Vero las: Abigail Dean – Meisje A

Eind vorig jaar kregen wij als verrassing het boek ‘Meisje A’ geschreven door Abigail Dean toegestuurd. Hier willen wij HarperCollins hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Lex Gracie wil niet aan haar familie denken. Ze wil niet herinnerd worden aan haar ouderlijk huis of aan haar bijnaam: ‘Meisje A’, het kind dat ontsnapte. Wanneer haar moeder in de gevangenis overlijdt en het familiehuis nalaat aan haar kinderen, kan Lex het verleden niet langer negeren. Samen met haar zusje Evie besluit ze de horrorwoning uit hun jeugd om te toveren tot iets positiefs. Maar eerst moet ze in het reine komen met haar broers en zussen – en de jeugd die ze deelden.

De cover

Op de cover van het boek staat een grote A in het geel. Achter de A zie je het gezicht van een jonge vrouw. Door haar ogen loopt een zwarte balk waar de titel Meisje A op staat. De cover komt op mijn op de een of andere manier rommelig over en ik denk niet dat ik het boek opgepakt zou hebben in de boekhandel.

De auteur

Abigail Dean werd geboren in Manchester. Ze studeerde Engelse literatuur aan Cambridge University en werkte als boekhandelaar bij Waterstones en later bij een advocatenfirma in New York. Ze werkt tegenwoordig als advocaat voor Google.

Het verhaal

Als de moeder van Lex overlijdt in de gevangenis, laat ze haar kinderen het ouderlijk huis na. Dit huis is voor Lex en haar zusje Evie een horrorplek. Hier werden ze door hun ouders vastgehouden en heeft ze haar naam Meisje A aan te danken. De twee zussen zijn vastberaden deze horrorplek om te toveren tot iets positiefs. Hierdoor moet ze echter wat ze jarenlang onderdrukte onder ogen zien: haar geheimen, haar angsten en haar identiteit als Meisje A.

Boektrailer

Mijn Mening

Nadat ik de flaptekst gelezen had was ik aan de ene kant nieuwsgierig, maar door alle lovende kritieken, word ik altijd een beetje huiverig. Boeken die zo ontzettend gehypet worden, heb ik in het verleden gemerkt zijn toch net niet mijn smaak. Dus toch vol enthousiasme dit boek opgepakt.

Maar wat mij al snel opvalt is dat ik niet in het verhaal kom. Meisje A is een psychologische roman, waarbij je het verhaal leest vanuit het perspectief van Lex Gracie, ook bekend als Meisje A. Lex vertelt ieder hoofdstuk iets over één van haar broertjes of zusjes. Maar hierin gaat het naar mijn gevoel mis. Doordat er tijdens het verhaal onverwachts tussen heden en verleden geswitcht wordt, was ik regelmatig de draad van het verhaal kwijt. Tijdens het lezen vroeg ik me meer dan eens af wat ik nu in hemelsnaam aan het lezen was. En dat zorgde er dan weer voor dat ik me echt door het boek moest wurgen om het uit te lezen.

Wat daarbij ook opvalt is dat de hoofdstukken lang zijn. Naar mijn gevoel was het al een stuk fijner geweest als ze in plaats van de zeven hoofdstukken beter zeven delen hadden kunnen maken en dan de tijdswisselingen iedere keer een nieuw hoofdstuk. Ik denk dat dit meteen er voor gezorgd zou hebben dat ik het verhaal een stuk prettiger gelezen zou hebben.

Wat ik daarnaast ook een beetje mis, zijn de afschuwelijke details… Je leest dat de kinderen opgesloten hebben gezeten, echter details hierover hoe dit voor Lex en de andere kinderen was, lees je nergens, overal wordt een beetje om de hete brei heen gedraaid, alsof het boek ook voor tere zieltjes geschikt moest zijn. Dat is zonde, als ze deze details en emoties wel toegevoegd had, was het verhaal veel beter uit de verf gekomen, nu blijft het verhaal inclusief de personages onpersoonlijk en oppervlakkig.

Het boek had heel veel potentie maar heeft het op geen enkel vlak voor elkaar gekregen om uit te blinken. Als iemand mij gezegd zou hebben dat dit de ruwe opzet van een verhaal was geweest, had ik hem zeer zeker geloofd. Want er zit potentie in het verhaal, maar dan zou er naar mijn gevoel nog hard aan geschaafd moeten worden. Ik sta dan ook versteld dat het naar zoveel landen verkocht is en dat het als tv-serie uitgebracht wordt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Meisje-A

Gegevens van dit boek:
Titel: Meisje A
Auteur: Abigail Dean
Uitgever: HarperCollins Holland
Vertaald door: Erica Disco
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s e-book: 267
ISBN paperback: 9789402706390
ISBN e-book: 9789402760293
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bazarow.

2 thoughts on “Vero las: Abigail Dean – Meisje A

  1. Bedankt voor je recensie. Ik ben het boek aan het lezen en voel hetzelfde als wat jij beschrijft. Ik laat me erg snel afleiden door andere dingen en kijk constant hoever ik nog moet voor het hoofdstuk af is. Jammer het heeft zeer veel potentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge