Vero las: Andries Bik – Grand Hotel de Bajes

Bryan zag dat ‘Grand Hotel de Bajes’ geschreven door Andries Bik uit zou komen. Nadat ik gelezen had waar het boek voer ging was ik enthousiast en wist ik dat ik dit boek graag zou willen lezen. Na een kort bericht gestuurd te hebben, en een kort telefoontje was Andries ook enthousiast en kreeg ik een boek opgestuurd. Hier willen wij Andries Bik hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: BAM!!! De voordeur knalt uit zijn voegen en een zwaarbewapend arrestatieteam stormt mijn huis binnen. Ik sta onder arrest.
Speciale units van de politie, FIOD en Defensie vallen op hetzelfde moment met meer dan driehonderd man dertig locaties binnen. De bordelen, panden en loodsen van mijn vader, seksondernemer Jan Bik, worden volledig uitgekamd. Hij en ik worden verdacht van het runnen van een criminele organisatie, fraude, witwassen en valsheid in geschrifte. Wij zouden de Belastingdienst voor zo’n 30 miljoen euro hebben opgelicht.
Ik word afgevoerd naar de gevangenis. Verschrikkelijke beelden razen door mijn hoofd. Met vier man op cel, geweld, misbruik onder de douche – ik word hun gevangenisbitch en slaap op de betonnen grond. Elke dag werken tot mijn handen bloeden en overleven op water en brood. Het tegendeel blijkt waar.
Grand Hotel De Bajes is een verhaal dat u van de ene in de andere verbazing doet vallen. Het is vooral ook een verhaal waar u recht op hebt: Nederland heeft geen gevangenissen voor criminelen, Nederland deelt all inclusive-hotelkamers uit.

De cover

De cover straalt naar mijn gevoel echt luxe uit. Het wit lijkt op een zachte handdoek waar een logo van een hotel (in dit geval Grand hotel De Bajes) op gedrukt staat. Het is een vijf sterren hotel. Ik vind de cover erg goed gekozen. Het drukt precies het gevoel uit wat Andries met zijn boek wil overbrengen.

De auteur

Andries Bik groeit op tussen de prostituees als oudste zoon van seksondernemer Jan Bik. Jan Bik heeft seksclubs van Maastricht tot aan Groningen en is al meer dan veertig jaar een zeer gerenommeerde naam in de branche. Jan Bik heeft een schone lei bij justitie, alleen wat strubbelingen met de fiscus. Die zouden hem graag als incassobureau zien bij het innen van belastingen bij de dames van lichte zeden. Andries denkt alleen maar aan sport en heeft weinig interesse in de clubs van zijn vader. Met zijn snowboard en surfplank reist hij de hele wereld over. Van de zachtste poedersneeuw in Canada tot de langste golven van Australië. Om dat te bekostigen heeft hij met een vriend een sportwinkel in Hilversum en werkt hij als loodgieter bij zijn vader. Waar hij zijn tijd grotendeels besteedt aan het verwijderen van condooms en tampons uit de verstopte toiletten en wasmachines.

Mijn mening

Andries Bik wordt op een dag in zijn eigen huis overvallen door een arrestatieteam van de politie. Hij wordt gearresteerd. En in eerste instantie denkt hij nog dat het om het bordeel gaat, waar hij naast woont en dat ze bij de verkeerde woning zijn, maar de politie is goed. Ze moeten echt Andries Bik hebben. Hij is verdachte. Hij zou samen met zijn vader zo’n 30 miljoen euro verduisterd hebben. En hij zou een criminele organisatie leiden. Hierdoor komt hij in voorarrest te zitten. Hij verwacht een zware tijd tegemoet te gaan, maar niks is minder waar. Hij schikt zich redelijk goed in zijn lot en hierdoor heeft hij het gevoel alsof hij in een hotel zit.

Wat natuurlijk op valt is dat het verblijf van Andries zeer zeker beperkingen heeft. Hij kan natuurlijk niet uit de cel wanneer hij dat wil. Hij kan zijn familie niet bezoeken. Maar doordat hij zich schikt in zijn lot en er het beste van probeert te maken, leeft hij in redelijke luxe. Hij kan zich zijn boodschappen laten bezorgen. Hij kan dagelijks zijn uurtje sporten. Hij kan studeren, waarbij hij een groot deel betaald krijgt door de staat. Dit zijn allerlei voordelen die Andries ontdekt tijdens het in de bajes zitten. Buiten de bajes moet je grof betalen voor je opleiding en dergelijke. In de bajes krijg je grote korting om een opleiding te volgen. Je zou bijna denken… Ik laat me oppakken dan kan ik goedkoop een opleiding volgen.

Er wordt in de volksmond al vaak gezegd dat de gevangenen hier in Nederland te veel luxe hebben in de gevangenissen. Dan wordt er door de overheid gezegd dat het niet niks is als je het grootste deel van de dag opgesloten zit. Maar ik denk dat Andries met dit boek wel aangetoond heeft, dat de gevangenis voor de meeste gevangenen geen straf is. Studeren, tv kijken, gamen, enz…. het is allemaal mogelijk. Waarom zou je dan moeite doen om uit de cel te komen. Ik denk dat het goed is dat er vragen gesteld gaan worden en dat de gevangenissen toch echt versoberd moeten worden, zodat de straf ook echt een straf is.

De vertelstijl van Andries is boeiend. Je wordt echt het verhaal in gezogen. En door de foto’s die toegevoegd zijn, gaat het verhaal nog meer spreken en heb je het idee alsof je echt over de schouder van Andries mee kan kijken. Ik ben dan ook benieuwd naar de twee vervolgboeken van Andries. En hoop dat we daar ook iets lezen over de uitspraak van de rechtszaak die in juli 2019 plaats zou vinden, want hier kan ik online helaas niet echt iets over vinden.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek, lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Grand Hotel de Bajes
Auteur: Andries Bik
Uitgever: Vanderbooks
Aantal pagina’s paperback: 320
Verteller luisterboek: Andries Bik
Speelduur luisterboek: 09:13:53
ISBN paperback: 9789082162530
ISBN E-book: 9789082162547
ISBN luisterboek: 9789462551510
Prijs paperback: € 17,95
Prijs E-book: € 11,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Wist je dat de meeste boeken ook te reserveren zijn bij jouw lokale bibliotheek.3 thoughts on “Vero las: Andries Bik – Grand Hotel de Bajes

  1. Mooie uitgebreide recensie weer Veronique en de waarheid als een koe! En wij betalen daar allemaal ongemerkt aan mee. Dat valt buiten mijn goede doelen kan ik wel zeggen. Ik schreef ook een recensie op in mijn groep Selfpub Café , misschien vind je die ook leuk om te lezen, geschreven als een column.

  2. Ik vond het een zeer interessant boek en werd ook getriggerd om het vervolg te lezen.
    Maar helaas kan ik daar nog steeds niets over vinden.
    Weet iemand ondertussen toevallig hoe dat komt?

    1. Het tweede deel is nog niet uit. Andries heeft zijn boek eerst naar het Spaans vertaald en hij is aan het zeilen naar Amerika. Maar ook wij hopen dat het boek er snel komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge