Tahmina Akefi – Mijn grote liefde

We zagen een boek voorbij komen wat meteen onze aandacht trok. Het bleek een boek over Peter R. de Vries te zijn. Of beter gezegd, geschreven door de vriendin van Peter R. de Vries en het leven dat zij met hem heeft gehad. Na een mailtje naar de uitgeverij kregen we al snel een bevestigend antwoord en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij Prometheus dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op 29 september 2015 ontmoet Tahmina Akefi Peter R. de Vries. Hun blikken kruisen elkaar via de spiegel in de visagieruimte van het praatprogramma Pauw, waar ze die avond allebei te gast zijn. Het is liefde op het eerste gezicht. Er volgt een relatie die niet vanzelfsprekend was, maar uniek en vol liefde. Zoals Peter het omschreef: ‘Echte liefde laat zich door niet tegenhouden.’ En die liefde moest vereeuwigd worden in een boek.
Peter en Tahmina begonnen samen aan dit boek, maar door de aanslag op het leven van Peter hebben ze hun gezamenlijke project niet kunnen voltooien. Tahmina heeft dat alleen gedaan.

De cover

Op de cover staat in grote letters de titel en in iets kleinere letters de ondertitel. In de letters zie je de foto van Peter R. de Vries. De cover vind ik zelf erg mooi en deze zou mij zeker opgevallen zijn, omdat je meteen ziet dat het om een waargebeurd verhaal gaat.

De auteur

Tahmina Akefi (Kabul, 1983) is journalist en schrijver. Eerder schreef ze ‘Geen van ons keek om’ en ‘Jongen van de oude stad’. ‘Mijn grote liefde’ is haar verhaal over haar leven met Peter R. de Vries.

Mijn mening

Peter R. de Vries kwam op mij altijd over als een beetje een stugge en norse man en ik was dus benieuwd naar het verhaal van Tahmina Akefi die Peter als haar grote liefde omschreef. Ik had altijd het gevoel, als ik hem op tv zag dat hij voor zijn werk leefde en wist ook lange tijd niet dat hij een relatie had.

Het verhaal begint op het moment dat Tahmina geboren wordt in Kabul. In het volgende hoofdstuk beschrijft Peter wat hij op die dag gedaan heeft, doordat hij agenda’s van jaren geleden bewaard heeft, kan hij dit nog vrij goed terug halen. Dit typeert Peter denk ik ook. De nauwgezetheid waar hij de dingen deed. Agenda’s, dossiers, alles netjes bij houden, zodat hij vele jaren later nog steeds dingen terug kan vinden en kan gebruiken, in bijvoorbeeld de zaak tegen Holleeder. Zo volgen we beide personen enkele hoofdstukken. Tahmina die opgroeit en Peter die beschrijft wat hij op die dagen gedaan heeft. Vervolgens volgt een pagina met een zwart randje. De dag dat Peter neergeschoten wordt en Peter en Tahmina het boek niet meer samen af kunnen schrijven. Hoe deze schietpartij is afgelopen weten we helaas allemaal.

Tahmina vertelt in haar boek verder over haar leven, na 6 juli, de dag dat Peter neergeschoten werd, maar ook over de mooie herinneringen die ze aan hem heeft en de leuke en minder leuke anekdotes uit hun leven. Ik denk dat het boek heel anders geworden is als ze van te voren voor ogen hadden, maar dit komt ook door deze tragische gebeurtenis. Het verhaal geeft mij als lezer wel een heel ander beeld van Peter R. de Vries en hierdoor heb ik het gevoel, dat ik hem toch nog op een andere manier een beetje leer kennen na zijn dood. Het was al bekend dat hij veel voor nabestaanden en slachtoffers van misdrijven deed, zoals bijvoorbeeld voor de ouders van Nicky Verstappen en voor de zusjes Holleeder. Deze personen beschreven Peter altijd al als een persoon die hartelijk was en altijd voor hen klaarstond. En dat blijkt ook uit het verhaal van Tahmina. Echter is dat ook de keerzijde van de medaille voor Tahmina.

Doordat het gevoel van recht zo diep geworteld zat bij Peter moet hier ook veel voor wijken en wordt Tahmina soms vergeten. Of wordt hun stedentripje onderbroken doordat Peter enkele telefoontjes moet afhandelen, waardoor de middag al om is voordat Peter het in de gaten heeft. Daarna beseft hij dan wel dat het niet zo handig is, en verontschuldigt hij zich bij Tahmina, maar andere keren beseft hij dit niet en dan moet ze Peter soms echt wakker schudden, en dan weet hij dat hij dingen toch echt moet veranderen, om zijn grote liefde niet te verliezen. Ik vroeg me onder het lezen wel regelmatig af, wie nu wie’s grote liefde was. Ik had eerder het gevoel dat Tahmina de grote liefde van Peter was dan andersom.

Ook vraag ik mij af, hoe erg het ook is, dat, als Peter niet vermoord was, en zij het boek samen geschreven hadden, of ik het boek dan gelezen zou hebben. Ik denk het niet. Dan wordt het een boek van de zovelen. Nu krijgt het een extra lading door de gebeurtenissen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Mijn-grote-liefde

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het zeventiende boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Mijn grote liefde
Ondertitel: Een leven met Peter R. de Vries
Auteur: Tahmina Akefi
Uitgever: Prometheus
Aantal pagina’s paperback: 256
Aantal pagina’s e-book: 217
ISBN paperback: 9789044650341
ISBN e-book: 9789044650358
Prijs paperback: € 22,50
Prijs e-book: € 13,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge