Vero las: Amaryllis Fox – Mijn leven undercover

Ik lees graag non-fictie boeken en dan vooral boeken die met misdaad te maken hebben, of die met ziektes te maken hebben. Dus toen ik zag dat ‘Mijn leven undercover’ uit zou komen was ik nieuwsgierig en ben meteen de korte inhoud gaan lezen. Toen wist ik al, dit is een boek wat in mijn straatje past en wat echt mijn aandacht heeft. Dus ik hoefde niet lang na te denken en heb de uitgeverij hierover een berichtje gestuurd. Zij antwoorden al snel terug en ik ontving het boek dan ook al vrij snel na verschijning. Hier wil ik Ambo Anthos dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Mijn leven undercover vertelt het waargebeurde verhaal van Amaryllis Fox – een jonge vrouw met de gevaarlijkste baan binnen de CIA – en biedt een inkijk in een wereld die we slechts kennen van tv-series. Voor de fans van series als Homeland.

Amaryllis Fox zat in haar laatste jaar internationaal recht aan de universiteit van Oxford toen haar mentor Daniel Pearl gevangen werd genomen en werd onthoofd. Voor haar was dit de aanleiding om zich te specialiseren in terrorismebestrijding. Ze ontwikkelde een algoritme dat terroristische aanslagen met grote precisie zou kunnen voorspellen. Een jaar later klopte de CIA bij haar aan. Haar ster rees snel en op haar tweeëntwintigste werd Amaryllis gerekruteerd voor het elitekorps. Ze werd klaargestoomd op “The Farm’, waar ze onder andere getraind werd in het ondergaan van martelingen, vuurwapengebruik en de beste manieren om zelfmoord te plegen in gevangenschap. Daarna werd ze uitgezonden als spion “under non-official cover’ – de gewildste maar ook gevaarlijkste baan binnen de CIA. Als kunsthandelaar infiltreerde Amaryllis Fox in terroristische netwerken in het Midden-Oosten en Azië, tot die ene ontmoeting, die alles veranderde.

De cover

Op de cover staat een korrelige zwart-wit foto van een jonge vrouw. Je ziet dat ze een houding heeft alsof ze wilt zeggen, mij maak je niks. Naast haar hoofd staat de quote ‘Ik leerde schieten met een Glock, kon een M4 bedienen en werd gedrild om folteringen te doorstaan.’ Hierdoor word ik nog eens extra nieuwsgierig. Doordat het echte leven van een CIA-agent meestal heel gesloten is, vind ik dat erg interessant en zou ik het boek zeer zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Amaryllis Fox is sinds haar afscheid van de CIA werkzaam als nieuwsanalist voor onder andere CNN, Al Jazeera en de BBC. Daarnaast is ze als vredesactivist wereldwijd een veelgevraagd spreker, geeft ze inspirerende TED Talks, en is ze actief voor verschillende ngo’s. Ze woont met haar gezin in Los Angeles.

Mijn mening

Ik was erg nieuwsgierig naar dit boek en begon dan ook enthousiast aan dit boek te lezen. Het boek begint met het leven van Amaryllis voordat ze bij de CIA ingelijfd wordt. Ze heeft een liefdevolle jeugd, maar in deze jeugd komen een aantal actualiteiten voor die er later voor zorgen dat Amaryllis CIA-agent wordt. Haar vader adviseert regeringen en hierdoor maakt ze kennis met de wereldpolitiek en haar beste jeugdvriendin Laura komt om het leven als ze in de Pan-Am-vlucht zit, die door Libische terroristen boven het Schotse plaatsje Lockerbie opgeblazen wordt. Dit zijn al een aantal actualiteiten die een belangrijke rol spelen in haar jeugd. Ze gaat internationaal recht studeren en ze is getuige van de aanslag op 9/11. Ze heeft het gevoel alsof de actualiteiten steeds aan haar deur kloppen.
Op 22-jarige leeftijd wordt ze door de CIA ingelijfd en wordt ze opgeleid tot agent voor Zuid-Oost Azië. Vanaf dat moment zat ik zo in het verhaal dat ik het boek echt niet meer aan de kant kon leggen. In het begin had ik nog wel eens waar moet het heen leiden. Maar op het moment dat Amaryllis met de toelating bezig is, zit er opeens een heel andere vibe in het verhaal. Je leest over de onwerkelijke wereld van een CIA-agent waarbij Amaryllis zich steeds vaker afvraagt wie nu haar werkelijke ik is. En ik kan me voorstellen als je dit werk langer doet, dit op den duur voor problemen kan gaan zorgen. Dit zag je ook bij haar. Op het moment dat ze moeder was. De momenten dat ze niet met haar cover bezig was en even ontspannen was, reageerde haar dochter heel anders op haar dan wanneer ze met haar cover bezig was.
We hebben een tijdje terug op tv het programma ‘I SPY’ gekeken, en daar leerden leken om in een korte tijd als een spion te werken. Dit was natuurlijk allemaal in scene gezet. Echter bepaalde dingen die bij ‘I SPY’ voorbij kwam, kwam ik nu ook weer tegen. Dit zorgde ervoor dat ik bijvoorbeeld een levendige voorstelling had bij ‘bumps en brush passes’. Dit kwam namelijk ook bij het programma voorbij en werd ook in het boek besproken. Destijds had ik al respect voor geheimagenten. Maar na het leven van ‘Mijn leven als undercover’ wordt nog eens extra duidelijk dat deze mensen hun privéleven aan de kant zetten om hun land te dienen en soms zichzelf in gevaar brengen om te zorgen dat er een aanslag voorkomen kan worden. Deze CIA-agenten zorgen er o.a. dagelijks voor dat aanslagen voorkomen worden. En we zijn allemaal de laatste jaren getuige geweest van de verschillende aanslagen door IS-strijders. Echter, ik vermoed, zonder bemoeienissen van o.a. de CIA zouden er nog veel meer aanslagen geweest zijn. Ik denk dat dit boek gelezen moet worden om zo meer respect voor deze mensen te kweken.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaande leesfragment.

Mijn-leven-undercover

Gegevens van dit boek:
Titel: Mijn leven undercover
Auteur: Amaryllis Fox
Uitgever: Ambo Anthos
Aantal pagina’s paperback: 272
ISBN paperback: 9789026343216
ISBN e-book: 9789026343223
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge