Terugblik op 2020

Op de laatste dag van 2020 kijken wij natuurlijk graag terug op het afgelopen jaar. Wat heeft het jaar 2020 ons gebracht op het gebied van boek-gerelateerde zaken. We gaan het eens bekijken. Lezen jullie gezellig met ons mee?

Koukleum meets auteurs – Januari editie

Als het om de Koukleum meets auteurs evenementen ging, startten wij 2020 goed. Eind januari (26 januari) hadden wij weer een editie van ons gezellige evenement. Naast de nodige lezers hadden we ook weer vier gezellige en interessante auteurs bereid gevonden om naar Landgraaf te komen. Wij gingen samen met de bezoekers het gesprek aan met Klaas Wilting, Nathalie Pagie, Sandra J. Paul en Anya Niewierra.

Ook had Omroep Landgraaf de weg naar ons evenement gevonden en zij deden ook verschillende interviews met de aanwezige auteurs. Deze interviews zijn natuurlijk terug te vinden op onze In de media -pagina en de foto’s van deze geweldige middag zijn terug te vinden op onze Facebookpagina.

Al snel werd er besloten om een nieuwe datum te plannen want we merkten dat lezers en auteurs ons evenement toch wel erg leuk vonden. We planden een nieuw evenement op 26 april en we namen contact op met verschillende auteurs. Al snel stemden Aline van Wijnen, Jim de Koning, Samantha Stroombergen en Esther Vermeulen in om op 26 april af te reizen naar het zuiden. Echter op het moment dat de posters gedrukt waren, moesten we het evenement annuleren vanwege Covid-19. Niet alleen een domper voor ons, maar ook zeker voor de auteurs en lezers.

Een dagje op stap met auteur Andries Bik

Aangezien Covid-19 al snel roet in onze Koukleum meets auteurs-plannen gooide, hadden we bedacht om het de rest van 2020 kleiner aan te gaan pakken. Zo hadden we gepland om op 25 juli, samen met auteur Andries Bik, boekhandel Cobben in Heerlen in te duiken. Daarvoor kwam Andries op 30 juni naar het gezellige zuiden om een vlog te maken over de aanloop naar dit evenement. Maar ook hadden we het over de minibiebs in Landgraaf en beklommen we de hoogste trap van Nederland. Onze avonturen zijn hieronder in het filmpje te zien. Helaas gooide Covid-19, ook bij dit evenement, roet in het het eten en moesten we het evenement helaas annuleren. Dat was weer flink balen.

Nieuwe boekenkast

Sinds 2018 wonen we nu in Landgraaf. En omdat we hier in de woning een slaapkamer over hadden, is er natuurlijk niks mooiers om hier een leeskamer van te maken. En dus werd er een plan gemaakt om een custom-made boekenkast te realiseren in deze kamer… En zo gezegd, zo gedaan. Er werd hout gehaald, dat was nog een heel gedoe, want overal was het hout wat we wilden uitverkocht… Maar met een aardige verkoper hebben we het hout toch nog bij elkaar gekregen en Bryan is samen met een vriend van ons aan de slag gegaan… En met het resultaat zijn we nog iedere dag erg blij!!!

Minibiebs

Sinds vorig jaar hadden we al een minibieb in onze voortuin staan, echter om hier en volwassenen en kinderboeken in te plaatsen, vonden we eigenlijk de ruimte te beperkt voor. We hadden al een tijd contact met de welzijnsorganisatie hier in Landgraaf, die sowieso graag minibiebs in de gemeente wilde hebben om het lezen te bevorderen, dus voor hun was het al snel duidelijk dat er bij ons best een minibieb voor kinderen bij geplaatst zou kunnen worden. Zo gezegd, zo gedaan en dus werden er voor de gemeente een aantal minibiebs besteld, waar wij er één van hebben ontvangen voor de kinderboeken. En omdat veel kinderen natuurlijk kleiner zijn dan volwassenen hebben we deze minibieb ook wat lager geplaatst, zodat de kinderen ook zelf makkelijk bij de bieb kunnen. Zo kunnen ze zelf hun boekje uitzoeken. Dit is altijd erg leuk om te zien.

Ondertussen zijn er al 16 minibiebs in de gemeente Landgraaf. Wat natuurlijk alleen maar extra leuk is voor de lezers in de buurt. Ook hier kun je een filmpje over vinden op onze In de media -pagina.

Lezen

Natuurlijk hebben we alle twee ook aardig wat boeken verslonden. Ik denk dat we samen ruim 190 boeken gelezen hebben. Dus dat betekent ook ruim 190 recensies dit jaar op onze website. Ook hebben we ruim 40 winacties gehad dit jaar op de website. Dit willen we natuurlijk ook in het nieuwe jaar weer proberen vol te houden.

Natuurlijk zijn er nog heel veel andere dingen in dit boekenjaar waar we graag bij stil zouden willen staan. Waar we wel nog regelmatig aan terug denken, is aan Renneke Bogerd. We hebben haar natuurlijk online mogen leren kennen, maar ze is ook bij ons laatste Koukleum meets Auteurs evenement, geweest en ze was een vrolijke en enthousiaste persoon. Op 18 mei bereikte ons het bericht dat ze verongelukt was, toen ze een ritje maakte met haar nieuwe, geliefde motor. Dit is naast Covid-19 toch wel een van de dingen die een schaduw over 2020 heeft gebracht.

Laten we hopen dat 2021 weer een jaar wordt waar in alles weer mogelijk is en waar ook weer boekevenementen mogelijk zijn, zodat we elkaar ook weer in levende lijve kunnen ontmoeten.

Voor nu rest ons niks anders dan jullie het allerbeste voor 2021 te wensen, veel geluk en vooral gezondheid.

Tot volgend jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge