Vero las: Aline van Wijnen – Het geheime kistje van Elle

We hadden van Aline al gehoord dat ze met een historische roman bezig was die over de tweede wereldoorlog zou gaan. En ik lees graag de boeken van Aline en ik lees graag oorlogsboeken, dus ik hoefde niet lang na te denken…. Dit boek wilde ik lezen. Na een mailtje naar de uitgever werd het boek rond de verschijningsdatum bezorgd. Hier willen we uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wit-Rusland, 1941. Tijdens een razzia in haar geboortedorp is de Joodse Ella getuige van de moord op haar familie. Ze weet zelf te ontkomen en vlucht het bos in, waar ze wordt opgenomen door een groep verzetsstrijders die zich daar schuilhoudt. In hun midden wordt Ella onverwacht weer gelukkig, maar helaas is dit van korte duur. Na de bevrijding krijgt Ella, die niets meer te verliezen heeft, valse papieren met de naam Elle. Ze reist verder naar Parijs om informatie door te geven over voortvluchtige nazi’s. Over haar afkomst en haar verleden zwijgt ze de rest van haar leven als het graf.

Nederland, 2013. Janna maakt een moeilijke tijd door nadat haar man haar heeft verlaten. Als haar oma Elle in diezelfde periode overlijdt, helpt Janna haar moeder met het uitruimen van oma’s huis. Ze vindt een versleten kistje waar spullen in zitten die ze niet kan plaatsen: een davidster, een oud identiteitsbewijs in een onleesbare taal, en een gladde metalen ring. Had haar stille, gesloten oma een geheim verleden? Janna gaat op zoek naar de waarheid, een reis die haar via Parijs en Wit-Rusland terugbrengt naar haarzelf.

De cover

De cover is opvallend. Het laat aan de ene kant een sneeuwlandschap zien met enkele boerenhoeven. Bovenin staat een identiteitsbewijs met Russische schrift en een gedeelte van een Jodenster. Deze cover zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Aline van Wijnen debuteerde in 2016 met de roman ‘Halsoverkop‘ nadat ze een schrijfwedstrijd had gewonnen. Haar tweede boek was het goed ontvangen ‘Liefde met gebruiksaanwijzing’, gevolgd door ‘Bestemming geluk’. ‘Het geheime kistje van Elle’, dat deels gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, is haar eerste historische roman.

Het verhaal

In Wit-Rusland woont in 1941 de Joodse Ella met haar familie. De nazi’s komen haar geboortedorp binnen en hierdoor wordt Ella getuige van de moord op haar familie. Zij weet zich te verschuilen en kan hierdoor ontkomen. Ze vlucht het bos in en wordt opgenomen in een groep verzetsstrijders die zich daar schuilhouden. Ondanks dat Ella denkt dat ze nooit meer gelukkig wordt, gebeurt dit in deze kleine gemeenschap in het bos toch. Echter dit is maar van korte duur. Ella heeft niemand meer en heeft dus ook niks meer te verliezen. Zij reist met valse papieren naar Parijs om informatie door te geven aan voortvluchtige nazi’s. Over haar werkelijke afkomst en haar verleden zwijgt ze voor de rest van haar leven.

In 2013 woont Janna in Nederland. Ze maakt een moeilijke tijd door. Haar oma is net overleden en dan verlaat haar man haar ook nog plotseling. Om even op andere gedachten te komen helpt ze haar moeder met het uitruimen van haar oma’s huis. Ze vindt een oud versleten kistje waar spullen in zitten die ze niet aan haar oma kan linken: een davidster, een gladde metalen ring, en een oud identiteitsbewijs in een, voor haar, onleesbare taal. Van wie zijn deze spullen? Heeft haar oma een geheim verleden? Janna kan dit niet los laten en ze besluit dat het tijd wordt dat ze op onderzoek uit gaat. Dit onderzoek brengt haar via Parijs naar Wit-Rusland en zorgt er voor dat ze ook zichzelf pas goed leert kennen.

Mijn mening

Het verhaal begint als een feelgoodroman, Janna die een relatie heeft met haar man Rolf, die vanuit het niets zijn koffers pakt en de relatie verbreekt, niet voor de eerste keer trouwens. Omdat ze ook nog in hetzelfde bedrijf werken krijgt Janna een aantal dagen vrij. Ze besluit op onderzoek te gaan naar de betekenis van het kistje wat ze bij haar oma op zolder gevonden heeft. Ze besluit spontaan om naar Parijs te gaan, in de hoop meer te weten te komen over haar oma en het kistje. Zo’n spontane actie is eigenlijk absoluut niks voor Janna en je merkt tijdens het lezen ook dat ze zich soms dingen over zichzelf afvraagt o.a. door de keuze van haar man Rolf, en de manier hoe ze in het leven staat. Langzaam begint ook het oorlogsverleden een rol te spelen in het verhaal, en langzaam rol je van de verhaallijn van Janna over in de verhaallijn van Ella. En dan heeft het verhaal je echt in de greep en kun je alleen maar doorlezen. Want Aline heeft dit op zo’n mooie manier beschreven dat ik soms het gevoel had alsof Aline dit zelf meegemaakt had. Ze weet emoties zo treffend te omschrijven dat ik het gevoel had alsof ik het zelf meemaakte. Ik had tijdens het lezen het gevoel alsof ik zelf in het bos aanwezig was bij de verzetsstrijders. Wat ze hierbij ook op een treffende manier heeft weten te omschreven is de kameraadschap onder de verzetsstrijders, het opkomen voor elkaar en het gevoel alsof dit de nieuwe familie voor Ella is.

En ondanks dat er op de achterflap al heel veel van het verhaal verteld wordt. Iets te veel naar mijn gevoel, heeft Aline het verhaal toch op zo’n mooie manier weten te schrijven dat je gewoon alleen door wilt lezen en je helemaal meeleeft met de hoofdpersonen. Ze heeft niet alleen het verhaal van Ella heel mooi weten op te schrijven, maar doordat Janna op zoek ging naar het leven van haar oma, staat ze ook stil bij haar eigen leven en hierdoor durft ze ook eindelijk voor zichzelf op te komen en kiest ze ook voor zichzelf.

De hoofdstukken zijn van zo’n lengte dat je steeds zegt ‘Ik lees nog even een hoofdstuk’. Dit komt natuurlijk ook door het meeslepende verhaal. Dit zorgt er ook voor dat je steeds verder moet lezen. Het verhaal sleurt je het boek in en laat je pas los na de laatste pagina.

Aline heeft een boek geschreven wat je meesleept naar het Wit-Rusland tijdens de tweede wereldoorlog, waar je als lezer bewust wordt van alle ontberingen die de mensen door hebben moeten maken. Maar daarnaast heeft ze het voor elkaar gekregen om het verhaal ook om te zetten naar de huidige tijd en laat het ons stil staan bij ons zelf en waar je zelf staat in het leven.

Ik durf nu al te zeggen dat dit één van de beste boeken is die ik dit jaar gelezen heb en nog ga lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Het-geheime-kistje-van-Elle

Gegevens van dit boek:
Titel: Het geheime kistje van Elle
Auteur: Aline van Wijnen
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 368
ISBN paperback: 9789022591857
ISBN e-book: 9789402315837
Prijs paperback: € 18,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge