Sytske van Koeveringe – Het is maandag vandaag

Bij Hebban kon je je opgeven voor de verrassingsleesclub, waarbij je van te voren niet zou weten welk boek je toegestuurd zou krijgen, alleen dat het een debuut zou zijn. Ik vind het altijd erg leuk om verrast te worden. Dus heb me niet lang bedacht en me gelijk opgegeven. Korte tijd erna kreeg ik te horen dat ik geselecteerd was. Ik kreeg het boek “Het is maandag vandaag” toegestuurd. Hier wil ik Hebban en uitgeverij de Bezige bij hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Julia, een jonge vrouw van bijna dertig, vult haar dagen met het schoonmaken van andermans huizen. Ooit was er de belofte van een literair debuut, nu is er de druk van anderen sociaal iets te betekenen. Ze slaapt slecht en zwerft ’s nachts door de lege straten van de stad. Overdag observeert ze de levens van anderen, die hun leven wel op orde lijken te hebben. Gaandeweg neemt ze bezit van de huizen: het dakterras van nummer 25, de badkamer van nummer 61, de keuken van nummer 122-D, het bed van nummer 27.

Met lichtheid en in soevereine stijl laat Sytske van Koeveringe de complexe wereld zien waarin ieder zijn eigen weg moet vinden. Het is maandag vandaag is een roman over de onkenbaarheid van de wereld en het onvermogen om mensen werkelijk te kennen, hoe dichtbij je ook komt.

Ik was erg benieuwd welk boek ik zou ontvangen en toen ik de envelop in de bus kreeg was ik ook erg nieuwsgierig toen ik hem open maakte. Ik bleek het boek “Het is maandag vandaag” gekregen te hebben. De cover is bruin, en de afbeelding die op de voorkant begint loopt via de zijkant door naar de achterkant. Naar mijn idee twee personen die in een bed liggen. Waarvan je van 1 persoon de armen op de voorkant ziet. De naam van Sytske van Koeveringe is in geel gedrukt met eronder in het wit de titel van het boek. De cover spreekt me niet aan en ik zou in de winkel dit boek niet opgepakt hebben. De cover springt er niet echt uit.

Ik was benieuwd hoe het verhaal zou zijn. De tekst op de achterflap geeft me het gevoel dat we een inkijkje krijgen in het leven van de mensen waarbij Julia doet schoonmaken. Ze werkt in de ochtenden en de mensen waar ze schoonmaakt hebben zelf geen tijd of zin om het te doen. De hoofdstukken worden aangegeven door de huisnummers van de woningen waar Julia schoonmaakt. Overal spelen wel dingen, maar als lezer word je hier niet echt deelgenoot van. Het verhaal gaat vooral over wat Julia doet. Ze eet de voorraadkasten leeg, en neemt dan de verpakkingen mee naar huis. Want wat er niet is, is er ook nooit geweest, zo redeneert Julia. Ze neemt ook bezit van de huizen als de eigenaren niet thuis zijn. Zo maakt ze in het ene huis uitgebreid gebruik van het dakterras en bij een ander huis van de badkamer waar ze uitgebreid in bad gaat. Ze woont zelf nog in een studentenhuis en behalve haar medebewoner is daar erg weinig. Ze studeert zelf niet meer, en heeft van schoonmaken haar beroep gemaakt. Ze heeft ooit een boek geschreven, maar of ze ooit een tweede boek gaat schrijven, is maar de vraag.

Ze onderhoudt ondertussen wel contact via sms met de Yogaman. Ze heeft liever geen contact met haar vader, van wie ze zijn depressie probeert uit te zoeken, en schrijft ze mails naar een ex-vriendin die ze nooit verstuurd.

Ik begon vrij positief aan het boek. Want het was een debuut en is was toch wel nieuwsgierig, ondanks dat de cover me niet echt aansprak. De korte hoofdstukken lezen op zich makkelijk weg, en in het begin lijkt het boek een inkijkje te geven in het leven van een schoonmaakster en wat een schoonmaakster zou kunnen beleven. Echter naarmate het boek vordert vraag ik me steeds vaker af, wat de boodschap van dit boek nu eigenlijk is. Er mist diepgang in het boek, en er gebeurt eigenlijk niet echt iets in het boek. Julia blijft hetzelfde en hierdoor krijg je veelal herhaling in het boek en heb ik me menige keer afgevraagd of ik ergens de clou van het boek gemist heb. Ook het einde vond ik vrij abrupt en niet echt afsluitend. Dit laatste hoofdstuk had net zo goed ergens midden in als achteraan kunnen staan. Het verhaal kende naar mijn gevoel geen echte opbouw en afsluiting. Jammer, want ik vind het altijd leuk om nieuwe schrijvers te leren kennen, maar ben nu toch wel wat teleurgesteld.

Dit boek krijgt van mij 2 van de 5 sterren.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het is maandag vandaag
Auteur: Sytske van Koeveringe
Uitgever: De bezige bij
Aantal pagina’s paperback: 208
Aantal pagina’s E-book: 248
ISBN paperback: 9789023450115
ISBN E-book: 9789023449935
Prijs paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge