Sylvia Veld & Robert Vinkenborg – De jacht op mijn verkrachter


Ik zag vorig jaar al ergens dat Sylvia bezig was met haar boek “De jacht op mijn verkrachter”.Dus ik heb toen al meteen Just Publishers gemaild, dat ik hier interesse in had. Ik kreeg te horen dat ik op de lijst gezet zou worden en dat ik een recensie exemplaar zou ontvangen nadat het boek verschenen was. Ik wil Just Publishers hier dan ook heel hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: ‘Aanrander in de val gelokt’. Met dit spectaculaire voorpaginanieuws opent De Telegraaf van 7 juni 2017. In drie krantenpagina’s vertelt een 28-jarige vrouw uit Hoorn hoe ze zelf met een list haar verkrachter, Mohammed M., weet op te sporen. De politie weigerde haar te helpen.
Het Telegraaf-artikel oogst woede, ongeloof en verontwaardiging in het hele land. Via de media krijgt de jonge vrouw landelijke bekendheid onder haar schuilnaam Esmée. Op social media groeit ze uit tot ‘heldin Esmée’ die het ‘Monster Mohammed’ (volgens Geenstijl) zelf achter de tralies kreeg.
Moet het slachtoffer van een verkrachting zelf haar dader opsporen? Waarom deed de politie niets met haar aangifte? Krijgt deze verkrachtende asielzoeker hier een verblijfsvergunning? Er volgen kritische Kamervragen. De verantwoordelijke minister gelast een onderzoek waarom de politie in Hoorn het zo verbijsterend liet afweten.
In De jacht op mijn verkrachter vertelt Esmée eindelijk haar complete verhaal, nu onder haar eigen naam Sylvia Veld. Ze vertelt over de pijn die haar bijna fataal werd en hoe ze zelf de dader vindt. Mohammed M. gaat zelfs zo ver om onder Sylvia’s naam andere vrouwen te benaderen waar hij sex mee wil.
Na een spectaculaire jacht lokt Sylvia hem in de val. Ze staat op het punt om de Somaliër zelf te arresteren. Uiteindelijk wordt de man door de politie opgepakt. Nog lang blijft de vraag of hij ook wordt veroordeeld.
Sylvia Veld schreef het boek samen met journalist Robert Vinkenborg, die haar hielp bij de jacht op haar verkrachter. Sylvia schaamt zich nergens meer voor en is trots dat ze heeft terug geknokt. In haar boek onthult ze talloze nieuwe feiten, onder meer over haar bewuste keuze om de media in te schakelen. De jacht op mijn verkrachter vertelt een spectaculair, verdrietig en maatschappelijk zeer relevant verhaal.

De cover

Op de cover zien we Sylvia staan met in een rode balk een foto met balkje voor de ogen  van de dader, die hij gemaakt heeft met haar iPhone. Onder de foto van de dader en naast de foto van Sylvia staat de titel met eronder de tekst “Omdat de politie faalde”. Deze cover zou er zeker voor gezorgd hebben dat ik het boek opgepakt zou hebben in de boekhandel. Vooral omdat ik graag waargebeurde verhalen lees, en ik beslist geschokt zou zijn door alleen de titel al.

De auteur

Sylvia Veld (1980) schreef dit boek samen met journalist Robert Vinkenborg. Robert hielp haar ook met de jacht op haar verkrachter.

Het verhaal

Sylvia Veld, in het nieuws bekend als Esmée, spoort zelf haar verkrachter op, omdat de politie het niet doet. Ze is trots dat ze terug knokt en heeft geen schaamte voor wat haar gebeurd is. En terecht. In de telegraaf van 7 juni 2017 konden we al lezen hoe een jonge vrouw haar eigen verkrachter op spoort en hoe de politie hier lange tijd niks mee doet. Als de politie eindelijk in actie komt, gaat de kamer ook kritische vragen stellen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Onder haar eigen naam vertelt Sylvia nu haar hele verhaal. Hoe ze de verkrachtende vluchteling uiteindelijk in de val gelokt heeft. En hoe de minister zich over de zaak buigt, zodat deze vluchteling toch geen verblijfsvergunning krijgt. De vraag blijft lang bestaan of deze vluchteling wel veroordeeld zal worden. Robert Vinkenborg hielp haar met haar jacht op haar verkrachter. En in dit boek vertelt ze dat ze op bepaalde momenten bewust de media opgezocht heeft. Dit boek vertelt een spectaculair, verdrietig en maatschappelijk zeer belangrijk verhaal.

Mijn mening

Ik zat al vrij snel in het verhaal. Doordat de tekst van Sylvia schuingedrukt is, haal je heel makkelijk er uit wat Sylvia geschreven heeft. Uitgewerkte (telefoon)gesprekken hebben ook een iets ander lettertype, hierdoor herken je heel makkelijk waar het over gaat en wie aan het woord is. Het boek leest heel makkelijk weg en tijdens het lezen viel ik regelmatig van de ene verbazing in de andere. Het mag toch niet zo zijn dat je in een zo goed ontwikkeld land als Nederland, je niet meer veilig kunt voelen omdat de politie je aan de ene kant niet serieus neemt, en aan de ene kant gewoon niks doet met de dingen die je aanreikt. Ik vind het daarom ook erg goed dat er een onderzoek ingesteld is, waardoor het politieparket eens duidelijk op hun mankementen gewezen worden. En ik denk dat het niet alleen aan de agenten op de werkvloer ligt, al zijn daar ook grote fouten gemaakt, maar ook door bezuinigingen worden fouten gemaakt. Ik vind het erg goed van Sylvia dat ze met haar dierbaren om haar heen zo gevochten heeft. Hier heb ik heel veel respect voor. Ook heeft ze samen met Klaas Dijkhoff gesproken over de mogelijkheid om de dader uit te zetten. Ik vind het erg moedig van Sylvia dat ze de kracht heeft om ook dit gevecht aan te gaan. In het boek wordt gesproken dat de dader in het vreemdelingendetentiecentrum in Ter Apel vastgehouden wordt. Enkele dagen geleden was echter wederom nieuws over deze zaak. De dader verblijft nog steeds in het vreemdelingendetentiecentrum, hier heeft Sylvia zelf naar moeten informeren, en ze is zelf bang dat hij dadelijk met een treinkaartje het detentiecentrum uitgezet wordt. Ik hoop met heel mijn hart voor Sylvia dat deze dader zo snel mogelijk echt het land uitgezet wordt, en dat justitie en de politiek een hele grote verontschuldiging aan het adres van Sylvia brengt. Want dat deze dader nog steeds niet uitgezet is, is naar mijn gevoel een flinke trap na voor Sylvia. Ik hoop dat ze ook nu weer veel steun van haar familie en vrienden heeft.

Dit boek is zo heftig. Het is, dat je het in het nieuws hebt kunnen lezen, anders zou je bijna niet kunnen geloven dat dit in een land als Nederland kan gebeuren.

Gegevens van dit boek:
Titel: De jacht op mijn verkrachter
Auteur: Sylvia Veld & Robert Vinkenborg
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s paperback: 256
ISBN paperback: 9789089756626
Prijs paperback: € 17,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

One thought on “Sylvia Veld & Robert Vinkenborg – De jacht op mijn verkrachter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge