Ik bak graag en wil dan ook nog wel eens graag wat uitproberen. En wat is dan leuker om recepten uit bakboeken uit te proberen. Hier vind je soms de meest leuke en lekkerste recepten. Dus toen ik zag dat het boek “Themataarten” zou verschijnen, was ik hier erg nieuwsgierig naar. En toen ik het boek opgestuurd kreeg van Forte uitgevers om een recensie over te schrijven was ik natuurlijk helemaal in de wolken. Ik wil Forte uitgevers dan ook hartelijk bedanken voor dit boek.
Wat zegt de uitgever over dit boek?
Het geheime ingrediënt van iedere taart is liefde: met zelfgemaakt gebak toon je dat je om iemand geeft. In Themataarten leert Cathelyne van Overbeeke je hoe je van jouw taart een kunstwerkje maakt waarvan iedereen versteld zal staan. Een romantische luchtballon voor een huwelijk een kleurrijke eenhoorntaart voor de verjaardag van je dochter of een dripcake met koekenhuisje voor je housewarming? Het kan allemaal en het is nog lekker ook!
Cathelyne van Overbeeke is een ware taartenkunstenaar. Ze volgde een opleiding banket-traiteur aan de hotelschool Spermalie en ging in de leer bij internationale grootheden in de taartdecoratiewereld zoals Debbie Brown (3D-taarten) en Wendy Schlagwein (boetseertechnieken).
Cover
De cover nodigt echt uit. Je ziet een taart in de vorm van een eenhoorn. Er is een stukje uitgesneden, hierdoor zie je de verschillende kleuren van de koek. Dit ziet er smakelijk uit. Hierdoor heb ik meteen zin om aan de slag te gaan.
De auteur
Cathelyne van Overbeeke van het Taartenateljee is een ware taartenkunstenaar. Ze volgde een opleiding banket-traiteur aan de hotelschool Spelmalie en ging in de leer bij internationale grootheden in de taartdecoratiewereld zoals Debbie Brown (3D-taarten) en Wendy Schlagwein (boetseertechnieken).
Debby bakt taarten in opdracht en geeft ook workshops die zeer druk bezocht worden.
Mijn mening
Het boek is duidelijk opgedeeld. Je begint met de spullen die je nodig hebt, het ABC van de themataarten, de basis en dan natuurlijk de themataarten zelf. Dit is erg goed opgebouwd vind ik. Zonder de basis kun je ook de themataarten niet maken. Eerst zul je dit moeten kennen, wil je überhaupt verder kunnen gaan.
Ik heb er voor gekozen me eerst eens te verdiepen in de basisrecepten die in het boek staan. Ik heb de witte chocolade ganache eerst eens gemaakt. Dit is een mengsel van room met witte chocolade. Dit wilde ik eigenlijk gebruiken voor de eenhoorntaart, maar heb ik uiteindelijk gewoon over een eenvoudige cake gedaan en ook dit smaakte voortreffelijk.
Uit dit boek wilde ik eigenlijk de eenhoorntaart, die ook op de voorkant van het boek staat, maken maar ik liep wel tegen wat problemen aan. In het recept staat dat je 5 regenboog biscuitschijven van 18 cm nodig hebt. Nu wilde ik deze wel maken, maar ik vroeg me hierbij dus af, of ik 5 gewone biscuits met kleur moest maken en daar iedere keer 1/5e deel van moest pakken of van het biscuit recept slechts 1/5e deel nemen en dit 5 keer bakken. Mij leek beide niet echt een geweldige oplossing. Want als ik 5 gewone biscuits met kleur zou maken zou ik dadelijk 5 eenhoorntaarten hebben… En passen ze dan goed op elkaar? Als ik iedere keer 1/5e deel van het deeg zou nemen, dan is het zo weinig dat het eigenlijk wat weinig is voor in de bakvorm, en dan krijg je ook geen biscuit die perfect op elkaar past. En wordt je taart uiteindelijk ook instabiel. Dit vind ik op zich heel jammer, want verder is het boek echt super goed uitgewerkt en wordt dit een boek wat ik veelvuldig zal gaan gebruiken bij het maken van mooie taarten.
Ieder recept begint handig met de benodigdheden. Niet alleen de ingrediënten, maar ook het materiaal en het gereedschap. Hierdoor kun je in een oogopslag zien wat je nodig hebt en of je alles er voor in huis hebt. Dit staat niet alleen in een lijst, maar staat ook eigenlijk altijd een foto van de benodigdheden, zodat je een beeld hebt van het materiaal wat je nodig hebt.
Bij de materialen wordt ook verwezen naar eventuele basisrecepten die je hierbij nodig hebt. Zoals bij dit recept bijvoorbeeld wordt verwezen naar het witte chocolade ganache recept. Hier staat ook duidelijk de pagina vermeld waar je dit recept kunt vinden.
Vervolgens wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de taart moet maken. Dit is duidelijk met voldoende foto’s uitgelegd. Bij de foto’s staan ook nummers, zodat je goed weet bij welke stap de foto hoort.
Ook worden er genoeg tips gegeven in dit boek, waardoor je steeds weer kunt variëren in de taarten die je maakt. Zo kun je van de eenhoorntaart met een kleine aanpassing ook een konijn of rendier maken.
Dit boek is erg goed uitgewerkt, en ondanks dat ik zelf even niet verder kwam met de eenhoorntaart, is dat een klein detail, want ik ga dit boek nog heel erg vaak gebruiken en nog veel uit leren. Al is het alleen al vanwege de geweldig mooie creaties die Cathelyne gemaakt heeft. Zo vind ik de tips over “Hoe bekleed ik mijn taart?”, “Hoe kleur ik fondant?”enz. echt goed. En alleen vanwege deze tips in combinatie met de basisrecepten van o.a. Royal icing, bavarois, banketbakkersroom enz. is het boek zijn geld meer dan waard, zodat je in de winkel niet meer de kant en klaar verpakkingen hoeft te pakken die toch altijd iets minder lekker smaken.
Gegevens van dit boek:
Titel: Themataarten
Auteur: Cathelyne van Overbeeke
Uitgever: Forte uitgever
Aantal pagina’s: 160
ISBN: 9789461317988
Prijs: € 21,99
Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.
Wat een leuk berichtje over m’n boek 😉
Maar toch een beetje vervelend dat je er niet helemaal uit geraakte met de regenboog biscuit.
Vandaar dat ik hier hulp wil bieden, op pagina 99 in het boek heb ik het proberen beschrijven hoe ik het deed. Je maakt inderdaad het basis beslag maar je maakt de hoeveelheid groter met zeker 1 eitje meer ( dus 6 eieren, 180 g suiker, 150 g bloem en 30 g maizena ) wil je een nog hogere taart dan neem je misschien 2 eitjes meer. Als je het beslag gemaakt hebt verdeel je deze over 5 schaaltjes ( of zoveel kleuren je wil) heel voorzichtig schep je er de verschillende kleurstoffen door ( we willen veel lucht in het beslag houden!) En dan bak ik kleur per kleur in de bakvorm , het klopt dat er telkens maar ongeveer 2cm beslag in de bakvorm zit . Deze bak je in de oven gaar . Na het bakken en afkoelen snijd ik met een taart zaag de biscuit tot een mooie rechte plak van bijna 2 cm. Zo krijg je als je alle plakken op elkaar plaatst met een vulling tussen een taart van ongeveer 10 cm hoog.
Ik hoop dat het zo nog duidelijker is?
Graag wens ik jullie veel plezier met mijn boek en ik wil je ook als tip nog eens mee geven dat je alle vullingen in het boek zoals bijvoorbeeld de hemelse modder, bavaroise, witte chocolademousse ook kunt maken en in een glaasje serveren, ideaal als je eens geen tijd hebt om een taart te maken 😉
Zoete groetjes
Cathelyne van het Taartenateljee
Ah wat leuk en lief dat je reageert. Ik vind je boek en je recepten echt super. Alleen de eenhoorntaart had ik even ruzie mee, maar dan ga ik het toch nog eens proberen op deze manier. Maar met 2 cm deeg is hij waarschijnlijk wel veel sneller gaar, denk ik? Houd jij dan de gewone baktijd aan, of houd je ook een kortere baktijd aan. En kijk je dan tussendoor of hij al gaar is? Ik ga zeker er op terug komen of het deze keer wel lukt. 😀 Dankjewel voor je lieve bericht.
Groetjes Veronique
Dat is heel leuk om te horen Veronique, dat je blij bent met het boek!
Inderdaad is de gaar tijd minder lang als er minder beslag in zit maar omdat je niet telkens exact even veel beslag in het bakblik doet zal het telkens wat verschillen. Ik bak zeker altijd 10 minuten met de oven gesloten en dan durf ik al eens kijken of deze gaar is. Als je deze nog eens maakt zou ik zeker direct mee beslag maken zo ben je zeker dat je genoeg hebt.
Heel veel succes en veel “bak” plezier!
Zoete groetjes
Cathelyne