken die over de oorlog gaan. Dus toen ik het boek ‘De meisjes van Ravensbrück’ zag, was mijn interesse natuurlijk gewekt. Maar tijdens het lezen vroeg ik me af, wat het voor boek was, was dit een oorlogsboek of niet? Het was in ieder geval anders dan ik verwacht had. Maar, ondanks dat mijn verwachtingen anders waren en ik in het begin even moest wennen aan het verhaal, was het op een bepaald moment toch zo dat ik verder moest blijven lezen en ik het boek niet meer aan de kant kon leggen.

Echter het boek wordt naar mijn gevoel op de markt geplaatst als oorlogsboek, maar ondanks dat hoofdpersonage Miriam op zoek gaat naar een persoon uit de oorlogstijd, speelt er veel meer in het boek. Zo gaat het boek naar mijn gevoel ook over opkomen voor jezelf en geweld in relaties. Dit zijn ook echt dingen uit deze tijd en ik denk dat deze verhaallijn een belangrijke onderdeel van het verhaal is.

Ik had wel wat moeite om in het verhaal te komen, en had in het begin ook echt mijn vraagtekens bij wat ik aan het lezen was, echter dit keerde zich op een bepaald moment en werd ik echt in het verhaal gezogen. Toen wilde ik aan de ene kant het verhaal uit de oorlog kennen, maar ook het persoonlijke verhaal van Miriam. Vooral ook of zij inderdaad voor zichzelf op zou komen en keuzes voor zichzelf zou gaan maken. Hierin vroeg ik me wel regelmatig af wat het verhaal van Eva was, maar deze wordt niet echt verder uitgediept en dat vind ik jammer. Ik had gehoopt dat deze verhaallijn ook aan bod zou komen, maar met deze honger bleef ik een beetje zitten, want dat er bij Eva ook een verhaal zat, is duidelijk, maar dit komt niet aan bod. Ik had lange tijd het idee dat dit wellicht familie zou zijn van Frieda, maar ook dit bleek niet zo te zijn. En doordat het verhaal van Eva niet verteld wordt, bleef ik een beetje teleurgesteld achter, echter dat was ook het enige, want ondanks dat het boek anders was dan verwacht heb ik erg genoten van dit boek. En had ik dit boek, ondanks dat het niet een ‘standaard’ oorlogsboek is, niet willen missen.

De brieven worden cursief gedrukt in het boek en deze zorgden voor een schrikbarend beeld in Ravensbrück. Maar deze brieven zorgden voor Miriam ook er voor dat ze de moed had om dingen te veranderen en in opstand te komen. Dit vond ik wel erg mooi gedaan door Ellory. De situatie van Miriam is niet te vergelijken met de vrouwen in Ravensbrück, maar ze herkent wel sommige dingen door situaties waar ze zelf in terecht gekomen is. En waar ze helaas niet in geloofd wordt.

Wel zou ik zelf ook wat meer over Miriam losgelaten hebben op de achterflap van het boek, om diegene die echt alleen oorlogsboeken lezen, de teleurstelling te voorkomen, aangezien dit boek niet alleen een oorlogsboek is.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: De meisjes van Ravensbrück
Auteur: Anna Ellory
Uitgever: LS Amsterdam
Aantal pagina’s paperback: 432
Aantal pagina’s e-book: 352
ISBN paperback: 9789024582587
ISBN e-book: 9789024582594
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 3,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

One thought on “Vero las: Anna Ellory – De meisjes van Ravensbrück

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge