Thomas Rueb – Laura H.

Ik zag op social media informatie over het boek ‘Laura H.’, geschreven door Thomas Rueb, voorbijkomen. Vooral de tekst aan de bovenkant van de cover triggerde mij. Hier staat ‘Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer’. Zoals je wellicht weet heb ik al meerdere boeken gelezen over IS, en de strijd hiertegen. Dus mijn interesse was meteen gewekt. Nadat ik Das Mag mailde ontving ik een paar dagen later een recensie-exemplaar in de bus. Hier wil ik Das Mag hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer – waar haar vader wacht, die een reddingsactie had opgezet met schimmige privémilitairen. 

Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. En waar is Ibrahim, de knappe jihadist voor wie ze alles opgaf? Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland. 

Thomas Rueb volgde Laura’s spoor tot in Irak. Hij reconstrueerde haar bekering, ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar met vragen omgeven terugkeer. Dit is het verhaal van een meisje dat haar geluk zocht in een nachtmerrie. Van een vader die alles doet voor zijn kind. En van een land dat worstelt met de vraag: wanneer ben je een terrorist?

Cover

De cover is volledig zwart met bij de ogen een opening in de cover. Net als bij een nikab. Voor en boven de opening in de cover staat de titel in paarse letters ‘Laura H.. Met erboven de tekst ‘Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer’. Als je de eerste pagina van de cover opent zie je er onder een verknipte foto van een jonge vrouw. Ik neem aan dat dit Laura is. Dit vind ik erg goed gedaan. Wat ik wel jammer vind is dat je op het zwart van de cover de vingerafdrukken erg blijft zien. Hierdoor gaat de cover iets minder mooi uit zien nadat het boek gelezen is. In de boekhandel zou dit boek me zeer zeker opgevallen zijn. Vooral door de aparte cover. En de associatie die ik meteen met een nikab heb bij de cover.

De auteur

Thomas Rueb (1986) is verslaggever bij NRC Handelsblad. Hij won in 2017 De Tegel-publieksprijs — de belangrijkste prijs in de Nederlandse journalistiek.

Mijn mening

Natuurlijk had ik al over Laura H. gehoord in het nieuws. Maar dan blijft het toch een onwerkelijk iets voor mijn gevoel. Dus toen ik zag dat er een boek over kwam, was mijn interesse gewekt. Wat meteen opvalt is dat het boek heel toegankelijk geschreven is. Ook als je eerder nog geen boeken over IS of het kalifaat gelezen hebt. Doordat je ook leest over het jonge leven van Laura en hoe ze radicaliseert word je eigenlijk een beetje aan de hand genomen en krijg je ook een beeld hoe het komt dat een jong meisje radicaliseert en begrijp je zelfs waardoor Laura zo gaat denken als ze doet en waarom ze haar keuzes maakt. Ze is wellicht wat naïef, maar hierdoor gelooft ze ook echt de beloftes die haar gedaan worden. Echter als ze dan merkt dat het in het kalifaat niet beter wordt, zie je dat opeens een sterke vrouw of beter gezegd moeder opstaan, die inziet dat het kalifaat niet het beste voor haar kinderen is. Dit boek is een bijzonder persoonlijk relaas wat Rueb erg mooi opgeschreven heeft. Door dat je ook de berichten tussen Laura en haar vader leest had ik echt het idee alsof ik het zelf mee maakte.
En doordat Rueb zelf het gebied ook is gaan bezoeken en hier ook over geschreven heeft, krijg je een extra goed beeld en wordt pas echt goed duidelijk wat Laura heeft moeten doorstaan.

Ik snap heel goed dat de Nederlandse staat terugkeerders arresteert en wil uitzoeken of ze een gevaar voor de samenleving zijn. Maar ik denk dat in dit geval wel eerder duidelijk was dat Laura geen aanslag wilde plegen en dat ze vooral teleurgesteld was dat het paradijs helemaal niet zo’n paradijs was.

Ik denk dat dit boek een goede eyeopener zou zijn voor jongeren die twijfelen en denken dat het kalifaat het paradijs is.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Laura H.
Auteur: Thomas Rueb
Uitgever: Das Mag
Aantal pagina’s paperback: 538
Aantal pagina’s E-book: 508
ISBN paperback: 9789492478573
ISBN E-book: 9789492478849
Prijs paperback: € 25,99
Prijs E-book: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en bruna.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge