Vero las: Alex Michaelides – De stille patiënt

Ik zag in de catalogus van uitgeverij Cargo het boek ‘De stille patiënt’, nadat ik gelezen had waar het boek over ging, was ik nieuwsgierig naar het verhaal. Waarom praat iemand niet? Dus een mailtje gestuurd naar de uitgever en vrij snel had ik het boek in de bus liggen. Hier wil ik uitgeverij Cargo hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: ‘Zij is de enige die weet wat er gebeurd is. Ik ben de enige die haar kan laten praten.” Iedereen dacht dat Alicia Berenson een gelukkig huwelijk had; dan schiet ze haar man vijf keer in zijn hoofd. Na deze gruwelijke daad zwijgt ze, en weigert een verklaring te geven. Alicia’s stilte spreekt tot de verbeelding van het publiek en maakt haar tot een mysterieuze beroemdheid. Psychotherapeut Theo Faber is ervan overtuigd dat hij haar weer kan laten praten en zo te ontrafelen wat er zich die bewuste nacht heeft afgespeeld. Hij doet er alles aan om een baan te krijgen bij de instelling waar Alicia zit opgesloten, en lijkt geobsedeerd om met haar in gesprek te gaan. Maar hij kan niet voorzien wat hij daarmee in gang zet…

Cover

Op de cover zien we, naar mijn idee, een ziekenhuisgang, met voor elke deur een stoel voor als iemand moet wachten. De titel is in grote letters op de cover geschreven waarbij stille wat waziger geschreven is. Dit vind ik wel goed uitgedacht. Hierdoor wordt je aandacht meteen naar het ‘stille’ getrokken en weet je meteen dat er met het stille iets aan de hand is. De cover viel me in de folder meteen op, dus zou me in de boekhandel ook meteen zijn opgevallen.

Auteur

Alex Michaelides (Cyprus, 1977) studeerde psychotherapie en werkte in een gesloten inrichting voor jongeren; de ervaring die hij daar opdeed verwerkte hij in dit debuut. De filmrechten voor ‘De stille patiënt’ werden al voor verschijnen verkocht aan de productiemaatschappij van Brad Pitt.

Boektrailer

Het verhaal

Alicia Berenson is kunstenaar en lijkt gelukkig getrouwd te zijn. Ze lijkt een perfect leven te leiden. Maar op een avond gebeurt er iets vreselijks. Ze schiet haar man Gabriel vijf keer in het gezicht en vanaf dan zwijgt ze. Doordat ze weigert te praten of een verklaring te geven spreekt deze daad tot de verbeelding. Haar kunst wordt steeds meer waard, terwijl Alicia onbereikbaar is voor de media. Ze is opgesloten in een psychiatrische inrichting.
Psychotherapeut Theo Faber hoort hier van en is vastbesloten om Alicia weer aan het praten te krijgen. Hij heeft hier lang op moeten wachten, maar wil hoe dan ook achterhalen wat het motief voor haar daad geweest is. Maar met deze zoektocht naar de waarheid brengt hij ook zichzelf in gevaar. Loopt dit goed af voor Theo?

Mijn mening

Het boek begint met een dagboekfragment van Alicia en hierdoor vroeg ik me meteen af wat er aan de hand was. Want voor mijn gevoel schreef Alicia in haar dagboek met het gevoel dat ze niet alles mocht opschrijven. Dus ik wilde heel snel verder lezen.

Het boek is opgedeeld in vijf delen en ieder deel is een duidelijk afgebakend deel. De quote van deel één maakt eigenlijk veel van het verhaal duidelijk. Deze wil ik jullie dan ook niet onthouden ‘Wie ogen heeft om te zien en oren om te horen, kan zichzelf ervan overtuigen dat stervelingen geen geheim kunnen verbergen. Wie met zijn lippen zwijgt, babbelt met zijn vingertoppen; uit al zijn poriën dringt het verraad naar buiten.’ Deze quote is van Sigmund Freud, uit de Inleiding tot de psychoanalyse. En deze geeft eigenlijk duidelijk weer dat je ondanks dat je niks zegt, je toch genoeg kunt vertellen. En hier is een groot deel van het boek op gebaseerd.

Ik vroeg me een hele tijd af wat het privéleven van Theo met Alicia te maken had, maar deze verhaallijn wordt op het einde mooi duidelijk. Opeens beginnen allerlei puzzelstukjes op hun plek te vallen en dat is zo fijn van een psychologische thriller. Heel lang lijken een hoop dingen onlogisch, echter Michaelides brengt deze op een mooie en geloofwaardige manier samen. Doordat het lange tijd onduidelijk is, wilde is ook steeds verder lezen, omdat ik ergens wel wist dat dit later in het verhaal duidelijk moest worden, maar ik was hier erg nieuwsgierig naar dus ik bleef maar verder lezen en ik had het boek dan ook vrij snel uit. Wat altijd een teken is dat het boek goed is.

Aangezien ‘De stille patiënt’ het debuut is van Alex Michaelides denk ik dat we nog heel wat moois van hem kunnen verwachten en kijk ik dan ook erg uit naar een nieuw boek van hem.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-stille-patient-leesfragment

Gegevens van dit boek:
Titel: De stille patiënt
Auteur: Alex Michaelides
Uitgever: Uitgeverij Cargo
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s E-book: 352
ISBN paperback: 9789403146607
ISBN E-book: 9789403152301
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 7,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge