Timo van der Eng – Kokkie

Van Karakter uitgevers ontving ik het boek Kokkie, het turbulente leven en de aangekondigde dood van Martin Kok, geschreven door Timo van der Eng, om hier een recensie over te schrijven. Hier wil ik Karakter uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Op de miezerige avond van 8 december 2016 maakten kogels een einde aan het turbulente leven van Martin Kok. Kokkie voor intimi. Ex-crimineel in hart en nieren, zelfbenoemd misdaadjournalist, shockblogger van Vlinderscrime. Van dichtbij geliquideerd na een heerlijk avondje in zijn favoriete bordeel. What a way to go.

Journalist Timo van der Eng sprak gedurende een jaar bijna wekelijks met Kok over zijn leven. Eerst bij hem thuis, daarna in safehouses op verschillende plekken in Nederland. Kok stond op verschillende dodenlijsten, na twee mislukte aanslagen op zijn leven.

Kokkie is vooral het verhaal van Martin Kok zelf, opgetekend uit zijn mond. Over hoe miljoenen guldens verdwenen uit Volendam, hoe je hoeren de gevangenis binnen krijgt, de opbrengsten van een incassootje, de klanten van zijn escortservice en het succes van zijn website Vlinderscrime. Onopgesmukt, onnavolgbaar en recht voor zijn raap.

Martin Kok lag na twee doden, honderden hoeren en kilo’s coke, de laatste maanden van zijn leven op ramkoers met de dood. En het kon hem geen barst schelen.  

Ik had op televisie al verschillende dingen gehoord over het boek “Kokkie”, waardoor ik steeds nieuwsgierig werd naar het boek. Sowieso spreken boeken waar bij true crime aan bod komt, of het leven van iemand ter sprake komt, mij altijd wel aan. Dus dit boek ligt sowieso wel in een van mijn favoriete genres.

De cover laat Martin Kok zien zoals wij hem kennen van televisie. Grote grijns en met een uitstraling van mij kunnen ze niks maken. Zo kwam hij ook altijd op mij over op televisie.

Het boek is makkelijk leesbaar. Het heeft korte hoofdstukken en Timo van der Eng geeft voor mijn gevoel duidelijk weer hoe Martin Kok was. Een beetje een man die graag de aandacht heeft. En dit ook regelmatig opzoekt en hier ook behoorlijk wat vijanden mee gemaakt heeft, wat hem uiteindelijk ook fataal geworden is. Aan de andere kant merk je ook dat hij zelf toch ook wel spijt heeft van bepaalde dingen. En dit komt ook in het boek goed naar voren vind ik.

Ik wilde in dit boek steeds verder lezen. Vooral door de makkelijke schrijfstijl. Maar ook door de manier hoe het boek opgesteld is. Het wordt op een harde maar eerlijke manier beschreven met de nodige humor. Wat ik een beetje jammer vind, is dat dit verhaal alleen vanuit Martin zelf verteld wordt en er geen andere personen aan het woord gelaten zijn. Ik denk dat het boek dan meer diepgang gekregen had en wellicht een minder rooskleurig verhaal ontstaan zou zijn.

Gegevens van dit boek:
Titel: Kokkie
Ondertitel: Het turbulente leven en de aangekondigde dood van Martin Kok
Auteur: Timo van der Eng
Uitgever: Karakter uitgevers
Aantal pagina’s Paperback: 216
ISBN Paperback: 9789045215228
Prijs Paperback: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Karakter uitgevers, Bol.com & Ako.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge