
Wij werden door Albert Duinkerken benaderd of wij interesse hadden om zijn boek te recenseren. Ik ging de korte inhoud lezen en het bleek over Schaesberg te gaan. En dat is net de omgeving waar wij wonen. Dus mijn interesse was gewekt. Het verhaal ging over het mijnverleden hier in de omgeving en dat vind ik boeiend. Dus wij kregen al snel een boek opgestuurd, hier willen we Albert Duinkerken hartelijk voor bedanken.
Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: ‘Er is hier niets’; is de kroniek van een mijnwerkersgezin aan het begin van de twintigste eeuw. Een indringend en soms ook grappig boek. Arend en Johanna Duinkerken verhuizen vanuit Drenthe, dat volgens Arend vastgevroren is in de tijd, naar Bochum in het Ruhrgebied, op zoek naar een beter leven. Vlak voor de eerste wereldoorlog uitbarst verlaten ze Duitsland en komen in Schaesberg terecht waar Arend in de Oranje Nassaumijn II gaat werken.
Hun leven kent de nodige tegenslagen, kinderen die jong sterven en kinderen die volkomen doof blijken te zijn. Ze hebben beiden hun eigen manier om hiermee om te gaan. Arend werkt zich dood en Johanna zwijgt als het niet noodzakelijk is om te spreken. Hun jongste dove zoon, hij heet ook Arend, moet daar een prijs voor betalen. Zijn moeder houdt niet van hem, denkt hij. Kleine Arend groeit op met de gedachte dat er niemand is die hem ziet, behalve een welwillend Mariabeeld in een kapel. We leren hem, zijn ouders en later zijn zoon kennen; zij vertellen dit bijzondere verhaal. De mijnen lijken het decor dat nooit zal veranderen.
De cover
Op de cover staat een portretfoto van een jongen. Ik neem aan dat dit de jonge Arend is. Met ernaast twee helften van een andere portretfoto, wellicht Arend op een wat oudere leeftijd, wanneer hij op zoek is naar wie hij eigenlijk is? De cover zou mij niet zo snel opgevallen zijn in de boekhandel en ik denk dat ik er zo langs gelopen zou zijn.
De auteur
De mijnen waren alomtegenwoordig in de jeugd van Albert Duinkerken (1962). Hij dacht dat hij er niets mee te maken had. Zijn dove vader was immers schoenmaker. Zijn grootvader en grootmoeder waren al jaren gestorven toen hij werd geboren. Ze hadden op Leenhof gewoond, in Schaesberg. Dat zijn grootvader een mijnwerker was, dat Leenhof een mijnwerkerskolonie was, is pas laat tot hem doorgedrongen. In Limburg zijn bijna alle uiterlijke tekenen van de mijnindustrie weggevaagd. Bijna alsof er schaamte is voor dat heroïsche hoofdstuk uit het leven van duizenden mijnwerkersgezinnen. Wat rest zijn verhalen van moedige mannen en vrouwen. “Er is hier niets” is de geschiedenis van een van die gezinnen, zijn familie.
Mijn mening
Dit was voor mij de eerste kennismaking met de schrijfstijl van Albert Duinkerken. We wonen zelf sinds 2018 in Schaesberg en mijn moeder is geboren en getogen in Schaesberg, dus mij leek het wel leuk om hier over te lezen. En ik ben absoluut niet teleurgesteld. De familie Duinkerken verhuisd van Drenthe naar Bochum in het Ruhrgebied (Duitsland) om daar hopelijk werk te vinden in de mijnen. En dat vinden ze ook. Johanna sluit vriendschap met haar buurvrouw en hierdoor voelt ze zich op een bepaald moment thuis in het vreemde land. Echter op een bepaald moment besluit Arend dat ze terug naar Nederland gaan omdat in Limburg de mijnen moderner en veiliger zijn dan in het Ruhrgebied. En zo komen ze in Schaesberg terecht.
Je leest over het grote gezin en de verschillende tegenslagen die ze meemaken. Zo verliezen ze enkele kinderen en worden er enkele kinderen doof geboren. Hierdoor kon Johanna zich slecht aan de jonge Arend hechten. Je leest duidelijk over de eenzaamheid in een groot gezin, de steun die de jonge Arend vindt bij een Mariabeeld, ondanks dat ze zich niet tot het rooms katholieke geloof laten overhalen.
Het geeft een duidelijk beeld hoe meer mensen zich in Limburg vestigden om hier een toekomst op te bouwen. De grote gezinnen waren in die tijd nog vrij normaal. Wat ik persoonlijk erg leuk vond om te lezen waren de herkenbare punten, zoals Leenhof, de achterstraat die tegenwoordig nog steeds bestaat, Schunck in Heerlen enz.
Wat ik soms wel verwarrend vond waren de namen. Je had de vader Arend en je had nog een zoon Arend. Op een bepaald moment was ik soms even de draad kwijt over wie het verhaal nu ging. Maar door even terug te kijken of door te lezen vielen de stukjes weer op zijn plek.
Wat ik vooral erg bijzonder vind, is dat Albert ondanks minieme aanwijzingen dit verhaal toch heeft weten te construeren tot een verhaal zo als het waarschijnlijk heeft kunnen gaan.
Het verhaal is niet alleen interessant voor de mensen die in deze regio opgegroeid zijn, maar zeer zeker ook voor iedereen die gewoon geïnteresseerd is in de geschiedenis van Nederland en/of Limburg.
Gegevens van dit boek:
Titel: Er is hier niets
Auteur: Albert Duinkerken
Uitgever: Boekscout
Aantal pagina’s paperback: 168
ISBN paperback: 9789464310344
Prijs paperback: € 19,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Boekscout of Bol.com.

Wij mogen één fysieke exemplaar van ‘Er is hier niets’ verloten. Hier willen wij Albert Duinkerken natuurlijk hartelijk voor bedanken.
Wat moet je hier voor doen?
- Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Er is hier niets’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.
Wil je extra kans maken?
- Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
- Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
- Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
- Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
- Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
- Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.
Deze winactie loopt tot en met 3 juni 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.
Succes!
Ik waag graag een kans voor dit bijzondere boek
Dit boek zou ik graag willen lezen.
, daarom doe ik graag mee.
dit lijkt mij een fantastisch boek om te lezen