Tamara Onos – Isolatie

We ontvingen van uitgeverij LetterRijn een persmail over het nieuwe boek van Tamara Onos. Aangezien we beiden genoten hebben van het vorige boek van Tamara, ‘Onder invloed‘, waren we het al snel over eens dat we dit nieuwe boek met Renske Nijland in de hoofdrol graag wilden lezen. Nadat we teruggemaild hadden, viel het boek dan ook rond de verschijningsdatum op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij LetterRijn hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Arboprofessional Renske Nijland is getuige van een ernstig bedrijfsongeval in een piepschuimfabriek. Vlak voordat het slachtoffer wordt afgevoerd, fluistert hij een woord in haar oor. Een Pools woord. Als Renske een onderzoek start, blijkt de man spoorloos verdwenen en wordt ze tegengewerkt door de directeur. De onverwachte terugkeer van haar moeder en de vondst van een lijk in het vredige Ellecom werpen een heel ander licht op het incident. Kan Renske meer doden voorkomen? Is ze op tijd?

De cover

Op de cover ligt een jonge vrouw in piepschuim. De cover kan ik erg goed plaatsen aangezien het verhaal zich afspeelt rondom een piepschuimfabriek. Echter de jonge vrouw op de cover lijkt op een tiener. Hier had ik liever een iets ouder model gezien want het strookt niet met het beeld dat ik van bijvoorbeeld Renske Nijland heb. Ik vind de cover simpel, maar hierdoor wordt hij ook sterk.

De auteur

Tamara Onos (1972) is arbeidshygiënist en hoger veiligheidskundige. Zij adviseert en schrijft over veilig en gezond werken. Haar liefde voor de pracht en problemen van arbeid deelt ze met Renske Nijland, de hoofdrolspeler uit deze serie.

Isolatie is het tweede deel uit de Renske Nijland-thrillerreeks. Het eerste deel, Onder Invloed, is uitgeroepen tot De Beste Nederlandse Vrouwenthriller van 2019. Het boek ontving gemiddeld vier sterren bij Hebban, bol.com en Vrouwenthrillers.

Het verhaal

Renske Nijland is Arboprofessional van beroep en als ze getuige is van een bedrijfsongeval in een piepschuimfabriek heeft ze al snel door dat er iets niet klopt, want wat fluisterde het slachtoffer, net voor hij afgevoerd werd, in haar oor? Het was een Pools woord. Renske besluit een onderzoek te starten naar dit bizarre ongeval, maar al snel blijkt de man spoorloos verdwenen en wat heeft de directeur van de piepschuimfabriek te verbergen?
Als Renske’s moeder plotseling weer voor haar neus staat weet Renske niet goed wat ze hiermee aan moet. Waarom komt haar moeder net nú langs? Als er dan ook nog een lijk wordt gevonden in het altijd zo vredige Ellecom blijkt dat er meer aan de hand is. Maar wat? Kan Renske meer doden voorkomen? Haar race tegen de klok begint al snel…

Mijn mening

Omdat het eerste deel in deze serie zo goed bevallen was, was het al snel duidelijk dat ‘Isolatie’ ook door ons gelezen en gerecenseerd zou worden. Wij waren benieuwd naar hoe het tegenwoordig met Renske ging en welk avontuur ze nu weer zou beleven.

Het verhaal start met een korte proloog. Hierin is te lezen dat er, minimaal twee, mensen opgesloten zitten. In eerste instantie kon ik de proloog niet zo goed plaatsen, dit zal ook komen doordat hij vrij kort is en er niet veel informatie weg wordt gegeven. Nu, na het lezen van het verhaal, kan ik hem erg goed plaatsen en past hij goed bij het verhaal. Hij nodigt zeker uit om aan het eerste hoofdstuk te beginnen. Want al snel komen de vragen bij mij op wie deze opgesloten personen zijn en nog belangrijker, waarom zitten ze opgesloten?

Het verhaal heeft twee verhaallijnen. De eerste verhaallijn gaat over Urszula, en Poolse vrouw die naar Nederland komt om geld te verdienen voor de opvoeding van haar zoontje. Hij is achtergebleven in Polen bij haar zus.
De tweede verhaallijn gaat over Renske die, zoals ik me nog herinner uit ‘Onder invloed’, arbeidsdeskundige is, en in dit verhaal een veiligheidsrapport op moet stellen over piepschuimfabriek EPS BV. Maar één ding is zeker, de veiligheid is absoluut niet in orde in de fabriek. De Poolse Urszula is werkzaam in deze fabriek.

Je merkt dat Onos voldoende research heeft gedaan voor het schrijven van dit verhaal. Ze weet bepaalde dingen in de fabriek, zoals de werking van de machines, erg goed te vertalen op papier. Dit komt het verhaal dan ook alleen maar ten goede.

Ook wat betreft de spanning zit het goed in dit verhaal. Onos zorgt ervoor dat er genoeg dingen gebeuren in het verhaal waardoor je als lezen gekluisterd blijft aan het verhaal. Dit zorgde er dan ook voor dat ik elke vrije minuut verder wilde lezen in het boek.

‘Isolatie’ is een verhaal dat ik, net zoals het eerste deel in de Renske Nijland-serie, met veel plezier heb gelezen. En ik kan dan ook alleen maar zeggen dat ik meer over deze arbeidsdeskundige wil lezen.

Ben je een liefhebber van thrillers die zich in Nederland afspelen? Dan is dit een mustread!

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Isolatie

Gegevens van dit boek:
Titel: Isolatie
Serie: Renske Nijland
Auteur: Tamara Onos
Uitgever: LetterRijn
Aantal pagina’s paperback: 243
Aantal pagina’s e-book: 234
Verteller luisterboek: Machteld van der Gaag
Duur luisterboek: 08:18:20
ISBN paperback: 9789493192355
ISBN e-book: 9789493192416
ISBN luisterboek: 9789464493887
Prijs paperback: € 19,00
Prijs e-book: € 6,99
Prijs luisterboek: € 16,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Bruna.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge