Theo van Rijn – De Tattoospijtoptant

Toen wij zagen dat er een nieuwe verhalenbundel van de hand van Theo van Rijn zou verschijnen was ik er als de kippen bij om deze aan te vragen. De verhalenbundels van Theo zorgen er toch altijd voor dat ik een lach op mijn gezicht krijg. Na een mailtje naar de uitgeverij met de vraag of wij een exemplaar mochten ontvangen, kregen wij een positief antwoord en niet veel later viel er dan ook een recensie-exemplaar op onze deurmat. Hier willen wij uitgeverij LetterRijn natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De Tattoospijtoptant telt tweeëndertig korte verhalen waaruit blijkt dat de auteur een scherp observator is. Hij beschrijft zijn waarnemingen met een flinke dosis droge humor, scherpzinnige woordgrappen en de broodnodige zelfspot. En, zo vindt hij, als je zelfspot hanteert, dan mag je ook met andere mensen spotten. Beide komen volop aan bod in zijn verhalen.

De cover

Op de cover is een smiley te zien. De hoofdkleur van de cover is wit. Door de eenvoud van de cover past hij goed bij de verhalen. Van de smiley krijg ik een lach op mijn gezicht.

De auteur

Theo van Rijn (Leidschendam, 1956) startte in 2012 met uitgeverij LetterRijn. Deze was oorspronkelijk bedoeld voor slechts één boek, het laatste werk van zijn eerder dat jaar overleden broer Adriaan Bontebal, maar inmiddels heeft de uitgever een twintigtal auteurs onder zijn hoede. De Tattoospijtoptant is de vijfde verhalenbundel van Theo’s hand.

Mijn mening

Wij kennen Theo alweer een aantal jaartjes en ondertussen kunnen wij toch wel zeggen dat Theo tot de vrienden van Koukleum behoort. Zoals de meesten weten is Theo ook de oprichter van uitgeverij LetterRijn waar wij met enige regelmaat boeken voor recenseren. Maar soms brengt Theo ook zelf een bundel uit. Zo verscheen een aantal jaar geleden o.a. zijn verhalenbundel ‘Het Tippelteefje‘ en deze heb ik echt verslonden. Daardoor was ik ook benieuwd naar nieuw werk van zijn hand.

De leidraad voor Theo zijn verhalen zijn toch altijd zijn eigen belevenissen en hoe hij tegen de wereld aankijkt, ook bezit hij de nodige portie zelfspot en dat maakt zijn verhalen zo leuk en uniek. Ook komt zijn leasehond aan bod en het beroemde bankje langs het water waar Theo graag vertoeft.

Zoals vele weten is enige tijd geleden Parkinson vastgesteld bij Theo en ook dit onderwerp schuwt hij in zijn verhalen niet. Hier heb ik toch erg veel respect voor. Andere mensen zouden dit doodzwijgen en bij de pakken neer gaan zitten. Theo niet, hij probeert het om te buigen en er iets positiefs van te maken.

Een verhalenbundel als deze is ideaal voor mensen die niet veel, of snel, lezen. Even een kort verhaaltje van een á twee pagina’s en je krijgt er automatisch een lach van op je gezicht. Wij lezen, om eerlijk te zijn, niet vaak korte verhalen, maar de verhalen van Theo zijn er altijd om naar uit te kijken.

Stiekem hoop ik dat dit niet de laatste verhalenbundel van Theo’s hand en mogen wij nog lang van zijn verhaaltjes genieten!

Leesfragment

Nieuwsgierig naar deze verhalenbundel? Lees dan zeker ook het inkijkexemplaar op Bol.com.

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het dertiende boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: De Tattoospijtoptant
Ondertitel: En 31 andere verhalen met een knipoog
Auteur: Theo van Rijn
Uitgever: LetterRijn
Aantal pagina’s paperback: 80
ISBN paperback: 9789493192669
ISBN e-book: 9789493192645
Prijs paperback: € 11,00
Prijs e-book: € 4,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge