Vero las: Amy Engel – Het duister

We zagen in de catalogus van uitgeverij Boekerij het boek ‘Het duister’ staan. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging wisten we dat dit echt een boek voor ons zou zijn. Nadat we de uitgeverij gemaild hadden kregen we al snel de bevestiging dat we dit boek mochten recenseren. En wat extra leuk was… Er viel onverwachts een vooruitexemplaar in de brievenbus. Hier willen we Uitgeverij Boekerij hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In een van de armste gebieden in de Verenigde Staten, het Ozarkgebergte in de staat Missouri, worden twee twaalfjarige meisjes dood gevonden op een speelplaats. Een van hen is Junie, de dochter van Eve Taggert. Eve is “white trash’ en in pure armoede opgevoed door een keiharde moeder. Ze heeft er alles aan gedaan om Junie een beter leven te geven, maar tevergeefs. Het enige wat Eve nu nog kan doen, is Junie een waardige nagedachtenis gunnen.

Eve en haar dochter werden gezien als uitschot en dus wordt de moord niet serieus genomen door de plaatselijke sheriff, die alle aandacht richt op het andere meisje. Wanhopig van verdriet besluit Eve op eigen houtje de dader te vinden. Het pad naar gerechtigheid leidt haar van de duisterste krochten van de stad naar de uitgestrekte bossen en – nog angstaanjagender – terug naar de trailer van haar eigen moeder voor een allerlaatste harde les.

De cover

Op de cover staat een lange verlaten weg in de sneeuw. Het ziet uit alsof hij op een ouderwetse foto staat, door de afgeronde hoekjes die zwart zijn. Het ziet er ook net uit alsof er beweging in de foto zit. Op de een of andere manier krijg ik een naar gevoel bij de cover. En dat zorgt ervoor dat ik extra nieuwsgierig wordt naar het boek. En ik dit boek zeker opgepakt zou hebben in de boekhandel.

De auteur

Amy werkte als strafrechtadvocaat voor ze zich fulltime op schrijven richtte. Inmiddels is ze een #1 bestsellerauteur en worden haar literaire thrillers vergeleken met het werk van Gillian Fynn en Emma Cline. Ze woont met haar gezin in Missouri.

Het verhaal

In een klein dorp in een van de armste gebieden van de Verenigde Staten worden twee jonge meisjes op een speelplaats gevonden, vermoord. Een van de twee meisjes is de twaalfjarige Junie. Junie is de dochter van Eve Taggert. Eve is ‘White trash’ en weet wat echte armoede is, want daar is ze zelf in opgegroeid. Ze is met harde hand opgevoed. Eve heeft er alles aan gedaan om Junie een betere jeugd te geven als ze zelf gehad heeft, maar helaas. Het enige wat Eve nu nog kan doen is Junie een waardige nagedachtenis geven en de dader van deze moord zoeken.

Mijn mening

Amy Engel is voor mij een nieuwe auteur en ik vind het altijd heerlijk om nieuwe auteurs te ontdekken. En ik kan je vooraf al vertellen… van Amy Engel wil ik beslist meer van lezen!!!
De hoofdpersoon Eve wordt omschreven als een vrouw die niks cadeau heeft gekregen in haar leven en soms foute beslissingen genomen heeft, maar hierin altijd terug kon vallen op haar broer Cal. Cal was in haar jeugd altijd al haar steun en toeverlaat. En je leest dat ook tijdens haar opvoeding van Junie Cal er altijd was en zorgde er voor dat er wel altijd boodschappen waren en dat Junie het in ieder geval beter had dan dat zij het als kind gehad hebben.
Eve heeft het gevoel dat ze zelf op zoek moet naar een dader omdat ze niet belangrijk genoeg is voor de politie.

Wat ik vooral ook erg interessant vond om te lezen is het stuk waarbij Eve in gesprek is met de moeder van Izzy, het andere vermoorde meisje. De ouders van Izzy zijn van een andere maatschappelijke orde en krijgen hierdoor meer informatie dan Eve. Hierdoor wordt voor Eve extra duidelijk dat ze zelf op onderzoek moet gaan.

Het personage Eve is zo sterk neergezet dat je echt met haar mee kunt leven. De gevoelens die zij heeft, ervaar je als lezer ook. Dit heeft Amy Engels echt perfect weten over te brengen.

De hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte, maar doordat je zo in het boek zit, je leeft echt met Eve mee en zit dus echt in het verhaal. Wil je alleen maar verder lezen. Je moet gewoon weten hoe het verder gaat.

De ontknoping had ik echter absoluut niet aan zien komen. En dit hield me echt wel even bezig en zorgt er voor dat ik me regelmatig afgevraagd heb of ik het ook op deze manier gedaan zou hebben. En dat weet ik niet. Echter door de manier van opvoeding van Eve en de kans om te overleven kan ik de keus wel begrijpen, al kan ik me voorstellen dat deze keuze heel moeilijk zal zijn.

Engel heeft, vind ik, een unieke manier van schrijven, waardoor je de beschreven gevoelens echt ervaart en dus echt meeleeft in het boek. Ik ga Engel zeker in de gaten houden en als er meer boeken van haar in het Nederlands volgen, wil ik die zeer zeker gaan lezen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Het-duister

Gegevens van dit boek:
Titel: Het duister
Auteur: Amy Engel
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Sabine Mutsaers
Aantal pagina’s paperback: 240
ISBN paperback: 9789022590720
ISBN e-book: 9789402315301
Prijs paperback: € 17,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge