Tjeerd Langstraat – Tossa

We zagen een oproep van Tjeerd over zijn boek ‘Tossa’ en dat hij recensenten zocht die zijn boek zouden willen lezen. Aangezien ik zijn voorgaande boeken met heel veel plezier gelezen had, was ik erg benieuwd naar ‘Tossa’. Ik heb Tjeerd dan ook een bericht gestuurd en de dag erna viel het boek al op onze deurmat. Hier willen we Tjeerd Langstraat en Jalapeño Books uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Tossa is een verhaal over vrijheid, vriendschap, liefde en de dood. Alles wat het leven behelst, in al zijn facetten. Een onweerstaanbare, anekdotische roman die zich afspeelt in de natuurlijke rauwheid van de Alpen, de mediterrane gemoedelijkheid van de Middellandse Zee en het roerige brein van Marlin.

In Tossa neemt Marlin je mee in een razende, ontroerende reis langs de rafelranden van zijn leven. Vanuit het kleine bergdorp in de Alpen waar hij een nieuw bestaan probeert op te bouwen, beziet hij zijn verleden, heden en toekomst en bevraagt hij alles wat hem voorheen belangrijk leek.

De herinneringen aan de lange tafelgesprekken met zijn drie beste vrienden in het Catalaanse kustplaatsje Tossa de Mar vormen een dankbare inspiratiebron voor zijn overpeinzingen. De vraag die Flynn hem stelde op zijn sterfbed, is hierbij zwaarwegend.

“Wat betekent vrijheid voor jou?”

De cover

De cover is zwart. Er staat alleen een foto van een jonge balletdanseres op. In het begin kon ik de cover niet meteen aan het verhaal linken, maar op een bepaald moment wordt dit duidelijk en deze balletdanseres is volgens mij Solange. Doordat het een boek is van Tjeerd Langstraat zou ik hem zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te lezen.

De auteur

Tjeerd Langstraat werkt als schrijver en uitgever afwisselend in Rotterdam en het Alpendorpje Mallnitz. Tossa is zijn zevende boek.

Eerdere boeken werden genomineerd voor diverse prijzen en bekroond met o.a. de lezersjuryprijs voor Beste Thrillerdebuut.

Het verhaal

Marlin is een jonge man die samen met drie andere vrienden jaarlijks een korte vakantie naar Tossa de Mar maakt. Om even van het goede leven te genieten, lekker uit eten, naar het strand, een cocktailbar en soms een nacht in het nachtleven door te brengen. Aan de andere kant lezen we over Marlin in het kleine bergdorp in de Alpen, waar hij terug getrokken leeft en geniet van de bergen. Het bedwingen van de berg en het ongelofelijke gevoel als je de top bereikt. Maar waar ook de eenzaamheid een rol speelt. Want hij heeft zijn vroegere leven abrupt achter zich gelaten en de banden met geliefden verbroken. De vraag die zijn goede vriend Flynn hem stelde op zijn sterfbed speelt een belangrijke rol in zijn leven ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’

Mijn mening

We kennen Tjeerd natuurlijk al van zijn thrillers met hoofdpersonage rechercheur Jan Vos die we hier in huize altijd met veel enthousiasme lezen. Ook schreef Tjeerd zijn persoonlijk boek ‘R.I.P.‘, wat ik ontzettend sterk vond en wat je onder het lezen liet nadenken over een hoop dingen en deze roman, ‘Tossa’, geeft mij ook het gevoel dat Tjeerd het boek dichtbij zichzelf gehouden heeft. Als ik de verhalen over de alpen lees, zie ik zo de mooie foto’s die Tjeerd regelmatig online plaatst van zijn wandelingen in de omgeving van Mallnitz, waarbij hij ook de toppen van bergen bestijgt en ik door zijn foto’s ontzettend kan meegenieten van deze wondermooie omgeving. Dit zag ik in dit boek meteen weer helemaal voor me, maar dit boek is veel meer natuurlijk. Het laat je nadenken over het leven, maar ook over de vraag ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’ Dit is Tjeerd ontzettend goed gelukt. Door juist de grote verschillen te laten zien in het leven dat Marlin had met zijn drie vrienden in Tossa de Mar en het leven dat Marlin leeft in het kleine alpendorpje.

Het verhaal begint met een proloog die gaat over Pepe de poppenspeler en een kist die belangrijk voor hem was. Ik vroeg me lange tijd af wat deze kist voor betekenis had, maar deze komt op een bepaald moment op zo’n mooie manier terug in het verhaal dat je alleen maar respect kunt hebben voor de manier waarop deze kist verwerkt is in het verhaal.

De belangrijke personage in het boek is Marlin en deze is voldoende diep uitgewerkt. Je leert hem goed genoeg kennen om zijn gedachten te begrijpen en zijn beslissingen te kunnen volgen. Op een bepaald moment had ik hem willen toeschreeuwen ‘Waarom heb je dat in hemelsnaam gedaan?’ en dat is een teken dat ik echt in het verhaal zit.

Het verhaal laat duidelijk zien dat je vriendschap, liefde en de dood niet uit de weg kunt gaan. Je kunt wel de personen uit de weg gaan waar je van houdt, maar de liefde neem je mee naar de plek, waar je ook naar toe gaat, en hierdoor ontstaat dan een gemis en eenzaamheid. Ook al wil je het gevoel van de dood nooit meer meemaken, dit gevoel is niet te vermijden, hoe graag je dit ook zou willen en hoe vrij je ook wilt zijn. Dit is een boek wat je, ook nadat je het uit hebt, hier nog over na laat denken. En ook met dit boek laat Tjeerd weer duidelijk zien dat hij weet wat schrijven is, en dat hij een miljoenen publiek verdient.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Tossa
Auteur: Tjeerd Langstraat
Uitgever: Jalapeño Books
Aantal pagina’s paperback: 256
Aantal pagina’s e-book: 165
ISBN paperback: 9789082667967
ISBN e-book: 1230005617111
Prijs paperback: € 21,95
Prijs e-book: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Bruna.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge