Vannessa Thuyns – Voet op eigen bodem *Blogtour*

We zagen dat Vannessa Thuyns een nieuw boek had geschreven en nadat we de korte inhoud gelezen hadden, wisten we dat we dit boek wilden lezen. Na een kort mailtje kregen we al snel een positief antwoord en niet veel later kregen we ook de vraag of we mee wilden doen aan de blogtour rondom dit boek. Dit zagen we uiteraard ook zitten. Korte tijd later ontvingen wij een digitaal recensie-exemplaar in onze brievenbus en kort voor verschijning ontvingen wij ook nog het fysieke exemplaar van de uitgever. Hier willen we VBK uitgevers uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Cat komt na anderhalf jaar reizen noodgedwongen terug naar Nederland wanneer ze hoort dat haar vader een hartoperatie heeft moeten ondergaan. Cats beste vriendin Lieke heeft een kamer en een tijdelijke baan voor haar geregeld als vaste oppas bij het gezin van Menno en Viv in een piepklein dorp. Maar sinds Cat voet op eigen bodem heeft gezet, grijpen alle verantwoordelijkheden haar naar de keel: Viv is een onuitstaanbare werkgever en maakt constant ruzie met Menno, de kinderen zijn lastig en ze heeft een hekel aan de wekelijkse ziekenhuisbezoekjes. Het enige lichtpuntje daar is de aanwezigheid van dokter Bastiaan Brandt. Ondertussen vreet de haat-liefdeverhouding met haar ouders energie. Zij vinden namelijk nog steeds dat er een mooie carrière als violiste voor Catherina in het verschiet ligt. Lukt het Cat deze keer om niet weg te vluchten maar maar voor haar eigen geluk te kiezen?

De cover

De cover laat een echt Hollands tafereel zien. Met op de voorgrond een silhouet van een jonge vrouw met een backpack op de rug en een viool aan de voet. Dit silhouet moet Cat voorstellen en ik vind de cover erg vrolijk en goed bij het verhaal passen. Ik zou het boek zeker oppakken in de boekhandel.

De auteur

Vannessa Thuyns is zangeres, juf én schrijfster van succesvolle feelgoodromans en verhalen. Haar boeken krijgen steevast lovende reviews van een snelgroeiend publiek. Vannessa’s werk werd eerder genomineerd voor Beste Feelgood van het jaar.

Het verhaal

Cat is anderhalf jaar geleden abrupt vertrokken om te gaan reizen. Na een telefoontje van haar moeder moet ze noodgedwongen terug naar Nederland, want haar vader heeft een hartoperatie ondergaan. Hij moet nu revalideren en omdat haar moeder geen rijbewijs heeft, moet Cat haar vader op en neer rijden naar het ziekenhuis. Cats beste vriendin Lieke heeft een kamer en een tijdelijke baan voor haar geregeld bij Viv en Menno, waar ze als vaste oppas van hun kinderen Finn en Luus, aan de slag gaat. Sinds Cat terug in Nederland is vliegen de verantwoordelijkheden haar naar de keel. Viv is een onuitstaanbare werkgever en ze maakt continue ruzie met haar man Menno. De kinderen zijn lastig en Cat heeft een gruwelijke hekel aan de wekelijkse ziekenhuisbezoekjes. Het enige positieve aan het ziekenhuis is de aanwezigheid van kinderarts Bastiaan Brandt. De haat-liefdeverhouding tussen Cat en haar ouders vreet ook energie. Haar ouders vinden namelijk nog steeds dat ze een mooie carrière als violiste weggooit. Durft Cat deze keer wel voor haar eigen geluk te kiezen of slaat ze opnieuw op de vlucht?

Mijn mening

Het verhaal begint op het moment dat Cat in Nederland geland is en door Lieke opgehaald wordt van het vliegveld. Doordat ze niet meteen zin heeft om naar haar ouders te gaan heeft ze tegen hen gezegd dat ze pas de volgende dag landt. Hierdoor kan ze nog even een dag bijkomen van alles voordat ze de confrontatie met haar ouders aan moet gaan.

Lieke heeft een tijdelijk onderkomen en een tijdelijke baan geregeld voor Cat bij haar vrienden Viv en Menno. Ze gaat tijdelijk op de kinderen van Viv en Menno passen, maar meteen bij binnenkomst gaat het al enigszins mis en is de toon gezet. Dit geeft meteen de vibe van het verhaal al weer en die voelt meteen goed. Ik kan alleen maar snel verder lezen. Vannessa heeft de personages goed uitgewerkt en wat ik altijd zo lekker vindt bij een feelgood is dat je eigenlijk weet dat het goed afloopt, maar toch heeft Vannessa er enkele dingen doorheen gegooid, waarbij je je afvraagt komt dit nog goed en hier houd ik van. Dit geeft het verhaal ook meer diepgang. Zo komen er ook serieuze onderwerpen aan bod, zoals het niet praten van Finn en waardoor dit kan komen. Het vertrouwen wat Finn in Cat krijgt en waardoor hij voorzichtig weer gaat praten. Maar ook ontrouw en de gevolgen hiervan in andere relaties, en het kiezen voor je eigen toekomst. Ook de zoektocht naar de vrouw en dochter van Amir wordt mooi neergezet door Vannessa. Dat ook dit vaak vooral een geldkwestie is. Door deze onderwerpen krijgt het verhaal ook echt body en dit zorgt er voor dat je steeds door wilt blijven lezen. En ondanks dat het toch best wel heftige onderwerpen zijn, blijft het verhaal overal luchtig en is het een heerlijk verhaal om in het zonnetje in de tuin of op het strand te lezen en bij weg te dromen. Dit is zoals een feelgood hoort te zijn. Voor mij hoort Vannessa echt tot de top van de Nederlandse Feelgood. Haar boeken lezen heerlijk weg en zorgen voor heerlijke leesuurtjes.

Verschillende personages heb ik echt in mijn hart gesloten zoals de mopperende meneer Hoppenbrouwers die eigenlijk gewoon heel lief is en ook nog een connectie heeft, die ik absoluut niet zag aankomen en die ik echt heerlijk vond om te lezen.

Ik vond ook het conflict dat Cat met haar vader had erg goed uitgewerkt. Vooral de momenten waarop de liefde tussen Cat en haar vader toch duidelijk naar voren komt is mooi verwoord en echt voelbaar. En ook de groei die beiden hier in doormaken is heel mooi omschreven.

Ik heb echt genoten van dit boek en gelukkig heb ik ‘Door een roze bril’ nog niet gelezen, dus zodra we in augustus de recensieboeken gelezen hebben, komt deze boven op mijn nog te lezen stapel en ga ik die zeer zeker snel lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek?Lees dan onderstaand leesfragment.

Voet-op-eigen-bodem

Blogtour

Bij dit boek doen we ook weer mee aan de blogtour. Er zullen naast onze recensie ook nog een aantal andere bloggers aandacht aan dit boek geven. Neem zeker ook eens een kijkje op hun website om hun mening te lezen over dit boek.

Gegevens van dit boek:
Titel: Voet op eigen bodem
Auteur: Vannessa Thuyns
Uitgever: VBK Media
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s e-book: 231
Verteller luisterboek: Donna Vrijhof
Duur luisterboek: 08:10
ISBN paperback: 9789032520342
ISBN e-book: 9789032520069
ISBN luisterboek: 9789032520076
Prijs paperback: € 17,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge