Toni Coppers – Onschuld

We kregen een berichtje van New Book Collective of wij mee wilden doen aan de leesclub rondom het boek ‘Onschuld’, de twintigste Liese Meerhout, geschreven door Toni Coppers. Een leesclub op locatie leek ons wel erg leuk, dus even gekeken wanneer dat was en dit kwam gunstig uit, dus we stemden enthousiast in. Enkele dagen later viel de boeken dan ook op onze deurmat. Hier willen we New Book Collective en Borgerhoff & Lamberigts uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het is lente, maar bij commissaris Liese Meerhout kriebelt er iets anders. Ze gedraagt zich vreemd en haar collega’s lijken niets in de gaten te hebben tot het te laat is, écht te laat is. Liese verbergt iets voor haar eigen team. Verdenkt ze een collega of wil ze juist iemand beschermen? Niemand die het weet en het is te laat om het te vragen.

Wat volgt is een zoektocht die moeilijker blijkt dan ooit, want iemand lijkt commissaris Liese Meerhout en haar hoofdinspecteur Michel Masson uit elkaar te willen spelen. Het team wordt op de proef gesteld. Oude demonen duiken op. Paniek slaat toe.

Overleven ze samen deze chaos of betaalt iemand de prijs voor de onschuld?

De cover

De cover is geel en er staat een gele vlinder op afgebeeld. De tekst is in het zwart en valt daardoor goed op. De covers van de boeken van Toni Coppers zijn tegenwoordig altijd in een goed opvallende kleur en hierdoor vallen ze ook in de boekhandel goed op. Hierdoor zou onze aandacht zeker naar het boek getrokken worden.

De auteur

Toni Coppers is zonder twijfel Vlaanderens favoriete misdaadauteur. Zijn thrillers zijn veelvuldig bekroond met de Hercule Poirot-juryprijs en meerdere publieksprijzen waaronder de Hebban Thrillerprijs. Zijn thrillers rond Liese Meerhout werden verfilmd in de reeks Coppers.

Na de ontvangst van de Hercule Poirot Lifetime Archievement Award en de Max Gouden Vleermuis Oeuvreprijs bewijst Toni dat hij allesbehalve op zijn lauweren rust. Hij is een durver die zijn pen vertrouwt om zijn lezers te blijven verrassen.

Coppers staat bekend om zijn ingenieuze plots en doorgedreven psychologische karaktertekeningen. Hij schrijft over mensen van vlees en bloed. Net dat menselijke maakt van Toni Coppers zo’n hartverwarmende auteur.

Het verhaal

Liese Meerhout is bezig met een eigen onderzoek, waar haar collega’s niks vanaf weten. Ze gedraagt zich vreemd, maar haar collega’s lijken niets in de gaten te hebben, totdat het te laat is. Waar was Liese mee bezig? Was ze bezig met een zaak tegen een collega of wil ze juist iemand beschermen? Liese kunnen ze het niet vragen.

Haar collega’s moeten uitzoeken waar Liese mee bezig was en doordat ze Liese niets kunnen vragen is dat moeilijker dan ooit. Iemand lijkt Liese en hoofdinspecteur Michel Masson uit elkaar te willen drijven. Het team wordt tot het uiterste gedreven. Oude zaken worden opgerakeld. Wat is er destijds gebeurd. Kunnen ze samen deze chaos overleven of moet er iemand boete voor deze chaos?

De leesclub

Het is altijd extra leuk als er iets aparts wordt georganiseerd rondom een boek, dus toen wij gevraagd werden voor de leesclub rondom Onschuld waren we al snel overtuigd. Afgelopen zaterdag was het zo ver en reisden we al vroeg af naar Utrecht om samen met Miriam van Thrillers & More, Antoinette van Boekensteeg, Marloes en Charissa aanwezig te zijn bij de leesclub. Deze werd georganiseerd door New Book Collective en gehost door Annelies Dyck. En deze was erg goed georganiseerd. Nogmaals dank voor deze uitnodiging.

We begonnen met een drankje en een kort voorstelrondje zodat iedereen wist wie wie was. Dat is toch altijd wel even fijn. Wat meteen opviel was dat de sfeer heel gemoedelijk was. Na het voorstelrondje haalde Annelies een doos tevoorschijn waar drie onderdelen voor de leesclub in zaten. We begonnen met enkele stellingen over de boeken van Toni Coppers, waar wij dan konden aangeven of we het hier mee eens waren of niet. Erg leuk! Zo krijg je een leuke discussie en we merkten al snel dat we allemaal erg enthousiast waren over het boek. Of het nu het eerste boek was wat je las van Toni of het zoveelste, dat maakt niks uit. Hierna volgden enkele vragen waar we uit konden kiezen en waar we dan over zouden praten. Hier kwamen ook de leukste gesprekken van. Als laatste onderdeel was er een geweldige kwis met allemaal wetenswaardigheden over Toni Coppers met meerkeuze-vragen. Hier bleek ook nog een heuse prijs aan gekoppeld te zijn, en Bryan sleepte die prijs ook nog eens in de wacht. En wat voor prijs. Toen hij de gouden envelop openmaakte, bleek er een waardebon van 100 euro voor boeken in te zitten. Dat wordt heerlijk lezen.

Hierna volgde de lunch en sloten Toni Coppers en Annick Lambert aan. Er was uiteraard gelegenheid om Toni en Annick vragen te stellen, maar ze trakteerden ons ook op de heerlijkste verhalen. Wat kunnen zij leuk vertellen. Annick wilde toch ook wel graag dat Toni eindelijk eens een stukje deed voorlezen en daar waren wij het uiteraard mee eens. Dus ging Toni uiteraard over stag en las ons nog een stukje voor uit het boek Offer. Hierna werd er nog een groepsfoto gemaakt en was er nog ruimte voor het signeren van zijn boek. Helaas kwam de gezellige leesclub toen alweer ten einde, maar dit is zeer zeker nog voor herhaling vatbaar en dit is zo’n boekenfeestje wat wij ons nog lang zullen herinneren en koesteren. Nadat we afscheid genomen hebben, stapten we weer in de auto onderweg naar Limburg.

Onze mening

Doordat we uitgenodigd waren voor de leesclub leek het ons ook leuk om dan alle twee mee te doen aan de leesclub en dan ook beide te lezen en het boek te recenseren. Voor Veronique was het het eerste boek wat ze van Toni Coppers las, al heeft ze in een ver verleden wel de serie Coppers gekeken. Deze serie gaat ook over Liese Meerhout en deze serie vond zij zelf ook erg goed, al is Toni Coppers niet zo tevreden over deze serie hoorden we afgelopen zaterdag. Bryan las wel al enkele boeken van de hand van Toni en was hier eigenlijk altijd enthousiast over. Dus wij waren erg benieuwd of we beiden het boek op een andere manier zouden beleven of dat we het boek toch op dezelfde manier zouden beleven.

Wat Veronique meteen opviel was dat het boek heel goed te lezen is, ook al had ze nog niet eerder iets gelezen over Liese Meerhout en haar team. Doordat de tv-serie uit de beginperiode is, werkte Liese nog niet bij dit team en waren de meeste personages nieuw voor haar. Echter dit was geen enkel probleem. Toni weet deze op een manier neer te zetten dat je ze binnen korte tijd goed leert kennen en je het gevoel hebt alsof het echt bestaande personages zijn. Liese Meerhout speelt in dit deel maar een kleine, maar toch zeer belangrijke rol. Wat Veronique heel opvallend vindt is dat alle personages zowel goede als slechte eigenschappen hebben, wat ook typerend is voor echte mensen en waarschijnlijk komen de personages hierdoor ook zo levensecht over.

De spanning is ook voldoende aanwezig. Het is niet mega spannend, maar de opbouw is voldoende, waardoor je steeds verder wilt lezen en heel erg graag wilt weten of alles weer goed komt. Dit zorgde bij ons beiden dat we het boek maar moeilijk aan de kant konden leggen en hierdoor iedere keer de bladzijde snel om deden slaan om verder te lezen. Ook de eigenwijsheid van de verschillende teamleden afzonderlijk zorgde voor mooie onderzoekspunten en we kunnen er beiden van genieten als dit net op het randje van toelaatbaarheid is. Dit gebeurt in dit deel zeker, vooral ook door het eigen onderzoek van sommige teamleden.

Wel zijn wij benieuwd naar het volgende deel en hoe Coppers Liese Meerhout terug laat komen in het verhaal, want dat ze na zo’n heftige gebeurtenis toch een behoorlijk herstel nodig zal hebben, is logisch. We kijken dan ook beiden uit naar een vervolg van de Liese Meerhout serie, maar Coppers kondigde al aan dat er eerst een deel van de Alex Berger-serie zal verschijnen. Ook hier zijn we weer erg benieuwd naar.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit verhaal? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Onschuld

Gegevens van dit boek:
Titel: Onschuld
Serie: Liese Meerhout
Auteur: Toni Coppers
Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts
Aantal pagina’s paperback: 336
Aantal pagina’s e-book: 281
ISBN paperback: 9789463939959
ISBN e-book: 9789464759686
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 17,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen via Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge