Tove Alsterdal – Stormval + Winactie

In de catalogus van uitgeverij Cargo zagen we ‘Stormval’ staan. De auteur was voor ons nog onbekend, echter de korte inhoud sprak ons erg aan, dus besloten we dat we hier graag meer van wilden weten. Dus na een mailtje naar de uitgever, kregen we al snel een positief antwoord en rond de verschijningsdatum stond de postbezorger met het boek voor de deur. Hier willen we uitgeverij Cargo hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een smalle weg kronkelt door de bossen, langs een spiegelgladde rivier, waarin de bergtoppen blauw weerkaatsen. In een opwelling slaat Olof Hagström af, verder het bos in, naar het ouderlijk huis dat hij meer dan twintig jaar geleden verliet. Het afgelegen huis lijkt verlaten, maar binnen is een hond eindeloos aan het blaffen. Als Olof een kijkje in het huis neemt, vindt hij daar het levenloze lichaam van zijn vader, die met messteken is omgebracht.
Politierechercheur Eira Sjödin wordt op de zaak gezet, en Olof lijkt de enige verdachte. Ze herkent hem: hij was ooit het middelpunt van een misdaad die het dorp jarenlang in zijn greep hield. Eira was negen jaar oud toen Lina Stavred werd vermoord. Olof was de veertienjarige jongen die de moord op Lina bekende. Hij was de jongen uit Eira’s nachtmerries.

De cover

Op de cover zie je bovenaan een klein blauw huisje tussen de bomen staan aan de waterkant. Eronder zie je de wortels onder de grond. Hiertussen staat de titel van het boek. De letters zijn overwoekerd door de wortels. De cover vind ik persoonlijk niet echt bijzonder. Ik denk dat de cover mij niet zo snel opgevallen zou zijn in de boekhandel.

De auteur

Tove Alsterdal (Malmö, 1960) groeide op in het noorden van Zweden. Ze werkte enkele jaren in het psychiatrische ziekenhuis Beckomberga, en maakte daarna carrière als journalist. Ze debuteerde in 2009 en schreef enkele zeer succesvolle thrillers. ‘Stormval’ is haar zesde thriller en werd genomineerd voor verschillende prijzen.

Het verhaal

Olof Hagström is onderweg om een auto af te leveren als hij besluit de E4 af te gaan, want hij moet al 200 km plassen. Hij komt in de buurt van zijn geboortedorp en besluit de omweg te nemen en langs te rijden. Hij is al meer dan twintig jaar niet meer daar geweest. Hij besluit verder te rijden naar het afgelegen, ouderlijk, huis. Het huis lijkt verlaten, maar binnen is een hond aanhoudend aan het blaffen. Als Olof een kijkje binnen neemt, vindt hij het levenloze lichaam van zijn vader onder de stromende douche. Hij is om het leven gebracht.
Politierechercheur Eira Sjödin wordt erbij geroepen en op de zaak gezet. Olof lijkt de enige verdachte, maar hier gelooft Eira niet zomaar in. Ze herkent hem. Hij was ooit de ‘veertienjarige’ die betrokken was bij een misdaad die het hele dorp in zijn greep hield. Eira was zelf pas negen jaar toen deze misdaad gepleegd werd en Lina Stavred werd vermoord. Hij bekende de moord op Lina, maar was ook meteen de jongen uit de nachtmerries van Eira.

Boektrailer

Mijn mening

Tove Alsterdal was voor mij een onbekende auteur en ik ben dan altijd weer benieuwd hoe dit gaat bevallen. Maar de korte inhoud sprak mij zo aan dat ik benieuwd genoeg was om dit boek te gaan lezen.

Ik merkte al snel dat ik wat moeite had om in het verhaal te komen. De schrijfstijl vond ik wat rommelig en ik vroeg me regelmatig af wat ik nu in hemelsnaam aan het lezen was. Er was voor mij geen echte logica in te vinden. Echter, wilde ik toch doorlezen. Ik had op internet al gezien dat er een aantal razend enthousiast waren over het boek, dus ik vroeg me serieus af, of het aan mij lag. Maar nadat ik verder las, merkte ik ongeveer halverwege het boek dat ik in één keer gegrepen werd door het verhaal en op dat moment ook zo in het verhaal zat dat ik niet meer kon stoppen met lezen.

Halverwege het verhaal komt het onderzoek, naar mijn gevoel, eindelijk een beetje op gang en is het niet meer wat ronddolen in het onbekende en dit merk je ook aan het verhaal. Op dat moment wordt de verhaallijn beter en merk je dat de auteur ergens naar toe werkt.

In het verhaal zitten meerdere verhaallijnen en er wordt regelmatig, in het hoofdstuk, gewisseld tussen heden en verleden en dit zorgt ervoor dat je echt goed bij de les moet blijven onder het lezen. Ook lezen we regelmatig gedachten van Olof en deze gaan dan meestal over vroeger, en wat destijds gebeurd is.

Als Eira zich, tegen de wil van haar collega’s, bezig gaat houden met de oude zaak waar Olof verdachte in was, ontdekt ze enkele zaken, waardoor ze vraagtekens zet bij die zaak. En dit zorgt ook voor meer diepgang in het verhaal. Hierdoor kwam er ook meer vaart in het verhaal en werd het verhaal ook spannender, vooral ook doordat het gebeuren destijds ook invloed had op het beeld dat Eira van bepaalde personen had.

Ondanks dat het begin van het boek voor mij te chaotisch was, maakte het verhaal vanaf ongeveer de helft erg veel goed. Het boek heeft een gedeeltelijk open einde, waarbij je hoopt dat Alsterdal er in een vervolg op verder gaat. Ik vond het boek zeker goed genoeg en ik ben door het einde nieuwsgierig genoeg dat ik dit vervolg zeker zou willen lezen.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Stormval

Gegevens van dit boek:
Titel: Stormval
Auteur: Tove Alsterdal
Uitgever: Cargo
Vertaald door: Edith Sybesma
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s e-book: 400
ISBN paperback: 9789403148816
ISBN e-book: 9789403157719
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Stormval’, geschreven door Tove Alsterdal, verloten. Hier willen wij uitgeverij Cargo natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Geef antwoord op de vraag: Tove schreef al meerdere thrillers. De hoeveelste thriller is ‘Stormval’?
  • Stuur het antwoord in een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Stormval’ en vermeld daarnaast je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en de eventuele extra stappen (Zie hieronder) die je gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 9 maart 2022. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge