Vero las: Adrian McKinty – De ketting

In de folder van uitgeverij Boekerij zagen we het boek ‘De ketting’ aangekondigd staan. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging waren we gelijk enthousiast. We hebben dan ook meteen een mailtje naar de uitgever gestuurd. En we ontvingen het boek dan ook direct bij verschijning in de brievenbus. Hier willen we uitgeverij Boekerij hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het is een ochtend als alle andere. Rachel Klein zet haar dochter af bij de bushalte en begint aan haar dag. Maar een telefoontje van een onbekend nummer verandert alles. De beller vertelt Rachel dat haar dochter vastgebonden en gekneveld op de achterbank van zijn auto ligt. Als ze haar ooit weer wil zien, moet ze losgeld betalen en een ander kind ontvoeren. Dit is geen gewone kidnapping: de beller is zelf een moeder wier zoon is ontvoerd en als Rachel niet doet wat haar wordt gezegd, zullen beide kinderen sterven.

Rachel maakt nu deel uit van de Ketting, een oneindig en ingenieus plan dat ouders verandert in criminelen – en iemand heel rijk maakt. De regels zijn eenvoudig, de morele keuzes onmogelijk: vind snel geld, zoek een eigen slachtoffer en bega een vreselijke daad waarvan je 24 uur geleden nog dacht dat je er nooit toe in staat zou zijn.

De genieën achter de Ketting weten dat ouders alles voor hun kinderen overhebben. Wat ze niet weten is dat zelfs de sterkste ketting maar zoveel druk kan verdragen… tot hij breekt.

De cover

De cover is zwart met onderlangs in het rood een stukje gras. In het midden staat de titel ‘De ketting’ in rode letters. Aan de titel hangt een witte schommel. Boven de titel staat. ‘Slachtoffer, Ontvoerder, Crimineel. Je wordt het allemaal. Je bent nu onderdeel van De ketting.’ Hierdoor word ik nieuwsgierig naar het verhaal en zou ik dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Adrian McKinty (1968) is een Ierse misdaadromanschrijver en -criticus en een van de opkomende sterren in internationale misdaadfictie. Zijn werk won vele prijzen en zijn Sean Duffy-romans werden door meerdere  kranten uitgeroepen tot de beste misdaadromans van het jaar. McKinty is geboren in Belfast en woont in New York.

Het verhaal

Rachel zet haar dochter Kylie zoals iedere ochtend af bij de bushalte. Ze moet zelf naar het ziekenhuis vanwege een afspraak met de oncoloog. Onderweg krijgt ze echter een telefoontje wat haar wereld op de kop zet. Een onbekende vrouw verteld haar dat haar dochter ontvoerd is. Als ze haar dochter terug wilt, moet ze losgeld betalen en een ander kind ontvoeren. Dit is geen gewone ontvoering. De ontvoerder van haar dochter is zelf moeder van een zoontje, die ook ontvoerd is.

Hierdoor maakt Rachel nu deel uit van ‘De ketting’. ‘De ketting’ is een goed uitgedacht plan. Hierbij worden ouders crimineel en diegene die dit uitgedacht heeft wordt er erg rijk door. Rachel staat voor enkele onmogelijke keuzes. De bedenkers van ‘De ketting’ weten dat ouders alles doen om hun kinderen te redden, maar ze hebben er niet op gerekend dat Rachel terug vecht. Zal Rachel ‘De ketting’ kunnen doorbreken?

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar dit boek. Het was een thriller, maar hierbij was het eens anders als normaal. Een gewoon persoon wordt gedwongen om crimineel te worden. Hoe ver ga je om je eigen vlees en bloed te redden? Het boek is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel lees je vooral over de ontvoeringen en de beslissingen die Rachel hierbij moet maken. Wat hierbij wel opvalt is dat Rachel in het begin wel paniek heeft, maar daarna op de automatische piloot te werk gaat en alles zonder veel emotie doet. Echter ondanks dat deze emotie ontbreekt, had ik wel het gevoel dat ik verder moest lezen. McKinty heeft het verhaal wel zo geschreven dat je nieuwsgierig blijft naar het verdere verloop. Ook lees je aan het begin van de hoofdstukken steeds de tijdsaanduiding. Hierdoor weet je precies hoeveel tijd er vergaan is na het vorige hoofdstuk.

Het boek verwijst ook naar het veelvuldig delen op sociale media. Hierin wordt duidelijk gemaakt dat dankzij de sociale media vaak een heel leven te herleiden is door de posts op onder andere Facebook. Waardoor het leven van bijvoorbeeld je kinderen ook op straat ligt. Met alle gevolgen van dien. Ook is de ketting gedeeltelijk gebaseerd op de kettingbrieven die vroeger rond gingen. Met dit principe werkt ‘De ketting’ ook, alleen de inzet is vele malen hoger.

Het tweede deel van het boek is qua tijdsverloop iets minder duidelijk als het eerste deel, echter dit maakt voor dit deel van het boek weinig uit. In dit tweede deel leer je Rachel op een heel andere manier kennen en blijkt dat ze de gelijke van de ketting blijkt te zijn.

Ik heb erg genoten van ‘De ketting’ en hoop dat McKinty verder gaat met schrijven en we snel een nieuw boek van hem kunnen verwachten.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

de-ketting

Gegevens van dit boek:
Titel: De Ketting
Auteur: Adrian McKinty
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s E-book: 342
ISBN paperback: 9789022587898
ISBN E-book: 9789402313642
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Wist je dat de meeste boeken ook te reserveren zijn bij jouw lokale bibliotheek.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge