Vero las: Amy Lloyd – Valse leugens

In de catalogus van uitgeverij de Fontein zagen wij dat van Amy Lloyd een nieuw boek zou verschijnen. Aangezien ik ‘De onschuld zelve‘ met veel plezier gelezen had, werd mijn aandacht ook meteen naar het nieuwe boek getrokken. Nadat ik de korte inhoud gelezen had, wist ik dat ik dit boek wilde lezen en na een mailtje naar de uitgever kregen we al snel positief bericht en vonden we het boek al snel na verschijning in onze digitale brievenbus. Hier willen wij uitgeverij de Fontein hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over het boek: Charlotte wil een nieuwe start maken. Met een enkelband om, als voorwaarde voor vervroegde vrijlating, maar toch. Ondanks haar therapiesessies, vervalt Charlotte toch weer in de oude patronen die haar eerder zo diep in de problemen brachten. En hoewel ze uit alle macht probeert het verleden te vergeten, wordt haar dat onmogelijk gemaakt door Sean, degene die meer te maken heeft met de gruwelijke misdaad die ze ooit beging. Alleen zij tweeën kennen die waarheid en Sean heeft er alle belang bij dat dat zo blijft…

De cover

Op de cover is de helft van een gezicht van een jonge vrouw te zien. Ze heeft zand in haar gezicht. Het ziet er uit alsof ze met die kant van haar gezicht in het zand gelegen heeft. Ik stel me voor dat dit Charlotte is. De cover maakt me nieuwsgierig. Ik vraag me meteen af wat er met deze vrouw aan de hand is. Dus ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel om te lezen waar het boek over gaat.

De auteur

Amy Lloyd woont en werkt in Cardiff. Ze debuteerde met ‘De onschuld zelve’ waarin ze net als in ‘Valse leugens’ haar fascinatie voor true crime combineert met haar passie voor fictie.

Het verhaal

Charlotte komt op voorwaarden vrij en wil graag een nieuwe start maken. Dit is wel met een enkelband om en met het volgen van therapiesessies. Toch vervalt ze weer in haar oude patronen die haar vroeger al in de problemen gebracht hebben. Ze probeert haar verleden te vergeten, maar dit wordt haar door Sean onmogelijk gemaakt. Sean is diegene die meer te maken heeft met de gruwelijke misdaad waar voor ze eerder vastgezeten heeft. En alleen Charlotte en Sean kennen de waarheid… En Sean heeft er het grootste belang bij dat dit zo blijft.

Mijn mening

Het boek begint meteen met een stuk van een artikel over een misdaadduo dat op vrije voeten komt. Je leest de commentaren van de moeder van het slachtoffertje, de politie en de publieke mening. Hierdoor ging ik me meteen afvragen wat ze dan precies gedaan hadden, maar dat blijft eigenlijk tot bijna aan het einde van het verhaal onduidelijk. En dat zorgt voor een bepaalde spanning in het verhaal.

Je leest het verhaal vanuit verschillende perspectieven qua persoon en qua tijd. Sean en Charlotte hebben een misdaad begaan toen ze respectievelijk 10 en 8 jaar oud waren. Nu zijn ze onder voorwaarden vrij.

Normaal gesproken wordt een thriller meestal begonnen met een moord en dan wordt er een dader gezocht. Nu is de dader zelfs al veroordeeld en alweer op voorwaarden vrij en door het verhaal te lezen, kom je steeds iets meer te weten over de personen Sean en Charlotte. Maar eigenlijk kom je pas aan het einde van het verhaal erachter wat er nu precies gebeurd is. Dit zorgt ook voor de spanning in het verhaal. Hierdoor had ik heel erg dat ik steeds verder wilde lezen, want je hebt wel het gevoel dat er van alles aan de hand is, vooral door de jeugd van Charlotte. Maar je kunt er niet precies de vinger op leggen. En op een bepaald moment krijg je wel je vermoedens, die kant word je ook wel door de auteur op gedirigeerd, echter dit blijken natuurlijk niet de juiste vermoedens te zijn.

Sommige personages hadden wat mij betreft wel nog wat verder uitgewerkt mogen worden, want daar bleef ik nog wel mijn vraagtekens bij houden. Wat hebben zij precies voor rol gespeeld. Waarom verhuisde de psycholoog bijvoorbeeld met Charlotte mee. Dat is mij niet echt duidelijk geworden?

Het boek moet het vooral van het psychologisch verhaal hebben en daar is Lloyd echt een ster in. Als je echt een thriller verwacht waarbij je op het puntje van je stoel zit dan kom je dat maar bij één of twee scenes, gedurende het hele boek, tegen, maar doordat het boek psychologisch zo goed in elkaar zit, blijf je lezen en leg je het boek pas aan de kant als je weet wat er destijds gebeurd is. En dan kun je eigenlijk alleen maar met de hoofdpersonen meevoelen en denken, had het maar anders aangepakt.

Dit is een boek wat duidelijk laat zien, hoe een bepaalde keuze in het verleden er voor kan zorgen dat je hele toekomst anders wordt. Met dit boek heeft Lloyd zich beslist op de kaart gezet en ik kijk uit naar een volgend boek van haar hand.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het onderstaande leesfragment.

Valse-leugens

Gegevens van dit boek:
Titel: Valse leugens
Auteur: Amy Lloyd
Uitgever: De Fontein
Vertaald door: Anne-Marie Vervelde & Louise Koopman
Aantal pagina’s paperback: 336
Aantal pagina’s e-book: 319
ISBN paperback: 9789026150593
ISBN e-book: 9789026150609
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bruna.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge