Tjeerd Langstraat – R.I.P.

We zagen op sociale media dat Tjeerd Langstraat een ander boek uit ging brengen dan we van hem gewend zijn. De titel komt meteen binnen en ik word meteen nieuwsgierig. Na een kort gesprek met Tjeerd, geeft hij me door waar ik een recensie-exemplaar kan aanvragen en we kregen het boek dan ook vrij snel na verschijning in de brievenbus. Hier willen we Jalapeño books dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Tjeerd Langstraat had alles mee. Eigenaar van een jonge, groeiende uitgeverij, leuke klussen in de horeca, een fijne relatie prachtig huis in het centrum van Rotterdam.

En toen kwam corona.

Het was de opmaat van een jaar waarin hij meer verloor dan hij voor mogelijk hield. Met als grootste verlies: de regie over zijn eigen leven. De depressies waarmee hij altijd al kampte, bereikten begin 2021 het ultieme ‘hoogtepunt’. Zelfmoord werd een serieuze uitweg.

In ‘R.I.P.’ beschrijft hij de strijd, de frustratie, het verdriet en de machteloosheid over ruim een jaar coronamaatregelen en het intense gevecht met de demonen in zijn hoofd. En die op social media.

De cover

Op de cover staat een foto van Tjeerd. Hij lijkt hier niet echt gelukkig op. Door de titel in combinatie met deze foto word ik meteen getriggerd om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Tjeerd Langstraat (Rotterdam, 1981) studeerde een blauwe maandag bedrijfseconomie, cultuurwetenschappen en aan de Fotoacademie. Daarna werkte hij als freelancer, voornamelijk in de (reis-)journalistiek, en als schrijver. In 2017 richtte hij Jalapeño Books op, een spicy uitgeverij die diverse auteurs in diverse genres uitgeeft. Hopelijk wordt dit niet zijn laatste boek.

Mijn mening

Tjeerd was voor mij geen totale onbekende, maar natuurlijk kende ik hem eigenlijk alleen vrij oppervlakkig. Ik reageerde op zijn post op sociale media als het over boeken ging of als hij weer foto’s plaatst die hij in de omgeving van Mallnitz gemaakt heeft. Maar op persoonlijk vlak, of hoe het echt met hem ging… Daar was ons contact te oppervlakkig voor.

Het boek is echt openhartig, maar ondanks dat Tjeerd zich depressief voelt en de titel van het boek R.I.P. is, vanwege de zelfmoordgedachten die hij heeft, is het boek niet zwaarmoedig. Hij weet duidelijk zijn mening over bepaalde dingen te geven, maar heeft ook zoveel redenatievermogen dat hij de andere kant weet te belichten. Maar ook herken ik bepaalde dingen onder het lezen. En dat maakt het boek voor mij nog indringender en bijzonderder. Wat ik persoonlijk wel heftig vond, waren de privéberichten en tweets die Tjeerd regelmatig krijgt en die echt te gek voor woorden zijn. Tegenwoordig denkt iedereen dat hij maar alles kan zeggen. Ik vind het wel goed dat Tjeerd bij de geciteerde tweets en privéberichten de namen van de personen erbij gezet heeft.

Ondanks dat Tjeerd moeite met het leven heeft, vind ik hem absoluut niet depressief of negatief overkomen. Eerder realistisch. En ik hoop daadwerkelijk dat zijn doemscenario zoals hij dat beschrijft in zijn epiloog geen werkelijkheid wordt, want dan denk ik dat niet alleen Tjeerd het niet meer ziet zitten, maar dat heel veel mensen doordraaien en deze nieuwe werkelijkheid niet meer aankunnen. Je ziet tegenwoordig al, dat het steeds moeilijker wordt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

RIP

Gegevens van dit boek:
Titel: R.I.P.
Auteur: Tjeerd Langstraat
Uitgever: Jalapeño Books
Aantal pagina’s paperback: 240
ISBN paperback: 9789493137035
Prijs paperback: € 20,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge