Takis Würger – Noah

In de catalogus van uitgeverij Signatuur zagen we het boek ‘Noah’ staan. Na de korte informatie gelezen te hebben, was mijn nieuwsgierigheid gewekt en hoefde ik niet lang na te denken, dit boek wilde ik lezen. Dus een mailtje gestuurd naar de uitgever en we kregen al snel een bevestigend antwoord. Rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook in de brievenbus. Hier willen we uitgeverij Signatuur hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Noah Klieger was dertien jaar toen hij zich aansloot bij een Joodse ondergrondse organisatie die Joodse kinderen vanuit België naar Zwitserland smokkelde. Op zijn zestiende kwam hij alsnog in Auschwitz terecht. Hoewel hij nog nooit gebokst had, meldde hij zich aan voor het boksteam en de extra portie soep die de boksers kregen zorgde ervoor dat hij op zijn twintigste de bevrijding van het vernietigingskamp meemaakte.

Noah overleefde vier concentratiekampen en drie dodenmarsen. Zelfs in de donkere, ijskoude uren, vond hij hoop en geluk en de kracht om anderen te redden.

De cover

De cover is zwart met alleen het hoofd van Noah in grijs-tinten. De naam van Noah staat in mintgroen gedrukt. Daaronder staat gedrukt ‘Het verhaal van een overlevende’. Door deze zin was mijn interesse meteen gewekt en zou ik het boek ook in de boekhandel opgepakt hebben,

De auteur

Takis Würger (1985) is bestsellerauteur en journalist voor het nieuwstijdschrift ‘Der Spiegel’. Voor zijn reportages heeft hij talloze prijzen gewonnen, waaronder de German Reporter Award en de CNN Journalist Award. ‘Noah’ is zijn derde boek en werd meteen een bestseller in Duitsland.

Mijn mening

Takis Würger heeft twee maanden lang geluisterd naar de verhalen van Noah Klieger. Hij heeft het bijzondere levensverhaal van Noah opgeschreven. Hier ligt de nadruk op zijn tijd in de vier concentratiekampen die hij overleefd heeft. Maar ook zijn leven voor dat hij gearresteerd werd en afgevoerd naar een van de concentratiekampen, komt aan bod. Waar hij zich vanaf zijn dertiende inzet voor de Joodse ondergrondse organisatie die Joodse kinderen vanuit België naar Zwitserland smokkelt. Hij is onverschrokken en kent in die periode geen angst. Het verhaal in de concentratiekampen is het meest aangrijpend. Hoe hij deze gruwelijke plekken overleefd. Maar ook eert hij de verschillende mensen die hij op zijn pad tegen gekomen is. En die hij op deze manier hun plekje in de geschiedenis geeft.

Een ding is echt duidelijk blijven hangen. Het is een uniek boek over de holocaust. Niet zozeer vanwege de gruwelijkheden, want die lees je in meer boeken over deze gruwelijke periode, maar de manier waarop Noah deze aan Takis vertelt en hoe integer deze door Takis opgeschreven zijn. Ergens in het boek zegt Noah dat er altijd een woordje boven zijn leven blijft hangen. Namelijk ‘Hoezo?’ en ik denk dat we ons dit allemaal afvragen. Hoezo moest dit gebeuren? Hoezo mochten deze mensen niet gewoon leven en hoezo volgden o.a. de Duitsers zonder nadenken een persoon als Hitler en was er opeens een haat tegen de buren waar ze altijd goed bevriend mee waren. Wil je een boek lezen over de holocaust, of je nu heel veel of nog maar weinig boeken over de holocaust gelezen hebt. Ik kan je garanderen dat je onder de indruk bent van dit boek.

Ik was ook erg onder de indruk dat Noah na de oorlog er voor koos om verder te strijden, maar nu voor een eigen land, Israël. Dit ging ook niet zonder slag of stoot. Ik had verwacht, dat iemand die zoveel jaren gruwel in de concentratiekampen meegemaakt heeft, er voor zou kiezen om zijn leven rustig verder te leven, maar Noah kiest er voor om zijn idealen te volgen. Respect voor deze man en dat hij zijn unieke verhaal met de wereld gedeeld heeft.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Noah

Gegevens van dit boek:
Titel: Noah
Auteur: Takis Würger
Uitgever: Signatuur
Vertaald door: Goverdien Hauth-Grubben
Aantal pagina’s hardcover: 168
Aantal pagina’s e-book: 160
ISBN hardcover: 9789056727017
ISBN e-book: 9789044933147
Prijs hardcover: € 20,00
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge