Tom de Smet – Hoe ik de beste vriend van een seriemoordenaar werd


Van uitgeverij Vrijdag ontving ik het boek “Hoe ik de beste vriend van een seriemoordenaar werd” om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik uitgeverij Vrijdag hartelijk bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Claudy Pierret had verschillende moorden op zijn naam. Toch kon het Belgische gerecht hem niets maken. Ten einde raad werd undercoveragent Alpha 022 op de zaak gezet. Zijn taak: bevriend raken met Pierret en bewijzen tegen hem verzamelen. Een jaar lang werkte Alpha 022 op de zaak. Uiteindelijk slaagde hij erin Pierret, alias ‘het Monster van het Waasland’, veroordeeld te krijgen.
In Hoe ik de beste vriend van een seriemoordenaar werd vertelt Alpha 022 over deze bijzondere undercoveropdracht. Maar ook over de infiltratie in een internationale drugsbende, de ontmaskering van een roofmoordenaar, de ontmanteling van een terreurcel. Hij schuwt de minder fraaie kanten van het undercoverbestaan niet: de gevaren, de verlokkingen, de verslavingen. Dit boek geeft een unieke inkijk in het leven van een Belgische undercoveragent. 

Een tijdje terug las ik het boek “Dubbel leven” geschreven door Axel de Vos wat ook over een undercover agent ging, en waar ik erg enthousiast over was. Dus toen ik las waar dit boek over ging, wilde ik dit boek ook lezen.

De cover van dit boek laat een man in een auto zien, die naar mijn gevoel door een rosse buurt rijdt. Van deze man zie je de ogen in de achteruitkijkspiegel en deze kijken gemeen. Na het lezen van dit boek, denk ik dat deze man Pierret is. De cover spreekt mij erg aan. Vooral ook door de titel die in oranje gedrukt is en waarbij de woorden “Vriend” en “Seriemoordenaar” in rood gedrukt zijn. Hierdoor springen deze woorden er extra uit.

Dit verhaal wordt verteld door Manu die als undercover bekent is als Alpha 022. De echte namen van de undercover agenten worden niet bekend om te voorkomen dat een eventuele corrupte agent de ware identiteit van deze undercover agent kan verraden.

We leren Manu kennen op het moment dat hij kiest om de opleiding te gaan doen bij de rijkswacht. Hij moet in eerste instantie vooral werken in de mess van de rijkswachtofficieren. Hij doet zijn werk blijkbaar goed, want komt er niet weg. Dus op een bepaald moment besluit Manu de boel te saboteren in de mess, zodat hij misschien op die manier wegkomt uit de mess. Hij komt inderdaad weg en mag zich kandidaat stellen bij het POSA (Protectie, Observatie, Steun en Arrestatie). Hij krijgt bij het POSA ook weer een opleiding, waar hij later als undercover agent ook nog veel profijt van zal hebben. Bij het POSA worden spannende zaken afgewisseld met saaie observatie opdrachten. Dankzij zijn goede vriend, kan Manu op een bepaald moment beginnen aan de opleiding tot undercover agent. Ook hier krijg je een duidelijk inkijkje wat er verlangt wordt van de kandidaten. Er wordt duidelijk naar de grenzen van de kandidaten gezocht en ze moeten hier zelfs soms overheen om deze opleiding te halen. Als hij de opleiding tot undercover agent volbracht heeft, krijgt Manu eerst tijd om aan zijn coveridentiteiten te werken. Iedere undercoveragent heeft verschillende, minimaal 3, coveridentiteiten nodig.

Manu krijgt eerst wat eenvoudigere zaken om aan te werken. Als dit goed gaat. Mag hij infiltreren in een bende, en na dit ook goed afgerond te hebben en de kopstukken van deze bende er achter komen dat Manu undercover is, wordt er een prijs op zijn hoofd gezet. Dit zal later in zijn undercover carrière nogmaals gebeuren. Ook wordt er open gesproken over de privéproblemen waar een undercover tegen aan loopt. Zo is er het overmatig alcoholgebruik, waar Manu ook een probleem mee krijgt en al vaak ’s morgens vroeg begint met drank. Echter om zijn cover geloofwaardig te houden moet hij hier wel mee doorgaan.

Manu krijgt op een bepaald moment de opdracht te infiltreren bij Pierret, die verdacht is van meerdere gruwelijke moordzaken. Hier werkt hij langdurig aan om resultaat te boeken. Maar is dit voldoende?

De open en eerlijke vertelwijze van Manu (Alpha 022) is heel prettig om te lezen. Het zijn niet alleen de positieve verhalen die hij vertelt, maar zeer zeker ook de dingen die hem tegen zitten. Wat ik zelf erg fijn vind aan dit boek, is om te lezen hoe hij undercoveragent geworden is, en welke weg hij hiervoor af heeft moeten leggen. De opleidingen die hij heeft moeten volgen, maar ook de negatieve gevolgen van undercover werken komen open en eerlijk aan bod. Zo heeft hij verschillende huwelijken gehad die gestrand zijn. De verslaving die hij heeft gehad en waar hij zelf van wist dat dit eigenlijk niet verder kon zo, maar wat voor zijn werk noodzakelijk was. Ik denk dat het voor veel mensen heel spannend klinkt, maar na het lezen van dit boek, wordt wel heel duidelijk dat het niet alleen leuk werk is, maar dat er ook veel haken en ogen aan zitten. Zo moet je als undercover ook heel goed opletten hoe je te werk gaat, want je mag de verdachte bijvoorbeeld ook niet uitlokken. Anders is het niet rechtsgeldig. Ik denk dat je echt continue op je hoede moet zijn.

Dit boek is een eyeopener voor iedereen die interesse heeft in politiewerk en/of undercoverwerk.

Gegevens van dit boek:
Titel: Hoe ik de beste vriend van een seriemoordenaar werd
Auteur:  Tom de Smet
Uitgever: Uitgeverij Vrijdag
Aantal pagina’s paperback: 207
Aantal pagina’s E-book:
ISBN paperback: 9789460015274
ISBN E-book: 9789460015410
Prijs paperback: € 19,95
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com (paperback) en Uitgeverij Vrijdag (Paperback & E-book).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge