Vannessa Thuyns – De kluts kwijt *Duo-recensie*

We werden benaderd of wij interesse hadden om mee te werken aan een Kobo Book Club rondom het boek ‘De kluts kwijt’ geschreven van Vanessa Thuyns. Nu stond dit boek sowieso al hoog op ons ‘Nog te lezen-lijst’ dus daar hoefden we dan ook niet lang over na te denken. En we werden hier meteen enthousiast over. Wij willen Kobo natuurlijk hartelijk bedanken voor deze samenwerking.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Wanneer haar wanhopige ouders hulp nodig hebben, besluit Naomi in te gaan op het onmogelijke voorstel van haar ex en restauranteigenaar Terence. Als zij zich voordoet als culinair journalist en een diepgaand artikel weet te schrijven over zijn mediaschuwe chef-kok zal Terence haar ouders helpen. Piece of cake toch? Alleen moet de stugge chef-kok Jonas van Deurzen niets hebben van journalisten en heeft Naomi allesbehalve verstand van koken. Toch zet ze alles op alles om Jonas’ vertrouwen te winnen en meer over hem te weten te komen. Ondertussen belandt haar vader in de laatste fase van Alzheimer en is hij totaal de kluts kwijt. De tijd begint te dringen en het artikel moet worden ingeleverd. Maar wat als Jonas’ verleden te heftig is om te delen met de buitenwereld en Naomi moet toegeven dat ze hem meer dan gewoon aardig vindt? Is het dan nog mogelijk om niemand teleur te stellen…

De cover

Op de cover zien we een man een vrouw in silhouet op straat lopen. Op de achtergrond zien we een pandje. Hier zit onderin iets van een eetgelegenheid. De cover doet, door het kleurgebruik, erg vrolijk aan. De cover was ons meteen opgevallen in de catalogus van VBK Media, dus die zou ons ook opvallen in de boekhandel als het paperback eenmaal uitgekomen is.

De auteur

Vannessa Thuyns is naast het schrijven werkzaam als zangeres en toert al jaren langs de Nederlandse theaters. Als ze niet schrijft of zingt, geeft ze Nederlandse les aan Nieuwkomers in Amsterdam. Ze was finalist van de Chicklit.nl schrijfwedstrijd 2013 en won de Hema Singer-Songwriterswedstrijd in 2015. Knetterverliefd (2019) is haar feelgood debuut. Daarna volgde Vakantievlinders (2020), Negentig seconden (2021), Wedden van wel (2021) en haar nieuwste feelgood De kluts kwijt (2022).

Het verhaal

De vader van Naomi toont verschijnselen van Dementie en het is daarom voor haar ouders heel belangrijk dat ze in hun woning kunnen blijven wonen, want haar vader is daar zo gelukkig. Maar dan hebben ze niet gerekend op Terence, de ex van Naomi en tevens eigenaar van de woning. Hij heeft geld nodig en wil haar ouders uit de woning hebben zodat hij het huis kan verkopen. Of Naomi moet al een onmogelijk voorstel ten uitvoer brengen. Terence is ook restauranteigenaar en zijn restaurant loopt niet zo goed als hij zou willen. Zijn mediaschuwe chef-kok Jonas van Deurzen wil echter niet meewerken aan een interview. Dus moet Naomi zich voordoen als culinair journalist en het voor elkaar krijgen dat Jonas zich laat interviewen. Naomi heeft absoluut geen verstand van koken, maar omdat ze haar ouders wil helpen, zet ze alles op alles om het vertrouwen van Jonas te winnen en zo meer over hem te weten te komen, wat ze kan gebruiken voor haar interview. Haar vader belandt ondertussen in de laatste fase van Alzheimer en is totaal de kluts kwijt. De tijd wordt krap en Naomi komt onder tijdsdruk te staan om het artikel in te leveren. Het verleden van Jonas is eigenlijk te heftig om met de buitenwereld te delen, en ze Jonas eigenlijk gewoon meer dan leuk vindt, maar haar ouders hebben ook haar hulp nodig. Wat moet ze doen? Kan ze dit oplossen zonder iemand teleur te stellen…?

Kobo Book Club

Onze mening

Deze keer hebben we alle twee het boek gelezen en zullen we dus ook alle twee onze mening geven. Dit zal geformuleerd worden in één mening, alleen op de punten waar we van elkaar afwijken zullen we dat uiteraard aangeven.

Allereerst de titel vinden we echt super goed gekozen. Deze is echt passend bij het verhaal. De vader van Naomi is op een bepaald moment echt de kluts kwijt door de Alzheimer, maar ook de andere personages zijn soms even de kluts kwijt en doen ondoordachte dingen, waardoor het een echt leuke feelgood wordt.

‘De kluts kwijt’ is een feelgood met een diepere laag. Het is niet alleen maar luchtigheid in het verhaal. Er komt ook een serieus stukje naar boven. O.a. over een moeilijke jeugd, knokken voor je toekomst, verstoten worden door je ouders om keuzes die je gemaakt hebt en natuurlijk Alzheimer. En al deze onderwerpen heeft Thuyns op zo’n integere, maar vooral ook luchtige manier in het verhaal verwerkt, dat je het verhaal in één ruk uitleest. Weg leggen is eigenlijk geen optie.

De hoofdpersonages zijn erg goed uitgewerkt en ook de onderlinge band is erg goed uitgewerkt. Vooral de omgang met de vader die Alzheimer heeft en hoe iedereen hiermee omgaat heeft Thuyns erg mooi beschreven. Je merkt dat ze weet waar ze over schrijft. Of ze heeft zelf iemand met Alzheimer in haar omgeving (gehad), of ze heeft zich hier echt goed in verdiept. De vele telefoontjes van Naomi’s vader over puzzelwoorden die hij niet weet, maar ook het moeten verstoppen van autosleutels bijvoorbeeld. Kleine details waarmee ze het zo treffend weet te omschrijven. Maar niet alleen de Alzheimer, ook de zus van Naomi, die niet meer thuis komt, ieder onderwerp weet Thuyns mooi in het verhaal te brengen, terwijl ze het verhaal wel lekker luchtig houdt.

Het is vanaf het begin wel al duidelijk hoe het verhaal gaat eindigen (wie een koppel wordt), echter dit is absoluut geen probleem. Het verhaal eromheen is zo boeiend dat er nog genoeg te ontdekken valt in het boek en je toch nog meerdere keren aangenaam verrast wordt. Één ding is zeker. In huize Koukleum hebben we weer een nieuwe favoriete auteur erbij! Haar andere boeken gaan zeker op ons ‘Wil ik lezen-lijstje’.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-kluts-kwijt

Gegevens van dit boek:
Titel: De kluts kwijt
Auteur: Vanessa Thuyns
Uitgever: VBK Lab
Aantal pagina’s e-book: 230
Verteller luisterboek: Donna Vrijhof
Duur luisterboek: 07:58:19
ISBN e-book: 9789032520021
ISBN luisterboek: 9789032520038
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge