Vero las: Anika Scott – De Duitse erfgename

Ik zag bij Ambo Anthos dat zij een oorlogsboek gingen uitbrengen. De cover maakte mij meteen nieuwsgierig en ik hoefde ook niet lang te twijfelen om de uitgever een mailtje te sturen met de vraag of we een recensie-exemplaar zouden mogen ontvangen. Dit was geen enkel probleem. Hier willen we Ambo Anthos hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Clara, de beroemde erfgename van de Falkenbergfabriek, is op de vlucht. Ze wordt ervan beschuldigd weet te hebben van de misdaden die haar vader tijdens de oorlog heeft gepleegd. Jakob raakte zwaargewond aan het Oostfront. Nu de oorlog voorbij is, verdient hij de kost als zwarthandelaar. Hij zet alles op alles om de rest van zijn familie door deze roerige tijden heen te loodsen. Willy heeft zich verschanst in een verlaten mijn, met als enige gezelschap zijn kanarie, nog altijd in de overtuiging dat de oorlog voortduurt.

Wanneer Clara terugkeert naar Essen om haar beste vriendin te vinden, ontdekt ze dat de stad en de fabriek in puin liggen. Maar niet alleen de gebouwen zijn beschadigd, iedereen is veranderd. Ze houdt zich schuil in de ruïnes van de fabriek en vraagt zich af hoe ze verder moet. Dan ontmoet ze Jakob. Maar heeft hij goede intenties?

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw met een koffer in de hand bij de puinhopen van een stad. Dit geeft me meteen een gevoel van verlatenheid en ik zou in de boekhandel meteen het boek in handen nemen door de interessante cover.

De auteur

Anika Scott was journalist voordat ze naar Duitsland verhuisde. Tegenwoordig woont ze in Essen met haar gezin, waar ze geïnteresseerd raakte in de wederopbouw na de Tweede wereldoorlog. In Essen staat een monument voor dwangarbeiders dat de inspiratie vormde voor dit boek.

Het verhaal

Clara Falkenberg was een ijzersterke vrouw in de oorlog. Ze leidde de fabriek van haar familie met ijzeren hand, maar probeerde ook op haar manier het beste te doen voor de dwangarbeiders. Na een groot bombardement besluit ze op de vlucht te slaan. Als ze besluit terug te keren naar Essen blijkt alles veranderd te zijn.

De fabriek blijkt in puin te liggen. En ook het ouderlijk huis blijkt niet meer van hun te zijn. Ze gaat op zoek naar haar beste vriendin en zet alle mogelijke manieren in om haar te vinden. Echter ze is zelf ook op de vlucht, want ze wordt door de Engelsen beschuldigd dat ze weet had van de dwangarbeiders en de slechte omstandigheden waarin ze verkeerden.

Mijn mening

Ik lees graag oorlogsboeken en dit boek is eerder een boek over de tijd kort na de tweede wereldoorlog dan een boek over de oorlog, maar toch sprak het boek me meteen aan, want het gaat in principe over de naweeën van de oorlog. Scott krijgt het al snel voor elkaar dat ik een goed beeld heb van de omgeving en ik me tijdens het lezen ook zelf in de omgeving waan. Ik zie de puinhopen van Essen echt voor me tijdens het lezen.

Het verhaal gaat niet alleen over de oorlog en de dwangarbeiders tijdens de oorlog, maar heeft een veel diepere laag. Het gaat over vriendschap, familie en overleven tijdens de oorlog. Maar ook over keuzes maken en wat de goede keuzes zijn. Want wat tijdens de oorlog een goede keuze leek, kan na de oorlog blijken dat dit juist de foute keuze geweest is. En in deze tweestrijd leeft Clara ook heel erg. Ze weet dat ze de dwangarbeiders heeft laten werken, maar ze heeft op haar manier het beste voor hun willen doen. En deze gevoelens weet Scott perfect te raken, waardoor je echt met Clara meeleeft en je haar keuzes echt goed begrijpt en heel hard hoopt dat het nog goed komt voor haar. Terwijl je steeds minder sympathie krijgt voor de overige familieleden van Clara die wat berekender afgeschilderd worden.

De hoofdstukken van dit boek zijn niet echt lang te noemen, hierdoor lees je dit boek in een ruk uit, want je kunt het bijna niet aan de kant leggen. Het is dat ik soms even eten moest maken en andere verplichte dingen had, anders was ik pas gestopt als het boek uit was.

Aangezien dit het debuut van Scott is ben ik wel benieuwd wat ze verder nog voor mooie boeken op papier gaat zetten.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-duitse-erfgename

Gegevens van dit boek:
Titel: De Duitse erfgename
Auteur: Anika Scott
Uitgever: Ambo Anthos
Vertaald door: Iris Bol, Marcel Rouwé
Aantal pagina’s paperback: 416
ISBN paperback: 9789026350290
ISBN e-book: 9789026350306
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge