Tjeerd Langstraat – Räv

Ik kreeg van Tjeerd een mailtje in mijn postvak of ik zijn nieuwste boek ‘Räv’ zou willen lezen. Ik kon zijn vorige boek ‘Eeuwig donker‘ erg waarderen, dus ik was ook naar zijn nieuwe boek erg nieuwsgierig. Ik wil Tjeerd Langstraat dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Flarden van gruwelijke snuff movies vinden hun weg naar een groot online publiek. Ogenschijnlijk hebben de films niets met elkaar te maken, totdat blijkt dat de moorden religieus geïnspireerd zijn en bepaalde overeenkomsten vertonen.

Een internationaal team van rechercheurs probeert de sluwe, onbekende initiator van deze opzienbarende moorden op te sporen. Onkunde over het mysterieuze dark web, onwetendheid over de religieuze motieven en slechte communicatie zorgen voor een race tegen de klok.

‘Zou jij het ultieme offer brengen? Zou jij je zoon offeren?’

Komt de verlossing op tijd?

Cover

Op de cover van het boek staat een geometrische vos op een volledig blauwe achtergrond. Wat hierbij meteen opvalt is dat de naam van de schrijver niet op de voorkant van de cover staat. De cover ziet er strak uit en ik vind de titel en de vos goed gekozen. Of de cover me opgevallen zou zijn, dat betwijfel ik eerlijk gezegd. Daarvoor vind ik de cover niet sprekend genoeg. En doordat de naam van de schrijver niet meteen op de cover staat, zou dit ook geen trigger zijn om hem op te pakken.

De auteur

Tjeerd Langstraat werkt als freelance journalist, schrijver en uitgever. In 2013 debuteerde hij met de thriller Villa Gladiola. In 2017 verscheen zijn tweede thriller Eeuwig Donker, wederom met rechercheur Jan Vos in de hoofdrol. Op 1 oktober 2018 kwam zijn derde thriller uit: RÄV. Villa Gladiola won de publieksprijs van de Schaduwjury 2014 (Lezersjury – prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut), werd genomineerd voor de Schaduwprijs 2014 (Vakjury – prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut) en werd genomineerd voor een Hebban Award voor het beste debuut (Debuutprijs 2014). Eeuwig Donker won de vakjury prijs van The Indie Awards, de literaire boekenprijs voor auteurs die hun boeken in eigen beheer uitgeven, en mag zich Beste Boek 2017 noemen. Journalist Patricia de Ryck over RÄV: “Een thriller met internationale allure. Niet alleen qua stijl, maar ook door de plekken waar de Rotterdamse schrijver je mee naar toeneemt. Bloedstollend spannend.”

Het verhaal

Er verschijnen op een bepaald moment een aantal filmpjes online waarop een moord te zien is. Op het eerste moment lijken ze niks met elkaar te maken te hebben, totdat blijkt dat al deze filmpjes een religieuze inslag hebben en ook bepaalde overeenkomsten hebben.
Hiervoor wordt een internationaal rechercheteam opgezet om de moordenaar van deze gruwelijke moorden te pakken. Echter door onwetendheid over het darkweb en de mysterieuze motieven wordt het nog een race tegen de klok. Komen ze op tijd?

Mijn mening

Nadat ik ‘Eeuwig donker’ gelezen had, wist ik dat Tjeerd Langstraat voor mij een favoriete auteur zou worden. Hij heeft een schrijfstijl, die je aan het boek gekluisterd houdt. Ik was natuurlijk nieuwsgierig of dit bij zijn nieuwste boek ook nog steeds het geval was.

Wat meteen opvalt als je het boek opent. Tjeerd heeft het boek voor Bryan en mij gesigneerd. Erg leuk. Dat maakt een boek nog eens extra bijzonder. En vooral de tekst die Tjeerd erbij geschreven had vond ik wel erg leuk. Volgens mij was hij bang dat we ruzie gingen maken over zijn boek. Dat had natuurlijk gekund. We zijn beiden erg gecharmeerd van zijn schrijfstijl. Maar ruzie maken doen we er gelukkig niet om.

Het verhaal begint meteen goed. De proloog is meteen zo spannend dat je verder wilt lezen. Er is iemand een filmpje aan het kijken wat in Syrië opgenomen is, waarbij een aantal mannen in een kooi zitten en doodsangst uitstaan en het uiteindelijk met de dood bekopen. Langstraat heeft de proloog zo geschreven dat je het gevoel hebt alsof je er bij bent en je de angst voelt maar ook voelt dat deze kijker hier door gefascineerd is. Dit dubbel gevoel heeft Langstraat echt goed vastgelegd.

Wat ik ook erg leuk vind is dat rechercheur Vos weer een grote rol heeft in dit verhaal. Doordat Vos en zijn team ook in zijn voorgaande boeken een rol spelen heb je een idee alsof je deze karakters steeds een beetje beter leert kennen. Al kun je dit boek ook heel goed als standalone lezen. Je mist geen cruciale informatie als je de voorgaande boeken niet gelezen hebt.

De hoofdstukken zijn kort gehouden waardoor het verhaal vlot leest en je al snel nog even een hoofdstuk eraan vast plakt. En er zo toch weer aardig wat tijd voorbij is. Wat mij persoonlijk wel wat stoorde, was de opmaak van het boek. Doordat de regelafstand redelijk groot is en er ook best een groot lettertype gebruikt is, had ik het gevoel alsof ik maar pagina’s om bleef slaan. Deze opmaak had wat mij betreft iets anders mogen zijn zodat er meer tekst op een pagina stond. Echter in de discussie, hier in huis, hierover, kreeg ik te horen dat het aan mij lag en dat ik gewoon te snel zou lezen. Maar wellicht dat meerderen dit ervaren hebben?

En wat natuurlijk niet helemaal klopt en wat Langstraat ook zelf schrijft… Snuffmovies zijn eigenlijk filmpjes waarbij iemand verkracht wordt en vervolgens vermoord wordt. Dit gebeurt niet in het boek. Maar ondanks dit kleine gemuggezift is het verhaal echt geweldig en dan doet het er niet aan af of het nu wel of geen snuffmovie is.

Ondanks dat ik het gevoel had dat ik heel vaak de pagina moest omslaan ben ik erg enthousiast over dit boek. Dit boek vind ik tot nog toe het beste boek van Langstraat. Zou dit betekenen dat de boeken van Langstraat iedere keer weer beter worden? Dan wordt de lat de volgende keer wel erg hoog gelegd. Ik wacht vol spanning af op het volgende boek van Langstraat. En ik weet zeker dat ik die weer ga lezen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Räv
Auteur: Tjeerd Langstraat
Uitgever: Jalapeño Books
Aantal pagina’s paperback: 320
ISBN paperback: 9789082667943
Prijs paperback: € 20,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge